Fata nevazuta a Lunii - Dezvaluiri NASA- Video

Daca te-ai obisnuit cu privelistea lunii vazuta cu ochiul liber sau prin telescop de pe pamant, ai acum ocazia sa ii privesti fata nevazuta, ascunsa mereu de noi!

Video NASA despre luna
Fata nevazuta a lunii
NASA a dat publicitatii, de curand, un scurt dar impresionant video despre fata nevazuta a lunii, alaturi de imaginea pamantului intrezarit in fundal. Folosind harti de date furnizate de satelitul "Lunar Reconnaissance Orbiter," acest video ne arata fazele lunii dintr-o perspectiva opusa, pe care nu o putem accesa decat din spatiul cosmic.

"Asemeni fetei vizibile a lunii, partea ei indepartata trece printr-un ciclu complet de faze," declara reprezentantii NASA. "Cu toate acestea, geografia partii nevazute a lunii este cu totul diferita. Ii lipsesc marile pete negre, numite "maria," care ne sunt familiare pe partea vizibila a lunii."

Zona nevazuta a lunii cuprinde cratere de toate marimile si este, conform NASA, "una din cele mai mari si mai vechi zone ce dovedesc impacturile cosmice din sistemul nostru solar."

In video-ul din acest articol, numit "O vedere din cealalta parte a lunii," ni se spune: "Stim cum arata luna vazuta dinspre pamant, dar cum este vazuta ea din cealalta parte? Ei bine, cel putin de acolo, putem zari totodata pamantul. Pamantul care se roteste in aceasta imagine pare a fi foarte mare in aceasta poza captata telescopic, facuta probabila printr-un program grafic pe calculator. Ne uitam la linia imaginara dintre pamant si luna.


Din acesta perspectiva, luna va fi in curand plina dar, de pe pamant, abia incepe sa creasca. Partea indepartata a lunii are cateva zone vagi, intunecate, numite "maria." Acestea acopera suprafata lunii indreptata catre pamant. Spre deosebire de acest lucru, fata nevazuta a lunii este acoperita cu cratere de toate marimile. In aceasta a doua perspectiva, suntem mai aproape de luna, folosind un telescop cu o larga focalizare, care ne da impresia ca distanta pana la pamant este mai mica. Cu privirea indreptata direct catre luna, restul sistemului solar pare sa danseze si sa se invarta in jurul nostru. Inainte de era spatiala, nimeni nu stia cum arata fata intunecata a lunii. Din 2009, satelitul "Lunar Reconnaissance Orbiter" a realizat cateva din cele mai detaliate harti globale ale suprafetei lunii,  facand mai usor pentru oricine sa vada cum ar fi sa o contempleze din cealalta sa parte. "


Articole din acelasi domeniu:

Luna plina in superstitii si farmece

Luna noua in astrologie

Luna plina - Nume si semnificatii
Fata nevazuta a Lunii - Dezvaluiri NASA- Video Fata nevazuta a Lunii - Dezvaluiri NASA- Video Reviewed by Diana Popescu on februarie 06, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.