Coincidenţele nu sunt întâmplătoare - Despre sincronicitate


Ai avut parte vreodată de vreo coincidenţă atât de mare, nemaipomenită, incredibilă încât ai fost aproape şocat? Dacă ţi s-a petrecut aşa ceva şi ţi-a trecut prin minte că o astfel de coincidenţă nu are cum să fie întâmplătoare, ai făcut, fără să ştii, un prim pas în lumea sincronicităţii.



Pentru a explica astfel de coincidenţe deloc întâmplătoare, Carl Jung a folosit termenul de sincronicitate, pe care l-a definit astfel: "Intersectarea unor evenimente exterioare şi interioare într-un mod care nu poate fi explicat de cauză şi efect şi care este semnificativă pentru observator."


Aşadar, astfel de coincidenţe, evenimente sincronice par să desfidă logica şi nu au vreo explicaţie naturală, cauzală. Ai auzit, desigur, mulţi oameni exclamând," Vai, ce coincidenţă!", "Ah, ce întâmplare norocoasă!" Coincidenţele de acest tip au un înţeles aparte fie atunci când se produc, fie mai târziu când le desluşim rolul major avut în viaţă noastră!

Exemple de sincronicitate / coincidenţe neîntâmplătoare 

Coincidenţa este limbajul stelelor

Ai mari dificultăţi financiare, însă banii pentru nevoile imediate, precum chirie, întreţinere, mâncare apar mereu chiar atunci când ai nevoie de ei. Începi să te încrezi în acest fenomen. La început te gândeşti că se datorează sorţii, divinităţii, dar apoi îţi dai seama că tu însuţi creezi acest lucru. Poţi astfel începe să înveţi în ce fel să-ţi călăuzeşti viaţa pentru a-ţi depăşi cu totul problemele financiare.
Te tot gândeşti la un fost partener de cuplu pe care nu l-ai mai văzut demult dar cu care ai vrea să-ţi reînnoieşti relaţia şi îl întâlneşti atunci când te angajezi la o firmă dintr-un oraş în care calci pentru prima oară.

Tocmai ai încasat ultimul ajutor de şomaj şi, dintr-o dată, găseşti o slujba.

Intri într-o librărie fără să fii hotărât ce să cumperi şi, deodată, o carte cade de pe un raft chiar în faţa ta. Poate că acea carte îţi poate da o îndrumare preţioasă în viaţă!

Pui capăt, în sfârşit, unei relaţii de cuplu păguboase şi, imediat, un alt partener de cuplu, promiţător, apare în viaţa ta.

Un caz foarte cunoscut de sincronicitate i s-a întâmplat scriitorului francez Emile Deschamps. În anul 1805, a fost tratat cu nişte budincă de prune de un anume Monsieur de Fontgibu. Zece ani mai târziu, a găsit budinca de prune pe meniul dintr-un restaurant franţuzesc şi a vrut să comande acest fel de mâncare, însă chelnerul i-a spus că ultima porţie de budincă fusese servită unui alt client, care s-a dovedit a fi chiar Monsieur de Fontgibu. În 1832, Emile Deschampes a intrat într-un restaurant împreună cu un prieten şi a cerut din nou budincă de prune. Şi-a amintit de ultima dată când făcuse asta, şi i-a zis prietenului său că lipsea numai Monsieur de Fontgibu. Chiar în acea clipă, Monsieur de Fontgibu, ajuns la senilitate, a intrat din greşeală în acel restaurant!


Carl Jung despre sincronicitate 

Carl Jung a înglobat sincronicitatea în conceptul său despre subconştientul colectiv, ce reprezenta o guvernare dinamică care stătea la baza întregii experienţe umane în istorie, în plan social, emoţional, psihologic şi spiritual. Jung credea că multe fapte de viaţă percepute drept coincidenţe nu erau provocate doar de întâmplare, ci de mecanismul subconştientului colectiv. El vedea sincronicitatea ca un "principiu acauzal de conectare."

Potrivit lui Carl Jung, fenomenul sincronicităţii, a întâlnirii, cuplării unei realităţi interioare (subiective) şi a uneia exterioare (obiective) are loc prin influenţa arhetipurilor, modele inerente în psihicul uman şi împărtăşite de toată omenirea. Aceste modele sau "imagini primordiale" sunt cuprinse în subconştientul uman colectiv, reprezentând sursa tuturor confruntărilor oamenilor cu moartea, conflictele, dragostea, sexul, renaşterea şi experienţele mistice. Atunci când un arhetip este activat de un eveniment încărcat emoţional (precum o tragedie), spune Jung, tind să apară şi alte evenimente asociate. În acest mod, arhetipul devine o poartă prin care avem acces la trăirea unor coincidenţe semnificative, relevante, cu un mesaj important pentru noi.

