Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (III)

22 - Cunoaste cum se sfarsesc lucrurile: Strategia iesirii

Strategii razboi
33 de strategii ale razboiului
Pe aceasta lume, esti judecat dupa cum reusesti sa duci lucrurile la bun sfarsit. Daca lasi balta sau incurcata o treaba, iti pierzi reputatia. Daca nu vrei sa gafezi, nu merge niciodata prea departe in distrugerea inamicului tau.

Incheie-ti campania cu fler si stil. Felul cum castigi te pregateste sau nu pentru urmatoarea cucerire. Nu te lasa niciodata atras intr-o situatie in care oponentul nu mai are nici o cale de iesire.

Gand cheie: "A merge prea departe este la fel de rau ca si a face o greseala." Confucius

23 - Tese o neasemuita impletitura intre realitate si fictiune: Strategia perceptiei gresite

Nu poti supravietui daca nu-ti folosesti simturile. Nu poti vedea lumea din jurul tau, nu poti zari daca esti atacat. Aceasta strategie implica distrugerea focalizarii inamicului tau si, in acest fel, slabirea fortelor sale de strategie. Daca el reactioneaza constant la deruta pe care i-o provoci in loc sa recurga la o planificare strategica, esti pus in pozitia sa invingi.
Alimenteaza-i asteptarile, fabrica o realitate care se potriveste dorintelor sale, si va fi pacalit. Cele mai bune inselaciuni sunt bazate pe ambiguitate, impletesc realitatea cu fictiunea astfel incat sa nu mai poata fi distinse una de cealalta.

Controleaza realitatea dusmanului tau, si-l vei controla si pe el.

Gand cheie: "In vreme de razboi, adevarul este atat de pretios incat trebuie sa fie insotit intotdeauna de o paza de minciuni." Winston Churchill

24 - Recurge la strategia celor mai mici asteptari: Strategia ordinarului-extraordinarului

Oamenii respecta conventiile, asa ca fii neconventional. Ca si strateg, trebuie sa fii imprevizibil pentru a crea haos in mintile lor.

In esenta, este necesar sa-ti proiectezi realitatea in mintea altcuiva. Nu permite oamenilor sa-si proiecteze realitatea lor catre tine. Actioneaza conventional si atunci cand inamicul se asteapta mai putin, zguduie-i din temelii toate asteptarile. In acest mod, poti crea teroare intrucat utilizezi imprevizibilitatea ca o arma.

"Nimeni nu este atat de viteaz incat sa nu fie speriat de ceva neasteptat." Iulius Cezar

Gand cheie: "Haosul - locul unde se nasc vise stralucitoare." I Ching

25 - Ocupa-te de subiectul inaltei morale: Strategia celui drept

Gand cheie: "Pivotul razboiului nu este nimic altceva decat numele si dreptatea. Asigura-te ca ai un bun nume, o buna reputatie, eticheteaza-ti inamicul cu un rau nume, cu o rea reputatie, si da de gol nedreptatea dusmanului tau. Apoi, armata ta poate inainta cu maretie, cutremurand cerul si pamantul." Ton Bi Fu Tan, "Remarcile despre razboi ale unui invatat diletant"

26 - Neaga-ti obiectivele: Strategia vidului

Gand cheie: "Orice are o forma poate fi infrant; orice ia o forma poate fi masurat. De aceea, inteleptii isi ascund forma in nimic si isi lasa mintile sa se inalte in gol." Huainanzi

27 - Da impresia ca te ocupi de interesele altora in timp ce iti vezi de ale tale: Strategia aliantei

Gand cheie: "Fortele unui aliat puternic pot fi folositoare si bune pentru cei care recurg la ele, dar sunt periculoase pentru cei care devin dependenti de ele." Niccolo Machiavelli, "Printul"

28 - Da-le rivalilor tai indeajuns de multa franghie pentru a se spanzura singuri: Strategia spanzuratului

"Gand cheie: "Nu interveni asupra unui inamic care este pe cale sa comita o sinucidere." Napoleon Bonaparte

29 - Ia imbucaturi mici: Strategia faptului implinit

Gand cheie: "Multiplicarea micilor succese inseamna cu exactitate construirea unor comori una dupa alta. In acest fel, odata cu timpul, cineva ajunge sa fie bogat fara a-si da seama cum s-a intamplat asta." Frederich cel Mare

30 -Penetreaza-i mintea: Strategia comunicarii

"Cea mai superficiala cale de a incerca sa-i influentezi pe altii este prin vorbirea care nu are nimic ascuns in spatele ei. Influenta produsa de o astfel de simpla comunicare trebuie sa ramana in mod necesar insignifianta." I Ching

Investigarea lui Robet Greene arata cum anume "comunicarea este un tip de razboi." Este razboiul mintii unei persoane impotriva celei a altcuiva. Influenta consta in impactul asupra perceptiei unui om si modelarea gandurilor acestuia.

