Povesti, legende si mituri despre dragoste de pe cuprinsul lumii

Dragoste tara Galilor
Sfânta Dwayne- ocrotitoarea îndrăgostiților din Țara Galilor

Astazi va ofer patru legende despre dragoste care dovedesc ca, indiferent de cultura, traditii sau spatiu geografic, acest sentiment ramane acelasi peste tot in lume. Aceste povesti au inspirat poezii, piese de teatru si filme, si continua sa fie pretuite si depanate pana in zilele noastre.

O poveste de dragoste din Tara Galilor


In fiecare an, pe 25 ianuarie, in Tara Galilor este sarbatorita Sfanta Dwynwen, ocrotitoarea indragostitilor.

Legenda spune ca Dwynwen s-a indragostit de un tanar pe nume Maelon. Tatal ei, regele Brychan Brycheiniog, i-a interzis sa se marite cu Maelon, si, coplesita de durere, Dwynwen s-a rugat lui Dumnezeu sa o faca sa il uite. Un inger si-a facut aparitia in fata ei, i-a dat o potiune avand darul de a i-l sterge din memorie pe Maelon, si i-a transformat iubitul intr-o stana de gheata. Apoi, Dumnezeu i-a indeplinit trei dorinte: sa fie topita gheata care il intemnita pe Maelon, sa ajute gratie Domnului la indeplinirea viselor adevaratilor indragostiti, si sa nu se marite niciodata.

Galezii celebreaza ziua Sfantului Valentin, dat asta nu ii impiedica sa onoreze si ziua Sfintei Dwynwen prin evenimente speciale si petreceri. Turistii pot merge pe insula Llanddwyn, unde se afla inca ruinele bisericii Dwynwen. Tot aici, indragostitii pot vizita o fantana in care se zice ca isi are salasul un peste sacru. Daca acesta isi face simtita prezenta facand apa sa bolboroseasca, atunci cuplului care este de fata i se prezice noroc si fericire in dragoste!

De ziua Sfintei Dwynwen se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca iubitelor lor o lingura sculptata din lemn. Conform unei vechi traditii, forma lingurii poarta o incarcatura simbolica, reprezentand, de exemplu, fie cheia spre inima unui barbat, fie o roata semnificand munca sa grea.

O poveste de dragoste din China

Dragoste China
Aceasta legenda chinezeasca despre dragoste, datand din vremea dinastiei Tang, este comparata frecvent cu povestea lui Shakespeare despre Romeo si Julieta.

Zhu Yingtai, o tanara femeie cu o inteligenta remarcabila, provenind dintr-o familie avuta, si-a convins intr-o buna zi tatal sa o lase sa mearga la scoala, investamantata asemeni unui barbat (fetele nu aveau dreptul la educatie pe acele timpuri). Pe drumul catre capitala, ea l-a intalnit pe Liang Shanbo, un baiat plecat si el de acasa pentru a studia. Cei doi si-au jurat prietenie vesnica si au invatat cot la cot vreme de trei ani. Zhu Yingtai s-a indragostit pana peste cap de Liang Shanbo, dar el era prea absorbit de studiu pentru a-si da seama ca Zhu Yingtai era de fapt o fata.

Tatal ei i-a cerut pe neasteptate sa se intoarca degraba acasa. Inainte de a pleca, Zhu Yingtai si-a marturisit adevarata identitate sotiei conducatorului scolii si i-a cerut acesteia sa ii dea din partea sa lui Liang Shanbo un pandativ de jad ca si un dar de logodna. Liang Shanbo a condus-o pe Zhu Yingtai pana la drumul catre casa ei, si desi fata i-a dat cateva indicii despre cine era ea, aceasta nu a reusit sa le descifreze. In cele din urma, covarsita de dorinta de a fi impreuna cu cel pe care il iubea, Zhu Yingtai i-a spus ca va mijloci casatoria dintre el si "sora" ei. Inainte de a-si lua ramas bun, fata i-a amintit ca trebuia neaparat sa ii faca o vizita pentru a o cere de sotie pe sora sa (sora fiind, desigur, ea insasi).

Cateva luni mai tarziu, Liang Shanbo a sosit la casa lui Zhu Yingtai si a descoperit, in fine, ca tovarasul sau de invatatura era femeie. Cei doi au fost cuprinsi de o fierbinte dragoste reciproca si au facut juramant ca vor ramane impreuna pana la moarte. Tatal fetei facuse insa deja un aranjament pentru a o marita cu un alt barbat, mult mai bogat decat iubitul ei. Liang Shanbo a murit cu inima zdrobita de durere dupa ce a aflat aceasta veste, si a fost inmormantat aproape de templul unde Zhu Yingtai urma sa se marite.

In ziua nuntii, un puternic vant magic a impiedicat fata sa iasa din oras fara a se opri mai intai la locul unde era ingropat Liang Shanbo. Atunci cand a ajuns acolo, ea s-a rugat ca mormantul sa se deschida in fata sa, iar dorinta i-a fost implinita. Fara sa mai stea pe ganduri, s-a aruncat in groapa si, de indata ce a fost alaturi de iubitul ei, din mormant s-au inaltat doi fluturi in care se intrupasera sufletele celor doi indragostiti. Viata ca si fluturi nu avea cum sa ii mai desparta vreodata!

