Umberto Eco a murit? N-aş crede! | Citate Umberto Eco

Se spune că ieri, la vârsta de 84 de ani, a murit Umberto Eco... N-aş crede... Aşa cum mărturisesc operele lui şi aceste citate reflectând doar o umbră a gândirii sale, Umberto Eco trăieşte încă, şi rămâne pentru mine undeva pe la vârsta de 48-56 de ani, atunci când a scris "Numele trandafirului" şi "Pendulul lui Foucault," cărţi care nu vor înceta niciodată să mă bântuie şi să îmi ceară noi semnificaţii.

Umberto Eco a murit? N-aş crede! | Citate Umberto Eco
"Avem o limită, o limită foarte descurajatoare, umilitoare: Moartea."
Umberto Eco

"Atunci când oamenii încetează să creadă în Dumnezeu, nu înseamnă că ajung să nu mai creadă în nimic: ei cred în orice."
Umberto Eco

"Teme-te de profeţi, de cei pregătiţi să moară pentru Adevăr căci, de regulă, mulţi alţii mor împreună cu ei, adeseori chiar înaintea lor, uneori în locul lor."
Umberto Eco

"Până la urmă mori, dar ceea ce ai acumulat nu se pierde; laşi un mesaj într-o sticlă."
Umberto Eco

"Religia nu are de a face cu nimic cu Dumnezeu. Este o atitudine fundamentală a fiinţelor umane, care se întreabă despre originea vieţii şi ceea ce se întâmplă după moarte. Pentru mulţi, răspunsul este unul personal. În opinia mea, religia îl produce pe Dumnezeu, şi nu invers."
Umberto Eco

"Acum am ajuns însă la convingerea că intreagă lume este o enigmă, o enigmă nedăunătoare, care ajunge să ne pară o grozăvenie din cauza încercării noastre de a o interpreta ca având un substrat ascuns."
Umberto Eco

"Căpitanul Cook a descoperit Australia pe când căuta Terra Incognita. Cristofor Columb credea că a ajuns în India atunci când a descoperit America. Istoria este plină de evenimente petrecute din cauza unei poveşti imaginare."
Umberto Eco

"Cartea este o creatură fragilă. Ea suferă din pricina uzurii timpului, se teme de rozătoare şi mâini neîndemânatice. Aşadar, bibliotecarul protejează cărţile nu numai faţă de omenire ci şi faţă de natură şi îşi dedică viaţa acestui război cu forţele ignoranţei."
Umberto Eco

"Mă văd drept un profesor serios care, în timpul weekend-ului, scrie romane."
Umberto Eco

"Desigur, ficţiunea uşoară există, şi cuprinde române poliţiste sau de dragoste de mâna a doua, cărţi care sunt citite pe plajă, al căror scop este doar să te distreze. Aceste cărţi nu sunt centrate pe stil ori creativitate şi au succes tocmai pentru că sunt repetitive şi urmează un şablon de care cititorii sunt ataşaţi."
Umberto Eco

"A citi un ziar este o altfel de experienţă: poţi să faci lucrul asta pe un vas, pe ramura unui copac, în pat şi chiar atunci când este o până de curent."
Umberto Eco

"Funcţia memoriei nu este numai de a păstra, ci şi de a elimina. Dacă ţi-ai aminti totul din intreagă ta viaţă, ai lua-o razna."
Umberto Eco

"Traducerea este arta eşecului."
Umberto Eco

"Un secret este puternic atunci când este gol."
Umberto Eco

"În Statele Unite există o etică puritană şi o mitologie a succesului. Cine are parte de succes este bun. În ţările latine, în ţările catolice, o persoană de succes este păcătoasă."
Umberto Eco

"Compoziţiile muzicale pot fi foarte triste - Chopin - dar ai o plăcere în această tristeţe. Consolarea ieftină este că vei fi mai fericit. Consolarea mai înaltă este plăcerea şi recunoaşterea propriei tale nefericiri, plăcerea de a-ţi fi recunoscut soarta, destinul şi viaţa aşa cum sunt şi de a atinge astfel o formă mai înaltă de conştientizare."
Umberto Eco

"Când poetul este îndrăgostit, el este incapabil să scrie poezii de dragoste. Poate să le pună pe hârtie abia atunci când îşi aduce aminte că a fost îndrăgostit."
Umberto Eco

"Mi-am dezvoltat o pasiune pentru Evul Mediu la fel cum unii oameni îşi dezvoltă una faţă de nucile de cocos."
Umberto Eco

"Adepţii ocultismului cred în doar lucrurile pe care le ştiu deja, iar acestea le confirmă ceea ce au aflat deja."
Umberto Eco

"Nimic nu dă unui om neînfricat mai mult curaj decât frica altcuiva."
Umberto Eco

"Semiotica este o teorie generală a tuturor limbajelor existente... a tuturor formelor de comunicare, vizuale, tactile, şi aşa mai departe... Există o semiotică generală, care reprezintă o abordare filosofică a acestui domeniu, şi sunt multe semiotici specifice."
Umberto Eco

"Narativitatea presupune un gust special pentru un subiect. Iar acest gust pentru subiect este mereu foarte prezent în ţările anglo-saxone şi explică calitatea înaltă a romanelor poliţiste din aceste ţări."
Umberto Eco

"Iluminismul, epoca raţiunii, este văzut drept începutul depravării moderne."
Umberto Eco

"Problema cu internetul este că îţi oferă orice, material de încredere şi material aiuritor. Problema este, aşadar, cum facem diferenţa între ele?"
Umberto Eco

