Câinii în superstiții, legende și mituri


Câinele, asociat cu sintagma comună de "cel mai bun prieten al omului," nu este înconjurat de superstiții, legende și mituri la fel de sinistre precum cele despre pisică, tovarășa sa domestică ce îi concurează statutul în milioane de case din întreaga lume.

Superstitii caini

Câinele nu a fost numai cel mai prețuit și respectat ajutor animal din preajma oamenilor, ci și un factor esențial în modul cum s-a format umanitatea, așa cum este cunoscută în zilele noastre. În cartea sa, "Creiere dezvoltate," biologul John Allmarer, de la Institul de Tehnologie din California, afirmă că oamenii și câinii au format o strânsă comuniune cu mai mult de 140.000 de ani în urmă și că au evoluat împreună, ca fiind cel mai de succes parteneriat întâlnit vreodată.

Pentru indienii nativi americani, precum și băștinașii din Europa, Asia și cele două Americi, precedesorul câinelui, lupul, era "marele învățător" al oamenilor. Conform unei legende a indienilor americani, cele dintâi ființe umane au fost create sub forma unor lupi. La început, acești oameni- lupi mergeau în patru labe dar, odată cu timpul, și-au dezvoltat tot mai multe caracteristici umane, devenind bărbați și femei în adevărata putere a cuvântului.

Printre superstițiile legate de câini se remarcă credința străveche că aceștia presimt sau vestesc moartea și calamitățile naturale. Această superstiție pare să fi supraviețuit din vremea în care oamenii își creau zeități din animale, între acestea câinele fiind înzestrat cu capacitatea de a întrezări sosirea morții și a avertiza despre acest lucru prin urlete, schelălăituri, mârâieli și lătrături. O astfel de credință s-a perpetuat de la egiptenii din antichitate, care îl vedeau pe zeul ce veghea asupra îmbălsămării morților ca Anubis, divinitatea cu cap de șacal. O altă sarcina a lui Anubis era să conducă sufletele celor decedați în marea sala a Judecății de Apoi.

În legendele multor triburi de indieni din America de Nord, câinele aștepta sufletele oamenilor morți de curând pe Calea Spiritelor Plecate, călăuzindu-le apoi spre Pământul Străbunilor. Pe lângă rolul de ghid spre lumea cealaltă, numeroase triburi asociază câinele cu luna și soarele. Prima conexiune a apărut probabil din cauza obiceiului câinilor de a lătra ori urla la lună. Asocierea cu soarele derivă din năravul câinilor de a da roată unui loc înainte de a se așeza acolo, mișcarea lor circulară reprezentând un simbol solar.

În străvechea Persie, prevala superstiția că patrupedele canine sunt capabile să protejeze sufletele celor aflați pe patul de moarte față de spiritele rele ce încercau să le posede. Atunci când un om era în agonie, era adus lângă el un câine!

 Câinele din vise | Interpretare și semnificație vise 

Grecii antici susțineau că numai câinii aveau abilitatea de a percepe prezența lui Hecate, zeița întunericului și a terorii. De aici provine probabil și credința potrivit căreia câinii pot simți fantomele, iar lătratul, urletul ori schelălăitul lor fiind interpretate ca niște avertisment asupra apariției acestor entități.

În același timp, un câine care urlă lângă casa unui bolnav prevestește că omul respectiv va muri, mai cu seamă dacă, deși este alungat, se încăpățânează să vină înapoi. Un câine care își slobozește numai un sigur urlet sau numai trei și apoi devine tăcut, se spune că anunță moartea recentă a cuiva din apropiere.

Pe de altă parte, există multe superstiții despre câinii negri ce bântuiesc aleile, cărările, podurile și răscrucile de drumuri, superstiții regăsite și în Anglia, în Suffolk și Norfolk. În aceste vechi legende, haitele de câini fantomatici, mai mult auziți decât văzuți, prevestesc moarte sau nenorociri. Cea mai bună tactică pentru a te feri de ei atunci când ajungeai în apropierea lor, era să te arunci cu fața la pământ, pentru a evita să fii zărit de aceștia. În Scoția, un câine străin și neobișnuit, care îți intră în casă înseamnă o nouă prietenie, iar în Anglia, zărirea unui câine cu pete albe sau negre pe blană atunci când erai în drum spre o întâlnire de afaceri prezicea mult noroc.

În unele regiuni, vederea a trei câini albi era considerată ca un semn norocos; câinii negri erau considerați, în general, norocoși, în special dacă treceau pe dinaintea unui călător sau urmăreau pe cineva, fără a se lasă alungați.

În superstițiile occidentale ale pescarilor, câinii aduceau ghinion, așa că nu erau luați pe ambarcațiuni. Mai mult decât atât, simpla pronunțare a cuvântului "câine" pe mare era de rău augur!

În vremurile trecute, exista temerea că patrupedele canine sunt aproape toate purtătoare de rabie, uneori chiar și un câine sănătos fiind omorât atunci când mușca pe cineva. Se lua această măsură întrucât exista superstiția că, dacă respectivul animal ar fi turbat, chiar și câțiva ani mai târziu, persoana mușcată anterior ar fi fost și ea afectată.

Vechile remedii pentru mușcătura unui câine turbat erau la fel de ciudate ca și superstiția de mai sus; pentru a se vindeca, persoană mușcată era uneori obligată să mănânce o parte a câinelui în chestiune, precum câteva fire de păr sau o bucățică din ficatul său.

Pe de altă parte, câinii puteau contribui la vindecarea unor boli ale oamenilor. Astfel, într-un străvechi farmec folosit adesea pentru afecțiunile copiilor, câteva fire de păr ale pacientului erau puse între două felii de pâine unse cu unt care erau date de mâncare unui câine. Prin această practică magică, se credea că boala se va muta în câine!