Din cauza asemanarilor cu povestea lui Romeo si a Julietei, muncipalitatile din Verona si localitatea din estul Chinei Ningbo organizeaza anual in cel dintai oras un festival cultural al dragostei. In timpul acestuia, o statuie din marmura reprezentandu-i pe cei doi iubiti transformandu-se in fluturi este amplasata in fata muzeului Julietei. De asemeni, in Ningbo, este gazduita o statuie a Julietei.

O poveste de dragoste din America


dragoste america
Intr-o zi, pe cand ratacea peste o campie intinsa, flacaul Waupee, din tribul Uliului Alb, a descoperit o carare misterioasa in forma de cerc. Nu a gasit nici o explicatie despre cum ar fi fost facuta acea carare, asa ca s-a asezat si a asteptat sa vada ce se petrecea acolo.

Dupa o vreme, un cantec nespus de frumos a umplut vazduhul, si din cer au coborat, intr-un cos de nuiele, douasprezece fecioare fermecatoare. Fetele au dansat pe ritmurile cantecului in jurul cercului, invaluite intr-o lumina nepamanteana. Waupee s-a indragostit de cea mai tanara dintre ele si, cand a incercat sa se apropie de ea, cele douasprezece fecioare au zburat indarat in ceruri. Waupee a fost intristat de disparitia lor, dar a revenit in acel loc in urmatoarele zile, deghizat in tot felul de animale astfel incat sa poata ajunge cat mai aproape de dansatoare.

Odata, pe cand isi luase infatisarea unui soarece, si a fost la un pas de fata indragita, s-a preschimbat inapoi in om si s-a straduit sa o impresioneze cu mestesugul sau de a se deghiza pentru a o face sa ramana impreuna cu el. Ea s-a indragostit, la randul sau, de Waupee si, desi a fost indurerata de faptul ca nu se mai putea intoarce alaturi de suratele sale in cer, a stat cu el si, i-a daruit curand un baiat.

Cu toate acestea, era o fiica a steleor, si tanjea dupa casa sa. A impletit, asadar, un cos de nuiele, a mers pana la cercul magic din preerie, si s-a ridicat impreuna cu fiul ei la stele. Waupee i-a asteptat multi ani pe cei doi sa revina, plandandu-si amarnic pierderea sotiei si baiatului. Stapanul stelelor a vazut asta si i-a poruncit fiicei sale sa mearga inapoi in preerie si sa-l convinga pe Waupee sa locuiasca si el in ceruri, in acest fel familia putand sa fie reunita.El a incuviintat si a adus acolo, drept daruri, cate o parte din fiecare vietuitoare a pamantului si cerului pe care le vanase pana atunci.

In timpul petrecerii de bun venit, Stapanul stelelor le-a spus celor prezenti sa ia cate unul din cadourile lui Waupee; unii si-au ales gheare sau cozi, si s-au pogorat pe pamant precum iepuri ori lupi. Waupee, fiul sau si nevasta sa au preferat sa ii penele unor ulii albi. S-au transformat apoi in astfel de pasari si si-au luat zborul pe cerurile de deasupra campiilor, unde pot fi vazuti pana in zilele noastre.

O poveste de dragoste din India si Pakistan


dragoste india
In orasul Lahore, in apropiere de granita dintre Pakistan si India, mormantul lui Jahangir este inconjurat de un adanc mister...

Aceasta poveste de dragoste ii are drept eroi pe Anarkan, o curtezana, si pe printul Salim, fiul favorit al marelui imparat al Mughal-ului, Akbar. Salim s-a indragostit de Anarkan imediat ce a zarit-o si, odata cu timpul, s-a indragostit si ea de el.

Fiind printul unui imens imperiu, se cuvenea ca Salim sa se insoare cu o femeie de rang inalt. Tatal sau a fost cu totul impotriva casatoriei fiului lui cu Anarkan, si a decis ca nu poate lasa sa se intample asa ceva. Dupa numeroase certuri cu Salim, Akbar a poruncit ca Anarkan sa fie arestata si aruncata intr-o teminta. Salim si-a ajutat iubita sa evadeze si si-a pus in gand sa atace imperiul tatalui sau. Armata lui Akbar a infrant-o cu usurinta pe cea a printului, iar Lui Salim i s-au pus in fata doua alternative: fie era condamnat la moarte, fie renunta la Anarkan. El a ales moartea, insa iubita sa s-a predat imparatului si a cerut cu tarie sa ii ia locul lui Salim.

Celor doi li s-a ingaduit sa petreaca o ultima noapte impreuna, dupa care Anarkan a fost ingropata de vie si zidita intr-un perete de caramida.

Dupa moartea tatalui sau, Salim a fost incoronat ca imparat, si si-a luat numele imperial de Jahangir. Legenda spune ca mormantul lui Jahangir a fost construit in jurul locului in care isi gasise odihna cea de pe urma Anarkan, si ca inlauntrul sau se afla un sarcofag purtand inscriptia: "Daca as putea sa cuprind cu privirea fata iubitei mele inca o data, i-as aduce multumiri Domnului pana in ziua invierii."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Pyramus si Thisbe - Legende antice ale dragostei

Mitul lui Cephalus si Procris - Legende antice ale dragostei

Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei
Povesti, legende si mituri despre dragoste de pe cuprinsul lumii Povesti, legende si mituri despre dragoste de pe cuprinsul lumii Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Foarte interesanta prima poveste, mai ales ca si ziua mea de nastere este pe 25 Ianuarie.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.