Alte viziuni despre sincronicitate/coincidenţe semnificative 




"În fizică, suntem învăţaţi că fiecare singură particulă din univers are un efect gravitaţional asupra oricărei alte particule, indiferent de distanţa care le separă. Acest efect unificator sprijină teoriile potrivit cărora toate evenimentele sunt asociate, într-un fel, unul cu altul. Astfel, se poate spune că sincronicitatea este numai o observaţie foarte personală şi subiectivă a acestui univers interconectat din care noi suntem doar o mică parte."
Stephen J. Davis

Ştiinţa şi fizica cuantică conduc către noţiunea că tot ce există în univers este conectat. Teorema lui Bell evidenţiază în mod special acest lucru. Proclamată drept "cea mai profundă descoperire din ştiinţă" de fizicianul Henry Stapp, teorema lui Bell postulează că totul din univers este conectat ca un întreg indivizibil.

"Coincidenţa este limbajul stelelor. Pentru ca ceva să se petreacă, trebuie puse atât de multe forţe în acţiune. Potrivit alchimiştilor din vechime şi fizicienilor de astăzi, totul este doar un singur lucru." Paulo Coehlo

"Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim." Albert Einstein

În loc de concluzie 

Este sincronicitatea o manifestare a forţei divine? O reflecţie a propriilor noastre minţi şi gânduri? Sau numai o consecinţă, un efect colateral al unui univers interconectat explicabil ştiinţific?

Ce semnifică sincronicitatea? Ne trimite semne, mesaje, indicii? Ne transmite ceva despre noi înşine? Constitue o cheie preţioasă a realizării noastre în viaţă? Poate avea impact asupra viitorului nostru? Voi scrie în detaliu despre aceste lucruri în curând. De asemeni, dacă sunt interesaţi, va pot reda o explicaţie extraordinară a sincronicităţii aparţinând lui Deepak Chopra.

Ai trecut vreodată printr-o coincidenţă izbitoare, ce ţi s-a părut că nu are cum să fie întâmplătoare? Povesteşte-te şi nouă despre asta!


Alte postări din Blogul Dianei:

10 legi universale ale succesului şi fericirii

Tot ce ni se întâmplă este spre binele nostru | O poveste cu tâlc

Ce este déjà vu?


Coincidenţele nu sunt întâmplătoare - Despre sincronicitate Coincidenţele nu sunt întâmplătoare - Despre sincronicitate Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Buna, Diana. Mie mi sa întâmplat sa am o coincidenta de asta foarte mare. Era cu o zi înainte de Sfântul Nicolae. Parintii mei sau dus la Lidl. Când au ajuns acasă, tata aia băgat rucsacul in portbagaj, in masina, deoarece următoarea zi trebuia sa meargă la lucru, el lucrând pe tir. Când șia dus tot ce trebuie in masina, șia închis portbagajul. In acea clipa a venit o masina si a parcat in fata vecinului. A iesit omul din masina si la salutat pe tatăl meu, iar el la salutat pe necunoscut. Când sa apropiat sa dovedit a fi fostul soț al mătușii mele. Mi se pare imposibil! Noi lam chemat mai demult, iar el a zis ca o sa treca pe la noi când va veni in România, el locuind in Germania. A venit fix atunci când parintii au ajuns acasă de la cumpărături, in ziua in care tatăl meu era acasă. Cam asta ar fi o ,,coincidență" dea mea. Mi se pare fasciinant ce sa întâmplat. Ție cum ti se pare, Diana? Să mai scriu alte coincidente pe care leam avut? Te pup. Ceau! Foarte interesantă pagina. Bravo!😍

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma aflam intr-o perioada proasta din viata mea si m-am gandit la o cunostinta. Această cunoștință locuia în străinătate și nu țineam legătura. La nici o săptămână după ce m-am gândit la dansul,în mod absolut "întâmplător" ne-am intersectat la o trecere de pietoni. Am hotărât să ne întâlnim cât de repede și acea întâlnire avea să fie de-a dreptul o eliberare din ceea ce mă făcea să sufăr până atunci.
    M-am obișnuit deja ca la un interval de cateva zile de la primele gânduri legate de cineva,acel cineva să între în contact cu mine,să îmi telefoneze, să ne întâlnim (valabil mai ales cu aceia cu care nu interacționez zilnic).
    Cu toate acestea, există o seamă de oameni la care mă gândesc des și intens dar cu care nu ajung niciodată în contact (lucru favorabil,legat de unele persoane).
    Așadar, categoric cred în puterea gândului și al contincidentei,le trăiesc zilnic conștient,lucid dar mai consider ca nu sunt singura stăpâna a gândurilor mele. Drept dovadă,cu toate ca gândurile îmi zboară la vruti și nevruți,Cineva ... are grijă să mă ferească de o interacțiune care poate mi-ar aduce mai mult rău decât bine.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.