Boyhood, un film favorit la premiile Oscar

"Boyhood" este apreciat de critici ca fiind favorit pentru castigarea a cel putin un premiu Oscar, cel pentru cel mai bun film, in confruntarea cu altele pelicule notabile, precum “Birdman” si “A Most Violent Year."  Avandu-l drept scenarist si regizor pe Richard Linklater (cunoscut pentru realizarea unor filme ca "Dazed and Confused," "Waking Life," "School of Rock", "Before Sunrise," "Before Sunset" si "Before Midnight"), "Boyhood" ii include drept actori principali pe Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater si Ethan Hawke, si a fost filmat, cu intermitente, timp de 12 ani, din mai 2012 pana in octombrie 2013, cu aceeasi actori, ce au astfel, inevitabil si natural, marcati de trecerea timpului.

Film Boyhood
Transformarea baiatului din filmul Boyhood
Am incercat sa gasesc o traducere potrivita a cuvantului englezesc "boyhood" si m-am resemnat sa il echivalez cu "Viata de baiat," intrucat acest termen inglobeaza atat copilaria, cat si adolescenta unui baiat. Potrivit dictionarului Cambridge, "boyhood" inseamna "perioada in care o persoana este baiat, si nu inca barbat, starea de a fi baiat," iar conform dictionarului Oxford, "starea de a fi baiat ori vremea cand cineva este baiat."

Oricum, filmul se focalizeaza asupra vietii un baiat pe nume Mason, de la varsta de 5 ani la cea de 18 ani. Desigur, "Boyhood" zugraveste si existentele celor din jurul sau, de la parintii si sora sa, pana la prieteni si rudele sale. Lucrurile se schimba incet, treptat, fara nici un fel de avertismente, si actiunea din film progreseaza cu pasi fermi si hotaratori.

Angajandu-se intr-o astfel de istorisire cinematografica, regizorul Linklater ne sugereaza, pana la urma, importanta lucrurilor aparent marunte din viata fiecaruia dintre noi. De-a lungul intregului film nu apare nici un spectaculos schimb de focuri de arma, nici vreo patetica scena de dragoste tipic hollywoodiana. Suntem pusi, in schimb, in fata unui sir de mici, marunte evenimente, a observarii unor lucruri obisnuite, care par sa fie cu atat mai pretioase cu cat nu sunt intercalate cu impresionante si neverosimile lovituri de teatru. Aparent plictisitor, nu-i asa? Asa cum spuneam mai inainte,  poate ca unul din mesajele ascunse ale acestei capodopere cinematografice este sa incetam sa evadam in senzationalul unor filme sau fictiuni paralele cu viata noastra, sa invatam sa ne pretuim clipele irepetabile ale existentei noastre zilnice.

"Boyhood" a fost, de altfel, o piatra de incercare si pentru actori. Ethan Hawke marturisea: "Este de o anvergura ce aduce a Tolstoi. Credeam ca seria de filme "Before" a fost cel mai deosebit lucru de care am avut vreodata parte, dar Rick m-a implicat in ceva chiar si mai straniu. Sa faci o scena cu un baiat in varsta de 7 ani atunci cand iti povesteste de ce mor ratonii, apoi la 12 ani, cand iti vorbeste despre jocurile video, si apoi la 17 ani cand te intreaba despre fete, si sa ai, totodata, acelasi actor in fata - sa observi cum i se transforma vocea si corpul - este nitel ca si cum ai vedea o fotografie a unei fiinte umane ce se schimba odata cu trecerea timpului."

Trailerul filmului "Boyhood"




Iata si cateva din aprecierile criticilor, asa cum apar ele in acest video:

"O capodopera care nu aseamana cu nimic altceva din istoria cinematgrafiei."
Andrew O'Hehir (Salon)

"Un film nepereche. El atinge ceva profund si adevarat."
Owen Gleiberman (Entertainment Weekly)

"Pur si simplu, nu a existat niciodata nimic asemeni acestui film."
Logan Hill (Rolling Stone)

"Un film ce poate fi intalnit doar odata in viata."
Mike Ryan (The Huffington Post)


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Babadook, cel bun film horror din 2014

Serialul Penny Dreadful sezonul 2 - Trailer

American Sniper - Un film regizat de Clint Eastwood
Boyhood, un film favorit la premiile Oscar Boyhood, un film favorit la premiile Oscar Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 04, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.