Diferentele intre creierul femeii si cel al barbatului

Obisnuiti sa bagam de seama diferentele dintre femei si barbati numai din afara, uitam adeseori cat de mult si adanc sunt acestea prezente in creierul nostru, in strafundurile fiintei noastre. Daca nu ne lasam dusi de nas de un fals misoginism ori feminism, putem recunoaste ca avem creiere care ne fac sa vedem si sa simtim diferit, si nu este deloc intamplator ca femeile si barbatii se deosebesc prin puncte forte si zone slabe specifice.

Creier
Creierele masculine prezinta mai multe conexiuni in cadrul aceleiasi emisfere, in vreme ce creierele feminine se remarca printr-o retea mai mare de conexiuni intre cele doua emisfere. Mintea barbatilor este intr-o mai mare masura compartimentata decat cea a femeilor, iar acest lucru explica de ce ei sunt mai priceputi in indeplinirea unor sarcini unice, in timp ce femeile exceleaza in executarea concomitenta a mai multor activitati. Sunt sigura ca ai intalnit urmase ale Evei capabile sa isi ajute copii la teme, pregatind totodata cina , verificand noutatile de pe internet si aruncand cate o privire la serialul ei favorit de la televizor...

Diferentele existente intre conexiunile cerebrale explica de ce barbatii si femeile se comporta si se manifesta atat de diferit. Partea dorsala a creierului este implicata in perceptie, pe cand cea frontala este responsabila de activitatile coordonate. Sporita conectivitate din fiecare emisfera cerebrala a barbatilor ii face pe acestia, in general, sa fie mai buni in activitatile locomotorii decat femeile.

Deosebirile dintre creierele masculine si cele feminine isi spun cuvantul si asupra perceptiei. Potrivit unui studiu stiintific, barbatii pot detecta si procesa mai eficient stimulii vizuali si obiectele aflate intr-o miscare rapida. Oameni de stinta sunt de parere ca testosteronul, hormonul specific barbatilor, poate avea un rol major in aceasta privinta, intrucat cortexul cerebral din creierul uman contine un mare numar de receptori ai testosteronului. Este recunoscut faptul ca testosteronul are o influenta notabila asupra organelor simturilor.

Efectul combinat al maritei conexiuni intraemisferice si o mai dezvoltata acuitate vizuala spatialo-temporala ii avantajeaza, in genere, pe barbati in domenii asociate cu matematica, fizica si ingineria. Acest diferente structurale ale creierului explica de ce barbatii le depasesc cu mult pe femei in profesiuni precum cea de pilot de avion, arhitect sau pilot de masini de curse.

Emisfera stanga a creierului este implicata in gandirea logica, iar cea dreapta in gandrea intuitiva. Sporita conectivitate interemisferica a femeior le determina sa fie, adeseori, adeptele unei gandiri intuitive care presupune impletirea dintre rationamentul analitic si intuitie.

Din aceasta cauza femeile sunt maiestre in intretinerea relatiilor de cuplu, dau dovada de o marita empatie, stiu sa se exprime mai creativ si sa aprecieze frumusetea intr-un grad mai inalt decat majoritatea barbatilor. Ele poseda in cortexul parietal o materie cenusie mai densa decat cea a barbatilor. Din acest motiv, femeile sunt mai bune in interpretarea unor mesaje verbale, pot ghici cu usurinta ce ascunde in spatele cuvintelor si ceea ce ramane nespus, isi aduc aminte mai bine fetele oamenilor si inteleg mai mult gesturile celor din jur.

Astfel de diferente de structura si functionare intre creierele masculine si cele feminine s-au format in cursul evolutiei umane. In societatile primitive ce depindeau de vanat, barbatii posedau reflexe senzoriale mai ascutite, in stare sa ii faca sa isi identifice rapid prazile din salbaticie si sa le ucida fara mari remuscari, spre deosebire de femeile dotate cu o mai mare empatie. Amelioratele abilitati locomotorii ale barbatilor le-au permis, in acelasi timp, sa isi mestereasca arme eficiente destinate vanatorii. Mama natura le-a inzestrat pe femei cu o mai ampla inteligenta emotionala, astfel incat sa poata raspunda cat mai repede nevoilor bebelusilor si copiilor care nu se pot face inca intelesi.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce plang femeile? - O legenda

De ce femeile percep mai bine culorile?

De ce nu rezista femeile la bautura?
Diferentele intre creierul femeii si cel al barbatului Diferentele intre creierul femeii si cel al barbatului Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 15, 2015 Rating: 5

6 comentarii:

  1. "Din aceasta cauza femeile sunt maiestre in intretinerea relatiilor de cuplu, dau dovada de o marita empatie, stiu sa se exprime mai creativ si sa aprecieze frumusetea intr-un grad mai inalt decat majoritatea barbatilor."

    Asta mi-a placut, si se face ca e chiar asa.

    [...]isi aduc aminte mai bine fetele oamenilor si inteleg mai mult gesturile celor din jur.[...]

    Aici nu stiu ce sa spun, nu te contrazic deoarece nu am cunoscut toate femeile din lume, dar din ce am cunoscut, nu prea au ele treaba. Da, e posibil sa fi gresit anturajul.

    P.S: Ma incadrez la ceea ce am pus in ghilimele (legat de intelegerea gesturilor celor din jur).

    RăspundețiȘtergere
  2. Diferenta este mare cred eu,in special in felul in care percepe iubirea un barbat si o femeie.Aici...creerele sunt total diferit construite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate, asa este.Suntem si gandim atat de diferit ,incat nu putem fi pe aceesi lungime de unda.....la nimic!In iubire,cum scrie mai sus,nici atat!

    RăspundețiȘtergere
  4. am visat un arici azi noapte.ma uitam la el si ma gandeam cum ar arata fara tepi.Cum arata un arici fara tepi?Ce o fi insemnand asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest vis toate semnifica nevoia ta de a te elibera de "tepi," de armura cu care incerci sa te aperi de oamenii din jur, o armura care te impiedica uneori sa comunici cu ei direct, cu totala sinceritate.

      Ștergere
  5. Felicitari pentru articole! Foarte interesante! Mai ales acesta :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.