Exista inteligenta artificiala? | Testul Turing

Am vazut recent un film SF despre inteligenta artificiala care incepe foarte promitator, dar se dovedeste a fi un fiasco. In pelicula, un cyborg (feminin) este supus unor probe inspirate si de asa-zisul test Turing. Acest test mi se pare mult mai interesant decat filmul, asa ca vi-l prezint si voua.

Testul Turing
In 1951, Alan Turing, supranumit "parintele informaticii si inteligentei artificiale teoretice," a propus un test purtand numele de "Jocul imitatiei" (The Imitation Game), care ar fi putut lamuri daca un calculator poate avea inteligenta sau nu. In prima versiune a jocului, nu era implicata in nici un fel inteligenta artificiala. Imagineaza-ti trei camere, fiecare dintre ele conectata cu un monitor de calculator si o tastatura cu celelalte. Intr-una din camere se afla un barbat, in a doua o femeie, iar in a treia o persoana numita "judecator." Sarcina judecatorului este sa decida care din cei doi oameni cu care comunica prin computer este barbatul. Barbatul incearca sa il ajute pe judecator, oferindu-i orice fel de dovada poate (terminalele calculatorului sunt astfel reglate incat nu permit aflarea unor indicii fizice) pentru a demonstra ca el este barbatul. Sarcina femeii este sa incerce sa-l insele pe judecator, sa puna sub semnul indoielii afirmatiile si argumentele barbatului, in speranta ca judecatorul o va identifica in mod gresit pe ea ca fiind barbatul.

Turing a adus o modificare testului anterior, in care, in cele trei camere, se gasesc judecatorul, o fiinta umana (barbat sau femeie) si un calculator. In acest caz, judecatorul trebuie sa decida cine este omul si cine este calculatorul. In aceste conditii, potrivit lui Turing, daca evaluarea judecatorului ar fi corecta intr-o proportie de circa 50%, daca judecatorul ar fi inclinat in aceeasi masura sa aleaga fie fiinta umana, fie calculatorul, atunci calculatorul ar reprezenta o simulare acceptabila a unei fiinte umane, fiind inzestrat, drept urmare, cu inteligenta. Testul a fost modificat recent astfel incat sa existe un singur subiect de examinat, sarcina judecatorului fiind sa decida daca acesta este om sau calculator.

Testul Turing a fost implementat abia dupa 40 de ani, in 1991. Dr. Hugh Loebner, un profesor extrem de interesat de aparitia unei reale inteligente artificiale, a pus la bataie un premiu de 100.000 de dolari pentru un calculator care ar fi putut trece testul Turing. Competitia din 1991 a fost marcata totusi de cateva probleme serioase (poate si din cauza faptului ca judecatorii erau cu totii specialisti in stiinta computerelor, si stiau exact cu ce fel de intrebari ar fi putut prinde in capcana un calculator), si nu a fost reluat decat in 1995. De atunci, are loc o competitie anuala, dar nu a desemnat inca nici un castigator. Desi s-au acordat cateva premii mici pentru calculatoarele cele mai apropiate de gandirea umana, nici un program nu reusit sa ajunga la procentul de 50% fixat de Turing a fi un succes.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Testul de personalitate al lui Proust

Parabola gradinarului invizibil | Intre credinta si ateism

Testul celor trei site ale lui Socrate
Exista inteligenta artificiala? | Testul Turing Exista inteligenta artificiala? | Testul Turing Reviewed by Diana Popescu on mai 17, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Nu este intotdeauna adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Persoanele cu cel mai mare succes din societatea noastră, în toate domeniile, sunt cele care au ajutat un mare număr de oameni să obţină ceea ce doresc. Ei şi-au asigurat o sursă de bune intenţii şi i-au stimulat pe ceilalţi să le ofere ajutorul, să răsplătească binele făcut în trecut. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: maginstal54@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.