De ce ti-e frică de lilieci?

Tocmai am încercat să dau o interpretare unui vis legat de un liliac, visul unei fete care îmi mărturisea că nu îi era frică de el. Un lucru rar, fiindcă numeroşi bărbaţi (dacă recunosc asta) şi majoritatea femeilor cu care m-am întâlnit de-a lungul timpului mi-au spus că le este frică de lilieci. Tu cum stai la capitolul ăsta? Oricum teama oamenilor faţă de aceste mamifere înaripate a primit chiar şi un nume grecesc: chiroptophobia.

De ce ti-e frică de lilieci?
Chiroptophobia poate fi rezultatul unei prejudecăţi, a credinţei false că liliecii sunt şoareci zburători, a celei că îţi pot suge sângele sau că îţi pot transmite o boală! Zvonurile că liliecii ar provoca molime, în special rabie, au dat naştere uneori unor enorme valuri de panică, în ciuda faptului că mai puţin de 1% dintre ei sunt purtători ai acestei boli.

Mai mult decât atât, probabilitatea de a te molipsi de rabie de la un liliac este extrem de scăzută. Potrivit grupului Bat World, în fiecare an sunt circa 300 de cazuri în care oamenii au contractat rabia de la lilieci. 300 din cele peste 7 miliarde de locuitori ai pământului!

Dacă ţii neapărat să afli un adevărat pericol public pentru sănătate, ia în considerare ţânţarii! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că, în 2013, au provocat aproape 200 de milioane de cazuri de malarie, ducând la 584.000 de decese. Apropo, un singur liliac este în stare să mănânce circa 600 de ţânţari pe oră, apărându-ne astfel de aceste insecte iritante!

Frica de lilieci are însă şi rădăcini străvechi, aceştia fiind asociaţi pe vremuri cu întunericul, misterul, vrăjitoria, magia neagră şi supranaturalul. Există, de exemplu, o scenă din Macbeth, în care nişte vrăjitoare folosesc blana de liliac în descântecele lor. În istoria mai recentă, liliacul a fost corelat cu vestitul vampir Dracula, oamenii părând să uite adesea că acesta era doar un personaj de ficţiune. Pe de altă parte, un alt erou imaginar, Batman s-a folosit de repulsia umană faţă de lilieci pentru a băga frica în sânul răufăcătorilor!

În realitate, din cele 1.300 de specii de liliac din lume, numai trei sunt băutoare de sânge, iar acestea trăiesc în special în America de Sud şi America Centrală, unde îşi astâmpără setea infingandu-şi colţii în vaci, porci şi alte animale.

Singură ta frică raţională (!) faţă de lilieci ar trebui poate să fie aceea că multe din speciile lor au ajuns pe lista vieţuitoarele ameninţate să dispară de pe pământ! Acest lucru se petrece şi din cauză că îşi pierd zonele naturale de habitat în urma intervenţiei umane sau a faptului că în unele regiuni liliecii sunt consideraţi un autentic deliciu alimentar!


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Liliacul în Dicţionarul tatuajelor (simboluri şi semnificaţii), Litera L (2)

Frica în citate, aforisme, maxime 

De ce ţi-e frică nu scapi?
De ce ti-e frică de lilieci? De ce ti-e frică de lilieci? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.