De ce se ciocnesc paharele?

Am gasit intotdeuna fascinant obiceiul de a ciocni paharele oriunde in lume, un gest insotit de cuvantul "Noroc!" in romana, “Cheers!” in engleza, “A la votre” in franceza, “Prost” in germana; “Na zdravi” in ceha, “Kanpai” in japoneza, “L’chaim” in ebraica. De unde a aparut aceasta traditie? Care sunt originile ei? Iata cateva explicatii...

Pahare
De ce se ciocnesc paharele? 
In timpul Evului Mediu, atunci cand neincrederea si inselaciunea guvernau relatiile dintre oameni in special in nobilime, acestia ciocneau paharele astfel incat vinul dintr-unul sa verse si in celalalt pentru a se asigura ca paharul lor nu este otravit.

Sunetul ciocnirii paharelor era inzestrat cu harul de a alunga spiritele rele. In multe culturi stravechi ale lumii, iscarea unui anumit zgomot (precum clinchetul unui clopotel) are potentialul de a indeparta demonii.

Unii sunt de parere ca gustarea vinului trebuie sa ne satisfaca toate cele cinci simturi, pe langa gust, culoare, parfum, si consistenta/vascozitate (simtul tactil), ciocnirea paharelor punandu-ne la treaba auzul.

Clinchetul paharelor poate simboliza vremea in care toata lumea bea din acelasi pocal, un obicei prin care se crea o conexiune speciala in cadrul unui grup.

Esti de acord cu aceste teorii, sau ai vreo alta explicatie legata de ciocnitul paharelor? In cel de-al doilea caz, te rog sa ne-o marturisesti si noua!


Articole din acelasi domeniu:

Vinul preferat iti dezvaluie personalitatea

Superstitii despre vin

Superstitii despre pahare
De ce se ciocnesc paharele? De ce se ciocnesc paharele? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2014 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.