Transplantul capului uman, o noua provocarea medicinii?

Ai nevoie de un transplant de cap? In cativa ani acest lucru iti va fi la indemana, fara sa te temi ca ai putea ajunge asemeni unuia din monstrii lui Frankestein, cel putin potrivit doctorului italian Sergio Canavero.

Transplant cap
Canavero sustine ca este posibil sa retezi capul unui om, sa il "lipesti" de trupul decapitat al altuia, si apoi sa aduci la viata acest puzzle uman. Mai mult decat atat, conform jurnalului "New Scientist," italianul este de parere ca prima operatie de transplant a unui cap uman poate avea loc in urmatorii doi ani!

Scopul unei astfel de operatii iesite din comun ar fi prelungirea vietilor oamenilor ale caror corpuri sunt prea afectate de boala sau accidente pentru a mai putea supravietui.

Aceasta idee cumva macabra nu a convins inca o mare parte din lumea medicala. In plus, o operatie de transplant de cap ar costa, dupa Canavero, cam 13 milioane de dolari!

Sergio Canavero, membru al Grupului de neuromodulare avansata din Torino, a propus pentru prima oara acest proiect in anul 2013. Nu s-a lasat pagubas, si in jurnalul Surgical Neurological International din 3 februarie 2015 a prefigurat tehnicile chirurgicale care, crede el, pot aduce transplantul de cap din zonele sf-ului in cele ale realitatii medicale. Tehnica operatiei ar presupune racirea capului si corpului donatorului pentru a se impiedica "moartea" celulelor si folosirea unei lame extrem de ascutite pentru taierea coloanei vertebrale atat de fin incat sa se permita sudarea fibrelor nevoase. Dupa operatie, pacientul ar trebui sa fie tinut in stare de coma cateva saptamani astfel incat sa nu faca vreo miscare ce i-ar putea afecta vindecarea.

"Cel mai mare obstacol al unei astfel de operatii este desigur reconectarea coloanelor vertebrale ale donatorului si primitorului," scria doctorul Canavaro in 2013. "Parerea mea este ca tehnologia de astazi permite asa ceva."

"Este un proiect atat de coplesitor incat posibilitatea de a-l realiza este foarte putin probabila," crede doctorul Harry Goldsmith, profesor de chirurgie neurologica la Universitatea din California. "Nu cred ca va putea fi realizat vreodata, intrucat exista prea multe probleme legate de procedura."

Dr. Arthur Caplan, bioetician la Universitatea New York, are un punct de vedere asemanator: "Pentru a muta un cap pe corpul altcuiva este necesar sa se faca reconectarea coloanei vertebrale... Nu stim cum am putea face asta. Daca ne-am incumeta, ar exista destule afectari ale coloanei. Contrar afirmatiilor lui Canavero, medicina nu este deloc aproape de a sti cum sa foloseasca celulele stem sau factorii de dezvoltare ale lor pentru ca acest lucru sa fie realizabil."

Dincolo de posibilitatea sau imposibilitatea unei astfel de operatii, nu pot sa nu ma intreb cat de etica ar fi. Ce ai crede, de exemplu, despre un batran (fie el si Einstein) care si-a muta capul pe corpul unui adolescent sau despre un miliardar care numai el si-ar permite sa isi foloseasca jumatate de avere pentru a-si transplanta capul pe un trup cat mai sanatos?


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Febra te transforma intr-un inspaimantator monstru

Zodiile si organele/partile corpului

Boala iti face cu ochiul... din oglinda
Transplantul capului uman, o noua provocarea medicinii? Transplantul capului uman, o noua provocarea medicinii? Reviewed by Diana Popescu on februarie 28, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.