Superstiții, legende și mituri despre câini, din întreaga lume

Un câine care atacă turmele de animale ale altor oameni, nu se atinge niciodată de turma stăpânului său.
Odată ce a ucis pentru prima dată un animal, câinii continuă să omoare, pentru că au dat de gustul sângelui.
Dacă un câine își îndreaptă botul spre tine și apoi urlă la miezul nopții, înseamnă că vei fi ucis în curând.

Câinele preferat îți dezvăluie personalitatea?

Dacă un câine urlă fără motiv, mai ales noaptea, el vestește moartea cuiva din familie. Pentru a împiedica această tragedie, se obișnuia să se întoarcă un pantof vechi cu talpa în sus.

Atunci când un câine urla de două ori într-o noapte, însemna căva veni la tine o femeie. Dacă o făcea cu capul înălțat, vestea un incendiu. 

Un câine culcat pe spate și care se scarpină prezice moarte. Un câine întinzându-și trupul pe pământ măsoară de fapt un mormânt. Dacă el se târăște pe burtă și schelălăie, măsoară mormântul stăpânului său.

Un câine cu coada îndreptată spre casă și care apoi se ridică și își scutură blana anunță venirea unei femei. Dacă rămâne culcat cu coadă spre casă, prezice vizita unui bărbat.

Dacă un câine este așezat pe pragul unei uși, cu capul în afara acesteia, cineva din familie va pleca în curând (prin moarte, căsătorie sau pe altă cale). Atunci când un câine se rostogolește pe pământ, se ridică și își scutură blana, din direcția în care se uită va veni un musafir.

Nu lăsa niciodată un câine să se uite în oglindă dacă nu vrei ca el să moară.

Dacă un câine străin vine la tine, vei avea ghinion.

Dacă îți lași hainele atârnate la uscat și nu le speli din nou după ce un câine a trecut pe sub ele, cineva din familie îți va muri.

Atunci când pornești la drum și întâlnești un câine care urlă, este de recomandat să te întorci acasă, căci călătoria ta pare a fi cu ghinion.

Dacă dai peste un câine care își face nevoile, vei avea ghinion. Pentru a alunga ghinionul, apasă-ți degetele mici de la mâini unul de celălalt până treci de câine.

Este cu ghinion să visezi un câine.

Dacă dăruiești un câine este bine ca noul stăpân să-ți dea simbolic măcar un bănuț.

Aduce ghinion să omori un cățeluș. Dacă ucizi un câine, spiritul său te va bântui!

Pentru a te asigura că un câine nu-ți pleacă de acasă, taie-i vârful cozii și îngroapă-l sub pragul casei. Pentru a împiedica un câine să-ți fugă de acasă, măsoară-i coada cu un băț, taie-i părul de pe vârful cozii, și îngroapă atât bățul cât și firele de păr sub prag.

Câinele, simbol și semnificație

Dacă îți pui o bucățică de carne într-un pantof pe care îl porți apoi câtăva vreme, și odai după aceea unui câine, acesta te va urma pretutindeni.

Pentru a face un câine rău, hrănește-l cu praf de pușcă și carne crudă.

Câinele cu un posterior mare este un bun vânător.

Dacă un câine linge sângele unui om mort, riscă să înnebunească. Dacă un câine mârâie în somn, înseamnă că visează. Dacă tai un smoc din părul unui câine și-l pui sub pernă, vei visa ceea ce visează câinele. La fel se întâmplă atunci când strecori o pălărie de-a ta sub capul unui câine care doarme.

Dacă un câine aleargă după o pisică ce se cațără într-o salcie plângatoare, necazurile tale ajung în acel copac și se destramă!


Câinii în superstiții, legende și mituri Câinii în superstiții, legende și mituri Reviewed by Diana Popescu on septembrie 26, 2014 Rating: 5

12 comentarii:

  1. Am visat azi noapte mere verzi,frumoase intr o livada,eu ma uitam la ele si le admiram.Ce inseamna oare asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merele verzi dintr-o livada reprezinta in general un inceput promitator si, in particular, o iubire in dezvoltare sau una care este pe cale sa inceapa.

      Ștergere
  2. M-am visat mireasa pe niste stanci inalte iar in alta noapte am visat pe preotul care ma cununat ca eu ieseam din biserica de la nunta fratelui meu aceeasi biserica unde m-am casatorit si la iesire preotul a vrut sa imi puna pe cap o stampila neagra in forma de cruce si eu mi-am ferit capul imi poate cineva spune ce ar insemna va rog multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara ! am un caine care urla noaptea si atmosfera e infioratoare ,mai ales ca am avut un deces recent in familie Ce sa fac ,de ce se manifesta asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca sufletul persoanei decedate nu a parasit inca lumea. Fa o pomana pentru aceasta.

      Ștergere
  4. Sar putea sa pățesc ceva deoarece am vizat 7 câini monstruoși si a doua seara câinele meu a fugit de acasă si sa întors a doua zi si urla incontinuu spre camera mea

    RăspundețiȘtergere
  5. Am visat câini intro noapte apoi câinele meu a fugit noapte ..sa întors si acum urla spre camera mea incontinuu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi vine sa cred ca ar putea exista o legatura intre visul tau si realitatea ta. Cainii fiorosi visati pot indica totusi o tradare sau un gest urat din partea unor prieteni.

      Ștergere
  6. De ce si a facut un caine culcus pe mormantul parintilor mei.?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o catea de talie mica de 12ani.De vreo doua luni schelalaie si da din coada pana ma duc sa o mangai si cum plec de langa ea incepe din nou cat e ziua de lunga pana noaptea tarziu.Deja ma intreaba si vecinii dece plange Linda .Ce spuneti despre acest lucru o fi vreun semn rau?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.