Marile pacaleli de 1 aprilie | De ce suntem pacaliti?

Onestitatea, lipsa de umor, temerile inradacinate, puterea de sugestie, prejudecatile, credulitatea sau chiar ignoranta sunt sursele celor mai mari pacaleli de 1 aprilie. Iata cateva dintre ele...

TRECEREA LA TIMPUL METRIC

De ce suntem pacaliti?
Pe 1 aprilie 1975, un post de televiziune australian anunta in programul de stiri ca aceasta tara va trece la "timpul metric" sau "ora metrica," un sistem de masurare al timpului in care ziua urma sa se imparta la 20 de ore, fiecare ora intr-o 100 de minute, si fiecare minut intr-o 100 de secunde. Interviurile trucate cu oficiali guvernamentali si expunerea noului "ceas metric" au indus in eroare numerosi telespectatori.

Pacaleli de acest tip (una asemanatoare, mai recenta, anunta ca internetul va fi inchis timp de doua zile pentru a fi curatat) pot avea un mare efect asupra oamenilor care utilizeaza tehnologia moderna fara a o intelege cu adevarat.

TELEVIZIUNEA MIROSITOARE

In 1965, BBC a difuzat un reportaj despre un "profesor" care "inventase" sistemul TV "smell-o-vision," un sistem ce permitea transmiterea mirosurilor prin televizoare. Pentru a face o demonstratie, profesorul a taiat ceapa si a fiert cafea in direct. Mai multi telespectatori au sunat la BBC pentru a a anunta ca au simtit cu adevarat mirosurile, ca si cum s-ar fi aflat in studioul televiziunii.

Desigur, reusita unei astfel de pacalelei depinde de puterea de sugestie, bazandu-se pe acelasi principiu ca si o hipnoza incununata de succes.

DOCTORII CHINEZI SUNT SCUTITI DE POLITICA DE AVEA UN SINGUR COPIL

 Pe 1 aprilie 1993, un important ziar chinezesc a anuntat ca exista exceptii in politica impusa de China conform careia o familie nu putea avea decat un sigur copil. Potrivit articolului, toti chinezii care aveau un doctorat erau scutiti de aceasta prevedere legislativa. Desigur, la mijloc era o pacaleala. Oricum guvernul chinez nu a ramas impasibil si a condamnat ziua pacalelilor ca fiind o periculoasa traditie occidentala. Pana la urma, se pare ca oficialitatile chineze nu sunt inzestrate cu un prea mare simt al umorului!

UN OZN A ATERIZAT IN APROPIEREA LONDREI

In 1989, mii de soferi din afara Londrei au urmarit cum o farfurie zburatoare stralucitoare a coborat din ceruri si a aterizat pe un camp. Politia a fost alertata despre o potentiala invazie extraterestra si s-a apropiat cu precautie de OZN. Atunci cand din aceasta a iesit afara o fiinta imbracata intr-un costum argintiu, un ofiter de politie a luat-o la sanatoasa fara a mai sta mult timp pe ganduri. Pacalitorul a fost Richard Branson, seful de la Virgin Records/Airlines, care gresise cursul, intentionand sa aterizeze cu nava sa (de fapt, un balon cu aer cald) in Hyde Park din Londra.

Oamenii sunt atat fascinati, cat si ingroziti de gandul la extraterestri (sau la o invazie extraterestra). Cel putin in occident, exista un mare numar de persoane care cred in viata extraterestra, asa ca o pacaleala implicand OZN-uri are mari sorti de izbanda aici.

UN VULCAN ADORMIT A INCEPUT SA ERUPA

Pe 1 aprilie 1974, un glumet din Sitka, Alaska, si-a incarcat in elicopter sute de anvelope vechi si le-a dus in apropierea craterului unui vulcan in repaus (muntele Edgecumbe), unde le-a dat foc. Fumul negru si inecacios rezultat din acest incendiu i-a facut pe localnici sa creada ca vulcanul a inceput sa erupa.

 Un tip de pacaleala cam de prost gust, care exploateaza temerile oamenilor.

Care este pacaleala ta favorita de 1 aprilie?


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 aprilie, Ziua pacalelilor - Traditii, obiceiuri si superstitii
Marile pacaleli de 1 aprilie | De ce suntem pacaliti? Marile pacaleli de 1 aprilie | De ce suntem pacaliti? Reviewed by Diana Popescu on martie 30, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Nu agreez in totalitate sarbatoarea insa chiar mi-am facut planuri in privinta glumelor pe care o sa le fac amicilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu sunt deloc adepta acestui gen de glumițe iar cei care ma cunosc stiu deja acest lucru(am avut eugrija sa stie).Bineinteles ca nici eu nu fac glume celorlalti pt ca"ce ție nu-ți place,altuia nu face"

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.