De ce se spune mai des "Te iubesc" pe email?

Dragostea, romantismul, declaraţiile de genul "Te iubesc" îşi găsesc cărări necunoscute, surprinzătoare şi chiar nesteptat de patetice în aceste vremuri supratehnologizate. Deşi comunicarea prin text de pe email pare deja antică şi de demult, oamenii de ştiinţă sugerează că are asupra noastră un efect de dezinhibare, ne eliberează de complexe şi ne permite să ne deschidem inima faţă de persoana iubita.

De ce se spune mai des "Te iubesc" pe email?
Desigur, atât opinia publică, cât şi psihologii, ne tot flutură sub nas pericolele comunicării online, atrăgându-ne atenţia că cu cât ne îndepărtăm mai mult de interacţiunea umană reală, faţă în faţă, cu atât aceasta îşi pierde din eficienţă şi intimitate.

Aşa cum se plangăcea de curând un blogger, aţintind o imaginară mâna acuzatoare către email-uri şi mesajele prin text, "Utilizarea excesivă a smartphone-urilor ne separă unul de celălalt, şi ne face să comunicăm numai impersonal şi doar asupra unor subiecte superficiale."

Îngrijorări de acest fel par să fie însă risipite atunci când ne aşteptăm mai puţin. Un nou studiu ne dă de înţeles că, de fapt, oamenii folosesc un limbaj mult mai expresiv din punct de vedere emoţional atunci când comunică cu cei iubiţi prin email în comparaţie cu clipele când vorbesc cu aceştia la telefon.

Studiul, pus la cale de Universitatea Indiana, a scos la iveală faptul că atunci când oamenii nu sunt capabili să se folosească de indicii subtile precum tonalitatea vocii şi limbajul corpului pentru a-şi transmite sentimentele, ei tind să compenseze acest lucru utilizând cuvinte mult mai încărcate emoţional şi un limbaj mult mai sugestiv.
"Oamenii sunt mai expliciţi despre dragostea lor atunci când scriu un email decât atunci când lasă un mesaj vocal," a precizat dr. Alan Dennis, unul din autorii studiului.

Pentru această investigaţie, cercetătorii au analizat limbajul folosit de 72 de studenţi în email-uri şi mesaje vocale în care aceştia îşi exprimau afecţiunea faţă de partenerul lor de cuplu.

Potrivit concluziilor studiului, când au scris email-uri, studenţii au utilizat un limbaj mult mai emfatic decât cel la care au apelat pentru mesaje vocale. Compunerea unei email îi determină pe oameni să se gandesca mai adânc la mesaj şi să fie mai conştienţi de cuvintele pe care le transmit.

Iată şi un exemplu din acest studiu (P=participant la studiu):

EMAIL

- Bună. 
P - Ce mai faci frumuseţe? Ţi-e dor de mine? Mie îmi lipseşti tare mult. Sper să ne vedem curând. Abia aştept să-ţi văd faţa frumoasă. Sper că nu m-ai uitat aşa de repede. 
- Te iubesc mult de tot. 
P - Cine ştie de ce cineva iubeşte pe altcineva. Tot ce ştiu este că eşti aleasa mea. Ai grijă frumuseţe, somn uşor şi cele mai dulci vise, dragostea mea. 
- Te iubesc întotdeauna şi pentru totdeauna. 

MESAJ VOCAL

Bună, iubi. Cum îţi mai merge? Îmi lipseşti tare mult acum. Sper să te văd mai târziu. N-am uitat că ne-am propus să ne întâlnim la cină, dar cine ştie ce va fi, ai spus că s-ar putea să fii ocupată cu ceva, dar voi veni fără nici o îndoială la tine dacă ai nevoie de ajutor. Îmi lipseşti şi te iubesc. Pa. 

Alan Dennis a explicat, "Email-ul îţi lasă timp să gândeşti înainte de a comunica," îţi permite "să îţi editezi cuvintele astfel încât să creezi cu grijă exact mesajul pe care doreşti să-l trimiţi."

Poate acest lucru să explice de ce studenţii (din SUA) au început să utilizeze într-un sporit grad email-ul şi mesajele text pentru a comunica? Nu în mod necesar.

"Poate că ne adaptăm cu toţii, într-o oarecare măsură, la neajunsurile diferitelor căi media, şi, graţie experienţei, învăţăm cum să le folosim cel mai bine pentru a comunica, " a precizat Alan Dennis.

Concluziile studiului, publicate în jurnalul "Computers în Human Behavior" (Calculatoarele în comportamentul uman), sugerează că utilizarea tehnologiei în comunicare nu grăbeşte neapărat destrămarea intimităţii şi conexiunilor interpersonale.

Aşa cum preciza Alan Dennis, "Există o mulţime de teorii care spun că email-ul şi alte comunicări prin text nu funcţionează cu adevărat foarte bine. Ar trebui, probabil, să facem un pas înapoi, şi să reconsiderăm o grămadă de ipoteze stereotipe pe care le avem despre email şi mesajele tip text, ce pot fi lipsite de adevăr."


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Email-ul şi personalitatea 

Ce este spamul | Spam prin email şi spam pe site

Streak | Cum ştii că ţi-a citit email-ul, dacă nu răspunde?
De ce se spune mai des "Te iubesc" pe email? De ce se spune mai des "Te iubesc" pe email? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 06, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.