Mitul Varsatorului si constelatia Varsatorului

Mitul ascuns in spatele constelatiei Varsatorului (si a zodiei cu acelasi nume), infatisata pe hartile ceresti asemeni unui tanar turnand apa (potrivit lui Ovidiu, in "Fasti," un amestec de apa si nectar, bautura zeilor) dintr-un ulcior sau o amfora este asociat cu Ganymede, Deucalion si Cecrops.

Mitul Varsatorului


Varsatorul, mit si constelatie
Varsatorul, mit si constelatie
Potrivit celei mai populare interpretari, Varsatorul este identificat cu Ganymede ori Ganymedes, despre care se spunea ca ar fi fost cel mai frumos baiat dintre muritori. El era fiul regelui Tros, care a dat Troiei numele sau. Intr-o zi, in vreme ce veghea asupra turmei de oi a tatalui sau pe muntele Ida, Zeus l-a zarit si s-a indragostit de el, asa ca s-a coborat din vazduh sub forma unui vultur, l-a prins pe baiat in gheare si l-a ridicat pana la Olimp (sau, intr-o alta varianta a mitului, Zeus ar fi trimis un vultur pentru a face acest lucru). Oricum, acel vultur este prezent si el pe bolta cereasca in constelatia Aquila, situata in vecinatatea celei a Varsatorului. Intr-o alta versiune a legendei, pentru Ganymede s-ar fi luptat doua admiratoare infocate. Infruntarea ar fi fost castigata de Eos, zeita zorilor, care l-ar fi luat cu ea in Olimp, Ganymede fiind apoi rapit de atotputernicul Zeus.

Se spune ca Ganymede ar fi ajuns paharnic al zeilor din Olimp, servindu-le nectar din ulciorul sau, un fapt extrem de deranjant pentru Hera, sotia lui Zeus (conform "Metamorfozelor" lui Ovidiu). Potrivit unor istorici, acest mit ar fi devenit foarte popular in Grecia si Roma antica, fiind vazut drept o confirmare divina a homosexualitatii. Traducerea numelui Ganymede in latina l-a inaltat la termenul de "catamite."

Este posibil ca mitul lui Ganymede sa fi fost inspirat vechilor greci de catre egipteni, turnatorul de apa parand sa-l fi reprezentat pe zeul egiptean al Nilului. De asemeni, Varsatorul este corelat cu GU.LA, "Cel mare," constituind in hartile ceresti babiloniene insasi zeul Ea, care era frecvent infatisat purtand un vas plin cu apa. Ea era guvernatorul regiunii sudice a caii soarelui, "Calea lui Ea," corespunzatoare perioadei de 45 de zile dinainte si de dupa solstitul de iarna. Varsatorul era legat de inundatiile distrugatoare cu care se confruntau babilonienii in mod regulat.

Germanus Caesar identifica, pe de alta parte, constelatia Varsatorului cu Deucalion, fiul lui Prometeu, unul din putinii oameni care reusisera sa scape de un mare potop dupa ce, impreuna cu sotia sa, Pyrrha, construise un vas. Ei au navigat noua zile inainte sa acosteze pe muntele Parnassus. Germanicus scria: "Deucalion toarna apa, elementul de rau augur de care a fugit, si facand acest lucru atrage atentia asupra micului sau vas."

Hyginus era de parere ca formatiunea stelara a Varsatorului l-ar fi simbolizat pe Cecrops, un rege timpuriu al Atenei, despre care se spunea ca aducea ofrande zeilor folosind apa, intrucat guverna inainte de vremea in care a aparut pe lume vinul.

Constelatia Varsatorului


Constelatia Varsatorului se afla intr-o regiune cereasca numita "marea" din cauza marelui numar de alte constelatii asociate cu apa, precum Cetus ("balena"), Pisces ("Pestii) si Eridanus ("raul").

Cateva stele din Varsator au nume care incep cu particula "Sad." In araba, "sa'd" inseamna "noroc." Alpha Aquarii este numita Sadalmelik, din "sa'd al-malik," in traducere, probabil "steaua norocoasa a regelui." Steaua Beta Aquarii poarta denumirea de Sadlsuud, din "sa'd al-su'd," avand posibila semnificatie de "stele norocoase ale corturilor." Semnificatia exacta a acestor nume a fost pierduta de-a lungul timpului pana si de arabi.

In opera sa "Almagest," Ptolemeu descrie stelele Alpha, Beta si Gamma Aquarii ca fiind amplasate pe umarul drept, respectiv umarul stang si antebratul drept al Varsatorului. Capul Varsatorului este marcat de steaua  25 Aquarii. Ulciorul Varsatorului este configurat de stelele Gamma, Pi, Eta si Zeta Aquarii. Ptolemeu enumera si 20 de stele reprezentand curgerea apei din ulcior, aproape tot atat de multe ca si cele cuprinse in conturul ceresc al Varsatorului. Tot el a precizat ca apa din ulcior ajunge direct in gura Pestelui Sudic, Piscis Austrinus. Aceasta stea, cunoscuta si ca Fomalhaut, a apartinut in vechime de Varsator, dar in prezent este localizata exclusiv in Pestele Sudic.

Surse: Wikipedia - Aquarius (astrology), Ian Ridpath's Star Tales, Wikipedia - Aquarius (constellation)


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei

Mitul Andromedei si constelatia Andromeda
Mitul Varsatorului si constelatia Varsatorului Mitul Varsatorului si constelatia Varsatorului Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 29, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Si eu cred ca mitul lui Ganymede, a fost luat de greci de la egipteni, care probabil l-au luat de la atlanti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Offtopic!


    Bună,

    Formularul de contact nu funcționează, meniul principal nu se afișează la accesarea de pe dispozitive mobile, formularul de căutare nu funcționează, nu apare nicio pictogramă în butonul de căutare și posibil să fie și alte disfuncționalități.

    La ce trafic ai, un redesign chiar și minor, cu optimizarea resurselor și cu remedierea erorilor, îți va fi cu siguranță de folos!

    Spor!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.