Manivela masinii de tocat - O parabola si o poveste adevarata

"Bai, cu ce mama dracului de parabola imi mai distrugi inca o data nervii si mintea? Manivela / manerul masini de tocat?" Da, recunosc, la prima vedere, pare o chestie tampita, dar adeseori uitam cat de mult lucrurile marunte ne inseamna viata si ne fac sa ne dam seama cine suntem cu adevarat...

Poveste adevarata masina de tocat
Este vorba despre o poveste simpla, trista, triviala poate, dar cat se poate ADEVARATA. Mi-a fost relatata de un vechi amic, care nu este nici cel mai bun om din lume, si nici cel mai destept, desi are multe motive sa se laude cu astfel de calitati. Un amic care poate intruchipa ignoranta lumii romanesti de astazi fata de autenticele sale valori sau talente...

Sa spunem ca acest prieten de-al meu a terminat cu brio, de mult timp, o facultate de renume din Bucuresti, intr-o vreme cand inteligenta nu a putut fi apreciata si rasplatita pe masura de marile universitati europene si americane. Trecutul si regretatul (de unii) regim comunist nu ingaduia asa ceva... Sa spunem (sau nu) ca traieste de astazi pe maine, din mici/mari si triste expediente.

Ei bine, acest amic al meu (sa-i zicem Nicusor) locuieste (se putea altfel?) impreuna cu mama lui, intr-un vechi si ingramadit apartament ceausist. Daca are (inca) marea sansa de a avea alaturi o mama (de care trebuie sa aiba grija din toate punctele de vedere, tinand cont de batranetea si bolile ei aferente) de-a lungul intregului an, are si norocul de a se regasi pe vremea vacantei de vara cu sora lui psiholoaga, care nu se poate opri in acest sezon sa revina in orasul natal si sa verifice nivelul de trai material si mental al odraslelor sale.

In aceasta perioada a anului, cand Dumnezeul Romaniei ne blagosloveste cu legume si zarzavaturi cat de cat mai ieftine decat altadata, unii oraseni mai putin instariti se pot impotrivi cu greu tentatiei de a-si face cateva din traditionalele conserve pentru iarna. Mobilizata de psiholoaga, familia in cauza a luat masuri drastice in acest sens!

Fiind singurul barbat din casa (desi dezagreat si criticat frecvent de femeile apropiate), pe bietul Nicusor a picat povara de a merge (pe jos) de la Piata Mare pana acasa cu cateva zeci de kile de legume pe care tot el, desigur, trebuia sa le treaca prin masina de tocat, sub supravegherea vigilenta a femeilor!

Desigur, Nicusor nu a obiectat, a incercat sa-si duca pana la capat povara sa sisifica, pana cand... Pana cand a intervenit problema masinilor de tocat. Stia, sireacul, ca existau vreo trei, de alea sanatoase de pe vremea lui Nea Nicu (cu mult mai trainice decat ce gasim astazi pe piata libera chinezeasca). Le asezase cu grija, intr-un loc numai de el stiut, fiecare dintre ele cu piesele sale (inclusiv manivelele) temeinic legate cu o sarma (gospodarul casei stie bine ca nu se potriveste manerul, cutitul si grila unei masini de tocat cu o alta!). Surpriza emisiunii a fost ca nu le-a mai aflat asa cum le asezase!

Femeile casei au sarit, nu-i asa, cu gura pe el! "Ba, nu le-ai vandut si pe astea pe fier vechi ca sa-ti faci rost de bani de rachiu?" Nicusor s-a jurat cu mana pe inima ca nu a facut o asemenea marsavie si (minune!) sora lui chiar l-a crezut! Psiholoaga nu a mai stat mult pe ganduri si i-a poruncit mamei sa-si faca in doua-trei miscari bagajul si sa mearga cu ea la niste testari de minte bolnava si obosita, ca sa nu mai uite altadata pe unde lasa manivela de la masina de tocat! Chiar atunci cand cele doua femei dadeau sa iasa pe usa pentru a merge la doctorul de minti intoarse, netrebnicul de Nicusor a descoperit ca pacatoasa manivela era folosita de maica-sa pentru a tine deschis geamul din baie. A strigat cu disperare: "Sora, surioara mea, nu ne duce maica la casa de nebuni! Am gasit manivela!"

Cele doua femei au facut cale intoarsa. Prin nu stu ce fel de miracol, psiholoaga nu a mai avut nimic de spus. Mamica nu s-a putut opri insa sa faca un repros dragastos: "Vezi, mai Nicusoare, ca tot din pricina betivaniei tale era sa fiu internata la zabzauci!"

Da, aceasta este o poveste adevarata! Care este morala sau parabola ascunsa indaratul ei, va las pe voi sa descoperiti!


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Povestea care mai bine nu mai era | Poveste adevarata

O iubesc, dar ma inseala | Ma inseala, dar o iubesc

Te iubesc, dar nu pot sa fiu cu tine- poveste de iubire
Manivela masinii de tocat - O parabola si o poveste adevarata Manivela masinii de tocat - O parabola si o poveste adevarata Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Los psicólogos y los siquiatras, solo te recetan medicamentos, pero no te ayudan a resolver los problemas. Ademas son la gente con mas problemas psicológicos en sus vidas.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acuérdate dianita, que los médicos, también se mueren.

    RăspundețiȘtergere
  3. si sta cu maica-sa, nici nu are servici, ba mai si ii place sa bea, viitorul suna bine. Sora-ta, maica-ta ce pot face pentru tine? care nu faci nimic, sau faci putin

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.