Satucul cu dementi- alternativa socio- medicala pentru suferinzii de dementa

Fereasca Sfantul ca unul dintre parintii tai sa fie diagnosticat cu o boala cronica grava sau una degenerativa precum dementa sau Alzheimer-ul!

- Ce mai face maica-ta, l-am intrebat pe Stefan, un bun prieten de-al meu, pe care nu-l mai vazusem de mai bine de un an.
A suras trist, m-a privit in ochi si mi-a spus, "ca la preot", drama prin care trece, adevarul gol golut:
- Maica-mea are dementa! Apoi a oftat scurt, iar privire lui amara si obosita a alunecat prin mine, pana in suflet:
 - Am fost cu ea la un banal consult medical, iar doctorita generalista la care am ajuns (ce femeie desteapta!), aproape mi-a reprosat ca nu stiam cum maica-mea suferea de ceva vreme de dementa! Nu stiam! Nu mi-am dat seama si ma simt vinovat. Iar, de cand a fost diagnosticata, lucrurile parca s-au inrautatit: urla ore intregi in toiul noptilor, vorbeste cu tigaile sau cu membrele ei, mananca cat porcul.. Alteori, umbla la aragaz si lasa gazele deschise sau uita oalele cu mancare pe foc pana ce aceasta se face scrum. Ce sa-ti mai spun?!? Ca face pe ea? Noroc ca s-au inventat pampers-ii! A trebuit sa ma mut la ea, sa ma despart de propria familie, ca sa nu dea foc la casa, sa pot sa am grija de ea cumva, macar o bucata de vreme! Daca nu erau nevasta-mea si copilul care m-au inteles si serviciul, n-as fi putut rezista pana acum!

Era ca intr-un un cosmar ce auzeam; durerile si neputiinta mamei in cauza, dar si si vinovatia si responsabilitatea pe care Stefan si le asuma mi-au ramas in minte mult timp. si atunci cand am dat peste experimentul de succes al olandezilor, despre Hogeweyk de care am ramas impresionata.

Hogeweyk sau Dementia Village este un proiect al olandezilor, pus in aplicare de autoritatile lor, pentru a ajuta familiile bolnavilor de dementa si Alzheimer,  pentru ca suferinzii sa poata avea o viata decenta, demna, precum si asistenta medicala si sociala nonstop.


Hogeweyk este, de fapt, un fel de sanatoriu, la o scara mai mare in care rezidentii au insotitori medicali si sunt tratati ca fiind oameni normali, desi nevoile lor sunt diferite.
Proiectat ca un orasel, fiecare dintresuferinzii de dementa sau Alzheimer poate sa se bucure de activitatile preferate, sa socializeze, fara sa fie ingradit de nimic

Dupa cum stii,  sistemul social si medical sunt cum sunt, la noi, iar problemele economice sunt inerente in aceste conditii. Cu alte cuvinte daca ai bani poti cumva alina durerea si intretine o conditie, un trai bunicel celui afectat de aceste boli, platind un asistent medical permanent pentru a ingriji parintel afectat.
Insa daca nu ai, daca nu-ti permiti?!?Satucul cu dementi este un experiment reusit care ar trebui implementat
si la noi caci, boala Alzheimer sau dementa nu au hotare si nici mila.


Sursa foto: hogeweyk.dementiavillage.com/
Sursa articol: Gizmodo


Alte articole din Blogul Dianei:

Agresiunea psihologica | Cum ti se da cu parul in suflet

De cat somn ai nevoie? | Durata necesara a somnului in functie de varsta
Telefonul mobil iti afecteaza coloana vertebrala?


Satucul cu dementi- alternativa socio- medicala pentru suferinzii de dementa Satucul cu dementi- alternativa socio- medicala pentru suferinzii de dementa Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Conform cercetatorilor de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, o pastila probiotica ar putea vindeca diabetul. Afla mai multe aici:
    http://ro.blastingnews.com/stiinta/2015/02/ar-putea-o-pastila-probiotica-sa-vindece-diabetul-00286563.html

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.