Ceasurile noastre interne, slabitul si starea noastra de sanatate

Ne-am familiarizat de mult cu ideea ca avem inglobat in creier un ceas care ne ajuta sa ne mentinem ciclul de 24 de ore somn-stare de veghe. In anii din urma, oamenii de stiinta au facut insa o descoperire si mai socanta: avem diverse "ceasuri" in aproape fiecare organ din corpurile noastre, de la pancres si stomac pana la celulele noastre grase.

Ritmuri circadiene
Fred Turek, specialist in ritmurile circadiene la Universitatea Northwestern University ne confirma, "Da, avem ceasuri in toate celulele corpului nostru. A fost o descoperire care ne-a luat prin surprindere."

Se pare ca noi, oamenii, suntem formati pana la urma dintr-o complexa retea de ceasornicarie, si trebuie sa dormim si sa mancam intr-un mod regulat pentru a ne sincroniza toate ceasurile din trup. Studiile arata ca daca ne dereglam ciclul natural somn-stare de veghe (de exemplu, lucrand mereu in ture de noapte, zburand mereu dintr-un meridian al pamantului in altul) avem de platit un pret deloc neglijabil. Tensiunea sanguina ni se ridica, hormonii foamei sunt dati peste cap, iar zaharul din sange o ia razna!

Nu numai un zbor transcontinental ne poate desincroniza ceasurile interne. Este de ajuns sa stam  treji pana noaptea tarziu pentru a se intampla asta. Odata cu trecerea timpului, daca ne facem un obicei din a ne ignora orologiile interioare, ne putem trezi ca luam prea mult in greutate sau ca suntem pe cale de a suferi de boli metabolice precum diabetul zaharat de tip 2.

Turek precizeaza: "Ceea ce se petrece este ca ajungem in acest fel la o totala desincronizare a ceasurilor dinlauntrul nostru, ceea ce poate fi sursa bolilor cronice cu care ne confruntam in societatea de astazi."

Sa vedem asadar ce se intampla daca, de exemplu, mancam tarziu sau la miezul noptii. Ceasul guvernator din creier - care este setat de ciclul lumina-intuneric- a semnalat deja celorlalte ceasuri din corp ca este noapte, ca e vremea pentru odihna. Descoperind ce ai de gand sa faci, ceasul din creier trimite semnale de genul: "Nu manca! Nu manca!"

Daca ne facem ca nu auzim aceste avertismente si ne punem totusi burta la cale, ceasul din pancreas, spre exemplu, se vede nevoit sa elibereze insulina pentru a se descurca cu mancarea. Cercetatorii sugereaza ca obiceiul de a manca noaptea tarziu ne poate reseta organele interne.

Turek explica: "Pancreasul asculta semnalele asociate cu mancatul. In acest fel, se desincronizeaza de ceasul creierului, care ii spune sa faca altceva. Trimitem astfel semnale organelor din corp la ore gresite ale zilei, stricandu-ne echilibrul intern."

Acest mecanism al trupurilor noastre este confirmat de multe alte studii stiintifice ce au scos la iveala ca, cu cat mancam mai devreme masa principala a zilei, cu atat avem mai mult succes in a slabi, sau ca pierderea in greutate are mai multi sorti de izbanda daca luam un mic dejun consistent in loc de o cina imbelsugata.

Dincolo de controlul greutatii corporale, exista destule alte dovezi ca ceasurile din corpul nostru (si orele cand mancam, ne culcam sau facem alte activitati) joaca roluri multiple in a ne mentine o stare buna de sanatate. Diferitele sisteme din trupul nostru sunt programate pentru sarcini diferite la diferite ore ale zilei.

De exemplu, doctorii au aflat de multa vreme ca ora la care luam un medicament influenteaza efectul sau. In acelasi timp, un medicament poate fi mai toxic la o anumita ora a zile fata de o alta. Acest lucru se produce partial din cauza ca ficatul are o mai mare capacitate de detoxifiere la anumite ore ale zilei.

Turek pledeaza de fapt pentru integrarea ritmurilor circadiene in practica medicinii: "Suntem pe cale sa fim capabili sa monitorizam sute de ritmuri diferite din corpul tau si sa vedem daca sunt sincronizate, si apoi sa incercam sa le normalizam. Ceea ce facem acum in medicina este ce a facut Einstein in fizica. El a adus timpul in fizica, noi il aducem in biologie."

Sursa: npr.org


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Combinatia alimentelor - Dieta si nutritionism

Ce este bioritmul? | Cum iti calculezi bioritmurile?

Unde se duce grasimea ta atunci cand slabesti?
Ceasurile noastre interne, slabitul si starea noastra de sanatate Ceasurile noastre interne, slabitul si starea noastra de sanatate Reviewed by Diana Popescu on martie 10, 2015 Rating: 5

4 comentarii:

  1. buna vreau sa alfu daca daca ma place si pe mi

    RăspundețiȘtergere
  2. buna am 14 ani si nu stiu dacama placese uita lamine imi zambeste tare frumos cand vede ca observ se uita altundeva ma saluta parca incearca sa vorbeasca cu mine dar nu stie cum cand este cu colegii afara vine la mine ma saluta si incepe sami zica lucruri care ma enerveaza vrea sal fugaresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, probabil ca te place. La varsta asta, si faptul de a-ti zice lucruri care te enerveaza este o strategie de genul "qui s'aime se taquine."

      Ștergere
  3. te rog zimi raspunsul cat mai repede ca vreau sa aflu mai repede daca ma place eu sunt innebunita dupa el eu sunt cea care are 14 ani

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.