Ma chinuiesti, dar eu te iubesc! | De cate feluri este dragostea?

Dragostea imatura spune, "Te iubesc pentru ca am nevoie de tine." Dragostea matura spune "Am nevoie de tine pentru ca te iubesc." Erich Fromm

De cate feluri este dragostea?
Ma chinuiesti, dar eu te iubesc!
Unul din cele mai bune lucruri care ti se pot intampla dupa ce te-ai indragostit este sa te simti nemaipomenit de bine in propria-ti piele. Asta nu inseamna numai sa vezi persoana iubita drept una extraordinara, ci si sa simti ca se petrece ceva extraordinar cu tine insati si in ceea ce faci. Da, simtamintele pot fi contagioase. Oamenii se molipsesc de ele unul de la celalalt. Asadar, atunci cand relatia ta de dragoste te indeamna sa te iubesti (si) pe tine insati, este firesc sa te simti fericita, increzatoare in tine si in siguranta.

Desigur, pe masura ce se scurge timpul, unele "legaturi de iubire" devin orice altceva decat "iubitoare," transformandu-se din pacate chiar si in relatii bazate pe ura, dispret, certuri. Cum poate avea loc asa ceva? De ce? Dragostea poate fi traita atat de diferit de catre oameni diferiti?

Iata problemele cu care se confrunta o tanara cititoare a blogului meu:
"M-am simtit in al noualea cer atunci cand el a vrut sa fie impreuna cu mine tot timpul. M-am simtit atata de speciala atunci cand mi-a marturisit ca nu poate trai fara mine! Acum a devenit atat de posesiv! Vrea sa ma insoteasca oriunde ma duc, nu pentru ca ma iubeste, ci pentru ca vrea sa ma domine, sa ma controleze.
Atunci cand ma suna de nenumarate ori pe zi, il credeam cel mai afectuos barbat de pe pamant, caruia nu numai ca ii pasa de mine, dar si de ceea ce faceam ori cu cine eram. Acum, imi dau seama cat de gelos este! Nu are incredere in mine decat daca stie unde am fost in fiecare clipa a zilei. Ma simt atat de ravasita!
La inceput, imi dadea adeseori sfaturi despre viata, indiferent daca era vorba despre politica, afaceri, bani, cum sa vorbesc cu altii, cu cine sa ma imprietenesc. Ma simteam bine ascultandu-l, parea atat de intelept, de experimentat. Imi placea sa va invat atat de multe de la el. Acum, imi dau seama ca-mi da "sfaturi" despre orice pentru ca vrea ca eu sa ma port potrivit acestor sfaturi."

De vreme ce tanara mea cititoare a constientizat comportamentul asa-zis iubitor al partenerului ei, va lua ea decizia sa o rupa cu el? Probabil ca nu! De ce? Intrucat, chiar daca el se infurie atunci cand nu stie unde este ea, devine iritat cand ea nu ii asculta sfaturile si se enerveaza cand sta la taclale la telefon cu alte persoane, ea inca il iubeste!

Asa sa fie? Ce fel de dragoste este aceea in care o femeie se simte nefericita mai tot timpul, se plange de felul cum este tratata, ii este frica sa nu fie certata pentru ce a facut sau nu a facut, isi face mereu griji despre dispozitia in care isi va gasi iubitul atunci cand ajunge acasa?

Cuvantul dragoste este invaluit in numeroase si diverse semnificatii. Iata cateva dintre ele:

Dragostea romantica

Dragostea romantica este condimentata de fantezie. Fiecare zi este plina de trepidante emotii si simtaminte. Te simti plutind prin vazduh. Partenerul tau nu are cum sa greseasca. Esti cea mai fericita femeie din lume. Nimic nu are cum sa intervina intre voi doi.
Aceasta dragoste iluzorie nu rezista prea mult timpului. Pe masura ce se ofileste, duce fie la o despartire, fie evolueaza intr-o dragoste matura.

Dragostea matura

Dragostea matura este caracterizata de grija unuia fata de celalalt, de respect, empatie si incredere reciproca. Diferentele dintre cei parteneri, individualitatile lor nu sunt tolerate, ci respectate. Conflictele sunt rezolvate prin aportul amandorura. Dragostea capata mereu profunzime si se invigoreaza.

Dragostea dependenta

Dragostea dependenta este cufundata in disperare. Simti ca nu poti trai fara partenerul tau. Ai nevoie de el pentru a te simti completa. Cu toate ca nu te simti bine in sinea ta, ai senzatia ca asta nu conteaza atata timp cat il iubesti la nebunie. Oricum, simti ca nu te poti desparti de el.
Desi nu te simti fericita arareori atunci cand esti impreuna cu el, il iubesti. in pofida faptului ca esti mereu criticata, luata peste picior, insultata, speriata de comportamentul sau, Il iubesti! Desi nu ii declari cu voce tare, iti poti spune in sinea ta, "Ma chinuiesti, dar eu te iubesc!" In ciuda faptului ca respectul fata de tine insati este intr-un continuu declin, nu il parasesti. Asemeni unui adevarat drog, nu poti sta departe de el.
In mod clar, dragostea dependenta nu are de a face cu logica ori ratiunea, si nu se increde in sfaturile de buna credinta ale oamenilor din jur.

