Semnificatia formelor | Despre o gramatica vizuala

Ce simti atunci cand vezi un cerc? Dar un patrat? Ori un triunghi? Cum te afecteaza semnificatia acestor forme? Esti impresionat in acelasi fel atunci cand privesti un obiect cu curbe line, delicate, ca si atunci cand observi un altul cu colturi ascutite, cu proeminente unghiulare?
Despre o gramatica vizuala
Semnificatia formelor
Formele (grafice) au asadar semnificatii aparte, ce se regasesc in gandirea si sensibilitatea noastra vizuala, si construiesc o adevarata gramatica vizuala, utilizata  de designeri in publicitate, marketing, in amenajarea interiorului si exteriorului unor case, magazine, institutii, si chiar si in configurarea unor pagini web.

Gramatica formelor

Formele grafice sunt suprafete bidimensionale cu un contur recogniscibil. Ele pot fi deschise sau inchise, unghiulare ori curbe, mici sau mari, organice ori anorganice, neregulate sau regulate din punct de vedere geometric.

Formele pot fi definite de culoarea lor sau de combinatia de linii care le creaza contururile. Formele simple se pot combina in forme complexe, iar formele complexe pot fi reduse la forme simple.

Caracteristicile diferite ale formelor transmit diferite emotii si semnificatii. Drept urmare, ele reprezinta un puternic mijloc de comunicare, adeseori nesesizat la nivel constient.

Tipuri de forme

Se pot enumera trei tipuri de forme de baza:

- Forme geometrice: cercuri, patrate, triunghiuri, poligoane, etc, definite de un model regulat, usor de recunoscut. Aceasta regularitate sugereaza structura, ordine, organizare si eficienta.

- Formele naturale sau organice sunt neregulate, fiind alcatuite din curbe si contururi dezechilibrate. Ele sunt aflate mai cu seama in natura, de exemplu, in frunze, pietre si nori. Imaginea lor libera, dezorganizata, transmite simtaminte de spontaneitate, atrage interesul privitorilor si daruieste pregnanta unor reprezentari grafice.

- Formele abstracte sunt recogniscibile dar nu sunt reale, constituind versiuni stilizate sau simplificate ale formelor naturale. Astfel, o linie dreapta poate descrie uneori o fiinta umana. Glifurile tipografice sunt forme abstracte reprezentand literele. Icon-urile sunt forme abstracte semnificand idei si concepte. Unele dintre ele sunt recunoscute pe plan universal.

Semnificatia formelor

Exista o nesfarsita varietate de forme si combinatii de forme, fiecare dintre ele comunicand propriul sau inteles si mesaj.

- Cercurile nu au inceput, si nici sfarsit. Ele reflecta eternitatea si, in diversele culturi ale lumii, sunt insemne arhetipale ale soarelui, pamantului, lunii, universului si altor corpuri ceresti. Cercurile sunt folosite pentru a sugera obiecte familiare precum roti, mingi si unele fructe. Ele sugereaza rotunjimea si completitudinea.

Cercul indica o miscare libera. El se poate roti, iar curbele si liniile pot accentua aceasta senzatie de miscare circulara. Cercul denota gratie, iar conturul sau este vazut drept unul feminin. Cercul transmite caldura (afectiva), confort si un simtamant de senzualitate si dragoste. Miscarea sa inspira energie si putere, iar completitudinea sa, infinitate, armonie si unitate.

Cercul protejeaza, sprijina si restrictioneaza. El apara ceea ce este inauntru si impiedica patrunderea a ceea ce este in afara, daruind astfel siguranta si conexiune. Cercurile simbolizeaza asadar comunitate, integritate si perfectiune.

In design, cercul are darul de a atrage atentia, a sublinia sau a separa ceva.

- Patratele si dreptunghiurile reflecta stabilitate. Ele sunt forme familiare sugerand incredere, atasament fata de lucrurile pamantene si onestitate. Unghiurile lor drepte reprezinta ordine, matematica, rationalitate si formalism.

Patratul si dreptunghiul inspira conformitate, soliditate, securitate si egalitate. Familiaritatea si stabilitatea lor, impreuna cu aspectul comun ce le caracterizeaza, pot insufla insa o senzatie de plictiseala si monotonie.

In simbolismul buddhist, un patrat (conexiunea cu pamantul) inauntrul unui cerc (conpletitudinea eterna) semnifica relatia dintre uman si divin.

- Triunghiurile sunt stabile atunci cand "stau" pe baza lor, pe una din laturi, si instabile in caz contrar. Ele simbolizeaza o tensiune dinamica, actiune si chiar agresiune. Triunghiurile inglobeaza energie si putere, iar dinamica lor stabilitate/instabilitate poate sugera fie un conflict, fie o forta de neclintit. Ele sunt echilibrate si pot fi un simbol al legii, dreptatii, stiintei si religiei.

Triunghiul poate indica sensul unei miscari in functie de orientarea unuia dintre varfurile sale. El este utilizat pentru a sugera teme familiare precum piramide, sageti si flamuri. Din perspectiva spirituala, reprezinta Sfanta Treime. Triunghiul exprima autodescoperirea si revelatia.

Forta triunghiului incorporeaza masculinitate, iar dinamismul sau specific il face mai potrivit pentru logo-ul unei companii axate pe un domeniu de ultima generatie, decat pentru cel al unei stabile institutii financiare. Triunghiurile pot fi folosite pentru a transmite un sens asociat cu evolutia, dezvoltarea, directionarea si un tel fundamental.

- Spiralele exprima, in genere, creativitate. Ele sunt regasite frecvent in ciclurile naturale de dezvoltare a numeroase organisme vii si sugereaza un proces de evolutie si crestere. Spiralele pot simboliza fertilitatea, nasterea, moartea, expansiunea si transformarea, cicluri ale timpului si ale vietii, fiind adeseori intalnite in simbolismul religios si cel mistic.

Spirala ne aduce in minte intoarcerea in acelasi punct a calatoriei existentei, cu un nou, sporit nivel de intelegere. In acest sens, semnifica increderea de-a lungul schimbarii, incarcarea energetica si mentinerea flexibilitatii in decursul unei transformari.

Spiralele in sens orar denota transmiterea unei intentii, iar cele in sens invers acelor de ceasornic, implinirea unei intentii. Spiralele duble simbolizeaza forte opuse.

- Crucile reflecta spiritualitate si vindecare (spirituala). Ele sunt considerate puncte de intalnire ale energiior divine. Cele patru ramuri ale crucii reprezinta sinele, natura, intelepciunea si inalta putere ori fiintare. Crucea inspira tranzitie, echilibru, credinta, unitate, cumpatare, speranta si viata.

Pe de alta parte, crucea semnifica relatiile umane si nevoia de conectare cu cineva, cu un individ, cu un grup sau chiar cu sinele.

Vezi si articolul: Crucea, simbol si semnificatie

- Formele curbe daruiesc ritm si miscare, fericire, placere si generozitate. Sunt vazute drept mai feminine decat formele ascutite, care denota energie, violenta si manie. Formele ascutite sau unghiulare sunt pline de viata, si transmit un impuls tineresc, masculin.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Simbolistica cercului si a inelului

SIMBOLURI PAGANE OCULTE

Echerul si compasul ca simbol masonic
Semnificatia formelor | Despre o gramatica vizuala Semnificatia formelor  | Despre o gramatica vizuala Reviewed by Diana Popescu on octombrie 03, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.