Ziua de Sf. Gheorghe in traditii, obiceiuri, superstitii

Ziua de Sfantul Gheorghe sau Sangeorz este consacrata in folclorul romanesc unor traditii, obiceiuri si superstitii legate de instaurarea primaverii, purificarea prin apa si atragerea sanatatii, vioiciunii si dragostei in decursul anului.


Cel mai mare sfant, stapanitor peste campuri, Sfantul Gheorghe alunga fara nici un drept de replica iarna, in cazul cand anotimpul rece  indraznea sa mai poposeasca peste oameni pana pe 23 aprilie.

Atunci cand trecea cu calul sau peste  lume, pamantul se umplea de verdeata si se deschidea, inlesnindu-le granelor si florilor sa iasa la lumina, iar padurilor sa se imbogateasca cu frunzele de un verde crud.

La fel ca si in cazul sarbatorii Izvorului Tamaduirii, in dimineata zilei de Sfantul Gheorghe, oamenii se imbaiau intr-o apa curgatoare, astfel incat, sa se spele de toate relele si sa fie sanatosi de-a lungul intregului an.

De asemenea, cei care se spalau in aceasta dimineata cu roua se asigurau ca nu vor fi atinsi de boala, fetele, in particular, recurgand la acest ritual pentru a fi mai atractive si mai frumoase.

De altfel, apa ca element purificator, era prezenta in diverse alte obiceiuri cu ocazia Sangeorzului, probabil din cauza asocierii ei cu legenda Sfantului Gheorghe, care omorase un balaur ce ii impiedica pe oameni sa aiba acces la apa din fantani sau izvoare.




Daca nu ploua pana pe 23 aprilie, se uda toata ograda, indeosebi zona unde erau adunate oile.

Totodata, baietii udau fetele pentru a le apara de strigoaice sau chiar pentru a nu se transforma ele insele in strigoaice.

De Sfantul Gheorghe, satenii se bateau cu urzici peste trup, pentru a fi iuti, sanatosi si harnici de-a lungul anului. La fel, cine alerga dimineata devreme, inainte de rasarit, putea fi sigur ca va fi vioi pana in urmatoarea zi de Sangeorz. Pe de alta parte, cine dormea in aceasta zi, se molipsea de "somnul mieilor", fiind sortit sa fie somnoros intregul an.

Ziua de 23 aprilie era rezervata unor consacrate vraji si farmece de dragoste.
Acum se semana busuiocul, pus apoi in par sau la brau de fete, pentru a-i ademeni pe feciori, atunci cand mergeau la hora  .

Busuiocul se semana, anume, pentru cinste! Trebuia semånat pana in zorii zilei de 23 aprilie, ziua Sfantului!.

In zorii zilei de Sfantul Gheorghe, fetele si baietii mergeau la izvoare sau parauri cu o oala noua, nefolosita, in care puneau busuioc si adunau de trei ori din apa curgatoare, punand astfel in practica un stravechi ritual de dragoste.


Copyright © diane.ro. 2012

Pastele Blajinilor / Mortilor - Traditii, obiceiuri si superstitii

Sfantul Petru in superstitii si traditii romanesti

Mesaje de Sfantul Gheorghe

Viata Sfantului Gheorghe, legenda si poveste
Ziua de Sf. Gheorghe in traditii, obiceiuri, superstitii Ziua de Sf. Gheorghe in traditii, obiceiuri, superstitii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 23, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Singura traditie pe care o stiu si de care 'tin cont' de cand eram micut este faptul ca tata isi sarbatoreste onomastica!
    La multi ani tuturor care isi vor serba ziua de nume maine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rodica98827@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.