Ce este de facut, asadar, atunci cand devii victima "dependentei in dragoste", sau iti dai seama ca cineva apropiat trece prin aceasta "maladie"? Primul pas este constientizarea situatiei tale. De fapt, nu este dragoste, este dependenta. Recunoaste adevarul. Iti este teama sa nu-l pierzi, ti-e frica la gandul ca vei ramane singura, esti cutremurata de perspectiva de a iesi din zona ta de confort.

De indata ce ai curajul de a-ti recunoaste problema, poti apela la serviciile unui psiholog care iti poate oferi sprijin, strategiile si instrumentele de care ai nevoie pentru a-ti infrange dependenta. Apoi, dupa o vreme, vei fi pregatita, fara indoiala, sa te implici intr-o relatie de dragoste capabila a deveni tot mai puternica si mai afectuoasa odata cu timpul.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

O iubesc, dar ma inseala | Ma inseala, dar o iubesc

Te iubesc, dar nu pot sa fiu cu tine - Poveste de iubire

Povestea de dragoste a Giuliei
Ma chinuiesti, dar eu te iubesc! | De cate feluri este dragostea? Ma chinuiesti, dar eu te iubesc! | De cate feluri este dragostea? Reviewed by Diana Popescu on august 31, 2014 Rating: 5

11 comentarii:

  1. dragostea e de un singur fel , SINCERA

    RăspundețiȘtergere
  2. SINCERA,cu daruire,sacrificiu,asteptare,intelegere si toleranta.Dar,unde mai gasim asa ceva?Asa am iubit eu jur....si m a parasit pt.alta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si iertare, am uitat sa zic de asta,l am iertat de mai multe ori si intr un final,m a lasat, dupa 11ani de relatie!DANA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Dana. Stiu ca este foarte greu sa treci peste asta, dar trebuie sa o faci si sa acorzi o noua sansa vietii tale.

      Ștergere
    2. Stiu asta Diana,este ingrozitor de greu sa ajungi la discutii despre casatorie,viitor si apoi sa te paraseasca pt.alta femeie.Am facut 40ani,de la 29ani sunt cu el si ....a plecat ,iar eu acum trebuie sa merg mai departe.este f.greu este si varsta asta,la care nu mai gasesti chiar asa usor pe cineva,dar....asta este!n am de ales,dar sunt puternica,optimista si...fie ce o fi!MULTUMESC,pt.sustinere!DANA.

      Ștergere
    3. Sunt si varsatoare pe deasupra,el era taur.Culmea ne am completat f.bine,dar...si dar, cand apare alta,nu mai conteaza zodia sau altceva!

      Ștergere
  4. Detest acesti oameni!!! De fapt , Dana , nu numai ca si-a batut joc de tine controland fiecare secunda din viata ta , ai ajuns sa-i dai raportul la tot ceea ce faci !
    Iubirea ,mai exista asa ceva? Cand persoana care ai iubit-pana la cer si-a batut joc de sentimentele tale ?
    Fii tare si ai sa poti trece , iar data viitoare cand iti gasesti perechea , analizeaz-o mai mult timp , nu se stie ce badaran imputin este , valabil si pentru baieti , ca nu se stie peste ce nesimtita dati!
    Intradevar iubirea ne orbeste pe toti , dar cand ajungi sa fii in certuri /scandaluri / cineva iti controleaza viata sa nu zic ceva mai grav , PUNETI PUNCT!
    Fii tare Dana , aratai lui ca poti trai fara el si ai sa vezi ca te vei obisnui , oricum e doar o lichea daca te-a parasit dupa 11 ani de relatie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MULTUMESC SI TIE,pt.sustinere!Mergem inainte!Am avut o relatie in general frumoasa de ambele parti,poate tocmai plictiseala lui,sau cand am pomenit de casatorie,viitor,copii s a speriat ca f.multi de altfel si mi a spus ca are alta femeie.Culmea,mai tanara ca mine.Cand aveam si eu 29(eram buna)acum si a luat alta exact de varsta aceea.Asa este viata!

      Ștergere
    2. Nu vreau sa-ti spun si sa te judec cu ceva , la dracu , am doar 20 de ani , dar nu cred ca era ok sa-i spui de casatorie si de copil la aceasta varsta , consider ca aici ai gresit !
      Ei bine , am auzit o gramada de cazuri cand un barbat ii zice unei femei " vreau sa-mi intemeiez o familie cu tine , nu te parasesc niciodata , te iubesc " , si multe alte chestii , si ei bine , fetele de azi mai ales cele tinere 20 , 21 , 22 de ani cad in aceasta capcana si in proportie de 70-80% dintre ele se despart si sufera pentru ca au fost prea credule . Oamenii se schimba atat de des si nu iti vine sa crezi , cum era si cum este acum. In plus fetele din ziua de azi , dau cu piciorul unor baieti cuminti si cum ar trebui sa fie un barbat , si ii aleg pe acesti oameni "macho" ca sa zic asa si pe urma dupa 5-10 ani isi blesteama zilele . Cunosc infinite cazuri din astea!! Fii tare , ia totul din casa ce iti aminteste de el si baga-l intr-o cutie si aseaz-o undeva departe de privirea ta !

      Ștergere
  5. Sunt de parere ca este foarte greu in ziua de azi sa mentii o relatie.... dar daca amandoi chiar isi doresc acest lucru cred ca vor reusi! Dar o sa existe foarte multe piedici pe tot parcursul si trebuie sa fie puternici daca isi doresc sa aiba un final fericit!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.