marți, 23 decembrie 2014

Mancarea italiana de Craciun

Pentru cei mai multi italieni, placerea de a se aduna in jurul unei mese bogate, ornamentate cu grija, ocazia de a se infrupta dintr-o mancare de Craciun plina de savoare, pregatita coform unor retete traditionale, si atmosfera de veselie specifica sarbatorii nasterii Domnului sunt asteptate cu nerabdare an de an. In timpul Craciunului, specialitatile elaborate de mancare isi cer cu inistenta locul de onoare pe mesele familiilor din Italia.

Retete si mancare Craciun in Italia
Mancarea italiana traditionala de Craciun include Baccala (cod uscat sarat), Vermicelli, peste, clapon si curcan. Masa din Ajunul Craciunului, ce consta din 7 feluri de peste (uneori 9, 11 sau 13, in functie de regiune), poarta denumirea de "La Vigilia Napoletana" in orasele din sudul Italiei, cu acest prilej pregatindu-se si o mancare de broccoli "inecata" intr-un amestec gros de ulei de masline, ansoa, masline, vin rosu si branza (numita "broccoli de Craciun"), tipari fripti sau prajiti, si "caponata di pesce" (salata de peste).

Dulciurile ("i dolci") sunt, de asemeni, foarte importante in "Menù di Natale" (meniul de Craciun) din Italia. Retetele multor dintre ele provin din manastiri, in care maicutele preparau tipuri de speciale de dulciuri ori prajituri pentru a marca principalele sarbatori religioase precum Craciunul, daruindu-le apoi inaltilor prelati si familiei nobile din care se tragea stareata. Astfel de deserturi cuprindeau: "struffoli" (prajituri cu miere napolitane), "cenci" (panglici din aluat prajite presarate cu zahar pudra), smochine uscate, migdale si castane zaharisite, fructe si legume in martipan.

De pe masa de Craciun italiana nu pot lipsi cozonacii: "panforte" (o specialitate din Siena), "pandolce" (o specialitate din Genoa) si "panettone." Potrivit unei legende, panettone, cozonacul milanez de Craciun, isi are originea in secolul al XVI-lea, atunci cand un brutar pe nume Antonio s-a indragostit de o printesa si, pentru a-i cuceri inima, i-a gatit un cozonac auriu cu unt. Odata cu anii, denumirea cozonacului a ajuns sa fie panettone (de la "pane'=paine), iar incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu unificarea Italiei, cozonacul a inceput sa fie impodobit cu cirese si coji de lamaie zaharisite ca un gest patriotic, reflectand culorile drapelului italian.

Anul Nou si sarbatoarea Bobotezei in Italia

Italienii sunt renumiti pentru traditiile lor culinare, iar Ajunul Craciunului si Craciunul nu sunt singurele prilejuri cu care se servesc mancaruri festive. In ajunul Anului Nou are loc sarbatoarea lui San Silvestro (Sfantul Silvestru), la ordinea zilei fiind masa "La Betana" sau "Masa Epifaniei."


Articole din acelasi domeniu pe Blogul Dianei:

Totul despre Craciun

Masa de Craciun in Europa

Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri

3 comentarii:

  1. Draga Diana, ai copiat de pe undeva si nu ai copiat ceea ce ar fi fost corect. In Italia se mananca bine de la Nord la Sud, bucataria italiana este o minune, este ceva ce incanta toate simturile, ca sa vorbesti despre italieni si despre obiceiurile lor, trebuie sa traiesti ca ei, sa muncesti ca ei si sa te bucuri de viata ca ei. In Vigilia di Natale, ceea ce inseamna trecerea dintre 24-25 decembrie, se consuma de regula doar peste, de toate felurile si sub toate formele, pastele cu vongole, cozze, alti crostacei sunt doar asa, sa amintesc. Se consuma peste in saptemii de moduri si nu e doar un mod de exprimare.
    Maine se vor servi pe mesele italiane, vestita lasagne, apoi cappelletti in brodo, ravioli al gratin, tagliolini con crema di spinaci e salmone, pappardelle al sugo di lepre,tortellini regali, etc. brasato al barolo, spezzatino agrodolce, pollo ripieno, spezzatino di coniglio al limone, filetto di maiale con le pere, Arrotolatolo farcito, rotolo variegato, etc. Ai vrea sa fii prin Italia la vremea asta.
    Alta data cand scrii, informeaza-te mai bine. Si nu vorbi despre ceea ce nu ai vazut si nu ai cunoscut.
    Buon Natale a te e alla tua famiglia !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru completare, dar asa cum am explicat si in articol, mancarea de Ajunul Craciunului si de Craciun este extrem de variata pe in Italia, in functie de regiuni.

      Ștergere
  2. Parca tot mai bune sunt mancarurile romanesti traditionale.

    RăspundețiȘtergere

Postare prezentată

Sfântul Nicolae – Tradiții și obiceiuri din Europa

În cele mai multe părti ale Europei, Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie, este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios ...