62 de oameni deţin tot atâta avere cât jumătate din populaţia globului

Îţi vine să crezi sau nu, dar tristul adevăr este că cei mai bogaţi 62 de oameni din lume au la fel de mulţi bani precum 3,5 miliarde cei mai săraci oameni de pe pământ. În condiţiile în care, în această săptămână, elita lumii se adună la Davos, Elveţia, pentru a discuta despre crescanda inegalitate financiară de pe glob, un nou raport al organizaţiei internaţionale de caritate Oxfam a scos la iveală o statistică clară a diferenţelor dintre bogaţi şi săraci.

Cât de bogaţi sunt cei mai bogaţi oameni? 


62 cei mai bogati oameni ai lumii
Potrivit raportului Oxfam, dat publicităţii în această luni, înainte de începerea Formului economic internaţional de la Davos, cei mai avuţi 62 de oameni din lume (printre ei, Bill Gates, Warren Buffett, fraţii Koch şi moştenitorii Walmart) au acumulat până în prezent tot atâta avere cât jumătate din populaţia pământului. Averea celor mai bogaţi 62 de oameni s-a mărit cu 44% din 2010 până în prezent, în vreme ce aceea a celor mai săraci (3,5 miliarde) a scăzut cu 41% în acelaşi interval de timp.

Cât de mare este inegalitatea dintre bogaţi şi săraci 


Globe and Mail ne oferă un exemplu concludent în această privinţă... Cei 62 de bogătaşi încap lejer pe scaune şi în picioare într-un singur tramvai din Toronto. Pe de altă parte, cei mai săraci oameni de pe glob abia îşi fac loc pe suprafaţa a 100 de Canade!

Unde trăiesc cei mai bogaţi oameni? 


Aproape jumătate din ei sunt din SUA, 17 dintre ei din Europa, şi restul locuiesc în ţări precum China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia Saudită.

Unde se află banii bogătaşilor? 


Circa 7,6 trilioane de dolari din averea lor se află în aşa-zisuri paradisuri scutite de taxe din străinătate. După estimările lui Gabriel Zucman, profesor la Universitatea California, Berkeley, dacă s-ar plăti taxele pentru veniturile generate de aceste averi, guvernele ar putea obţine la bugetul anual un plus de 190 de miliarde de dolari. Tot Zucman apreciază că 30% din finanţele tuturor africanilor sunt păstrate în străinătate, acest lucru determinând în fiecare an pierderea unor taxe în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari. Aceşti bani ar fi suficienţi pentru îngrijirea sănătăţii şi salvarea vieţii a patru milioane de copii africani anual, precum şi pentru angajarea a destui profesori astfel încât fiecare copil din Africa să poată merge la şcoală.

Unde trăiesc cei mai săraci oameni? 


Conform Organizaţiei pentru cooperare şi dezvoltare economică (OECD), cei mai mulţi dintre cei mai săraci oameni din lume nu trăiesc în ţările cele mai sărace, ci în ţări cu venituri medii precum India. Inegalităţile financiare din astfel de ţări sunt provocate parţial de diferenţele dintre venituri, în special între zonele urbane şi cele rurale, dar, de asemeni, de diferenţele în privinţa accesului la îngrijire medicală, educaţie şi joburi.

Numărul oamenilor trăind într-o sărăcie extremă a scăzut cu 650 de milioane faţă de anul 1981, chiar dacă populaţia globului a crescut cu 2 miliarde în aceeaşi perioadă, arată OECD. O mare parte a acestei schimbări s-a petrecut din cauza creşterii economice din China, în care existau în 1981 jumătate de miliard de persoane aflate într-o sărăcie extremă.

Inegalitatea veniturilor nu este o consecinţă a creşterii economice 


Gawain Kripke, director al organizaţiei Oxfam, a remarcat că inegalitatea economică uriaşă nu mai este considerată astăzi ca o consecinţă nefericită a creşterii economice. Mulţi economişti din prezent susţin că o prea mare inegalitate slăbeşte de fapt dezvoltarea economică, de vreme ce numai câţiva oameni îşi permit să cumpere anumite lucruri, şi crează instabilitate economică şi politică. O astfel de inegalitate a averilor ajută la alimentarea instabilităţii din Orientul Mijlociu, conform lui Kripke.

Surse:

- The Globe and Mail

- Huffingtonpost
62 de oameni deţin tot atâta avere cât jumătate din populaţia globului 62 de oameni deţin tot atâta avere cât jumătate din populaţia globului Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 18, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.