Ideile sunt gloante cu ajutorul carora acest razboi poate fi castigat. Trebuie sa inveti sa selectezi informatii in mod corespunzator, prin canale potrivite, astfel incat sa poti atrage incredere, parteneriate, si sa ataci mintea cuiva atunci cand ai adunate toate informatiile laolalta.

Gand cheie: "Este chiar si mai prost cel care se agata de cuvinte si fraze, si incearca astfel sa castige intelegere. Este ca si cum te-ai stradui sa lovesti luna cu un bat, sau sa iti scarpini pantoful pentru ca te mananca talpa. Acest lucru nu are deloc de a face cu adevarul." Maestrul Zen Mumon

31 - Distruge din interior: Strategia frontala interioara

Nu-i permite niciodata inamicului sa te vada pana cand nu este prea tarziu. A ramane ascuns inseamna sa nu-ti dai de gol intentiile. Actioneaza ca si cum ai lua parte la campania lui, castiga increderea si inima inamicului.

"Vorbeste cu deferenta, asculta cu respect, urmeaza-i ordinele, si fii alaturi de el in toate. Nu isi va imagina niciodata ca esti in conflict cu el. Planurile noastre inselatoare vor fi apoi puse in aplicare." Tai Kung

Gand cheie: "Cea mai proasta strategie militara este sa iei cu asalt orasele inconjurate de ziduri... Daca al tau comandat, incapabil sa-si controleze temperamentul, iti trimite trupele sa se catere pe ziduri, pierderile tale vor fi de unul din trei, si tot nu vei reusi sa cuceresti orasul... Din aceasta cauza, expertul foloseste subjugarea militara a fortelor inamicului, fara a se angaja in batalie, si pune stapanire peste orasele inconjurate de ziduri fara a lansa vreun atac." Sun-Tzu, "Arta razboiului"

32 - Domina in timp ce pari ca te supui: Strategia agresiunii

Aceasta strategie presupune sa-i supui pe oameni fara a-si da seama ca ti se supun. Nu opune rezistenta oamenilor, intrucat rezistenta dezvaluie intentia. Nu-ti doresti sa stie nimeni ce gandesti. Joaca-ti cartile prin spatele oamenilor, fii neajutorat, nu te angaja in nimic.

Unii oameni iti vor intrezari planul si iti vor face reprosuri dar, de fapt, nu ai facut "nimic," nimeni nu are cum sa-ti reproseze ceva, esti, la suprafata, nevinovat 100%. Singura vina apartine ceorlalti!

Robert Greene foloseste exmplul lui Ghandi ca tip fundamental de luptator pozitiv-agresiv, care utilizeaza vinovatia atacatorilor impotriva lor si castiga sprijin pentru campania sa fiind vazut ca un martir de catre toata lumea.

Gnad cheie: "Precum apa care picura isi face drum prin piatra, tot asa cel slab si supus il poate subjuga pe cel ferm si puternic." Sun Haichen, "Inselaciunile razboiului"

33 - Seamana incertitudine si panica prin acte de teroare: Strategia reactiei

"Teroarea este calea esentiala de a paraliza vointa oamenilor si a le distruge capacitatea sa planuiasca un raspuns strategic." Rober Greene

Aceasta strategie apare mereu pe prima pagina a ziarelor. Teroarea provoaca deruta si panica printre oamenii care se intreaba daca nu cumva vor deveni si ei victimele a ceea ce par a fi niste actiuni la intamplare.

Teroristii se amesteca printre oamenii obisnuiti si induc paranoia si irationalitate in mase. Aceste actiuni la intamplare isi fac loc in subconstientul populatiei si produc o stare de paralizie mentala.

Gand cheie: "Nu exista nici o soarta mai rea decat cea de a fi mereu in garda, caci acest lucru inseamna sa-ti fie frica tot timpul." Iulius Cezar


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum sa devii mai puternic | Cele 48 de legi ale puterii ale lui Robert Greene

Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I)

Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (II)
Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (III) Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (III) Reviewed by Diana Popescu on septembrie 27, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.