"Nu suntem rasişti niciodată faţă de oameni foarte îndepărtaţi. Nu am cunoştiinţă de nici un rasism împotriva eschimoşilor. Pentru a avea un simţământ rasist, trebuie să existe un altul care este puţin diferit de noi, dar trăieşte în apropierea noastră."
Umberto Eco

"Adevăratul erou este erou din greşeală; el visează să fie un laş onest la fel ca toţi ceilalţi."
Umberto Eco

"Creatvitatea poate fi anarhică, capitalistă, darwiniană."
Umberto Eco

"Mi-am pierdut libertatea de a nu avea nici o opinie."
Umberto Eco

"Dacă oamenii îmi cumpără cărţile din vanitate, consider lucrul ăsta drept o taxă pe idioţenie."
Umberto Eco

"Ce vrea cultura? Să înţeleagă infinutul."
Umberto Eco

"Atunci când cineva trebuie să intervină să apere libertatea presei, înseamnă că societatea sa este bolnavă."
Umberto Eco

"Chiar şi astăzi, întâlnesc frecvent oameni de ştiinţă care, dincolo de disciplina lor îngustă, sunt superstiţioşi."
Umberto Eco

"În prezent, evenimentele politice sunt nule dacă nu apar la televizor."
Umberto Eco

"Îmi place nicotina pentru că îmi excită creierul şi mă ajută să lucrez."
Umberto Eco

"Cartea este precum lingura, foarfecele, ciocanul, roata. Odată inventată, nu mai poate fi îmbunătăţită. Nu poţi face o lingură mai bună decât o altă lingură... Cartea a fost pusă la încercare peste tot, şi este foarte greu să descoperi cum poate fi îmbunătăţită pentru scopurile sale actuale."
Umberto Eco

"Mulţi oameni care nu merg la biserică sfârşesc prin a cade pradă superstiţiilor."
Umberto Eco
Longer, Church, Falling

"Bibliotecile pot lua locul lui Dumnezeu."
Umberto Eco

"Cineva poate fi un poet măreţ şi un politician stupid."
Umberto Eco

"Dan Brown este un personaj din "Pendulul lui Foucault!" L-am inventat. El îmi împărtăşeşte fascinaţia faţă de personaje - conspiraţia mondială a rozacrucienilor, masonilor şi iezuiţilor. Rolul cavalerilor templieri. Secretul hermeneutic. Principiul că totul este interconectat. Suspectez că Dan Brown nu ar exista de fapt."
Umberto Eco


"Italia nu este o ţară intelectuală. În suburbiile din Tokio toată lumea citeşte. În Italia, nu se întâmplă asta. Nu supraevalua Italia din cauza faptului că i-a produs pe Rafael şi Michelangelo."
Umberto Eco

"Frumuseţea este plictisitoare întrucât e predictibilă."
Umberto Eco

"Istoria este plină de oameni aventuroşi, cu o mare carismă, cu un dezvoltat instinct pentru interesele lor, care şi-au urmat puterea personală, trecând peste parlamente şi constituţii, făcându-le favoruri preferaţilor lor, şi impunându-şi propriile interese în dauna celor ale comunităţii."
Umberto Eco

"Cele mai interesante mesaje pe care le-am primit despre "Numele trandafirului" au venit de la oameni din Orientul Mijlociu, care poate nu înţeleg exact cartea, dar vor să o înţeleagă mai bine şi care sunt incitaţi de această imagine a lumii care nu este şi a lor."
Umberto Eco

"Suntem o civilizaţie pluralistă întrucât permitem să fie clădite moschei în ţările noastre, şi nu ne oprim să fim creştini pentru că misionarii creştini sunt aruncaţi în temniţe în Kabul. Dacă am face acelaşi lucru, am deveni talibani."
Umberto Eco

"Poezia nu este o chestiune de simţăminte, ci una de limbaj. Limbajul crează simţămintele."
Umberto Eco

"Ne place să facem liste pentru că nu vrem să murim."
Umberto Eco

"Francezii, italienii, germanii, spaniolii şi englezii şi-au petrecut secole omorându-se unii pe alţii."
Umberto Eco

"Când începe să scrie o carte, mai ales un roman, până şi cea mai umilă persoană din lume speră să devină un Homer."
Umberto Eco

"Cum se simte cineva când se uită la cer? Gândeşte că nu are îndeajuns de multe cuvinte pentru a descrie ce vede. Cu toate acestea, oamenii nu inceteza niciodată să descrie cerul, listând, pur şi simplu, ceea ce văd."
Umberto Eco


"De fiecare dată când scriu un roman, sunt convins, cel puţin doi ani, că este ultimul, întrucât un roman este ca un copil. Are nevoie de o totală atenţie timp de doi ani după naşterea sa. Trebuie să ai grijă de el. Începe să umble, apoi să vorbească."
Umberto Eco

"Din punct de vedere psihologic, este foarte dificil să treci prin viaţă fără vreo justificare, speranţă furnizată de religie."
Umberto Eco

"Oamenii sunt animale religioase."
Umberto Eco

"Cred că o carte trebuie să fie judecată zece ani mai târziu, după ce ai citit-o şi recitit-o." 
Umberto Eco 

"Există mai multe cărţi în lume decât ore ca să le citim. Suntem astfel influenţaţi de cărţi pe care nu le-am citit, pe care nu am avut timp să le citim." 
Umberto Eco 


În Blogul Dianei poţi citi şi: 




Umberto Eco a murit? N-aş crede! | Citate Umberto Eco Umberto Eco a murit? N-aş crede! | Citate Umberto Eco Reviewed by Diana Popescu on februarie 20, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.