Gura şi buzele în limbajul corpului

Gura, buzele reprezintă, împreună cu ochii, trăsăturile principale ale feţei noastre şi dau naştere unei sumedenii de expresii conştiente şi subconştiente din limbajul corpului, din comunicarea nonverbală cu cei din jurul nostru.

În ce fel sunt buzele deosebite de alte părţi ale trupului nostru? Acoperite cu o piele foarte subţire, sunt foarte mobile şi sensibile, înzestrate cu un mare număr de terminaţii nervoase ce le conferă şi alte funcţii decât cea de a ne acoperi pur şi simplu dinţii!

Dacă nu ştiai asta, suntem predispuşi să ne întredeschidem buzele fiindcă acestea nu posedă glande sudorifice. La urma urmei, cine şi-ar dori să aibă buzele transpirate? Oricum, acest lucru le lipseşte de lubrificare, aşa că nu se simt tocmai bine într-o atmosferă toridă, uscată.

Vieţuitoarele cu care împărţim planeta au tot felul de guri, puţin asemănătoare cu ale noastre. Păsările şi broaştele ţestoase sunt prevăzute cu ciocuri, iar la multe animale buzele constau doar dintr-o piele obişnuită aşternută peste gură.
Gura si buzele in comunicarea nonverbala

Mamiferele, îndeosebi primatele, au muşchi specifici ce le controlează buzele, într-un mod ce aduce cu al nostru. Cu toate astea, buzele lor nu sunt la fel de proeminente sau ieşite în evidenţă precum cele ale oamenilor.

Spre deosebire de alte vieţuitoare, buzele noastre par să fie mai "atractive!" Ele sunt roşii, suculente şi aproape că exclamă: "Uitaţi-vă la noi! Gustaţi-ne!" Animalele nu îşi utilizează buzele asemeni nouă pentru a comunica, cu excepţia mârâiturilor de ameninţare acompaniate de dezvelirea dinţilor/colţilor sau, în cazuri rare, a săruturilor dintre ele.

Buzele oamenilor au ajuns, de-a lungul evoluţiei, să însumeze o mulţime de utilităţi. Sunt folosite pentru a pronunţa cuvinte şi, poate mult mai important, pentru comunicarea nonverbală, în limbajul trupului. Joacă un rol notabil în comunicarea erotică şi constitue una din zonele noastre erogene cele mai sensibile. Culoarea, forma şi mărimea lor crează atracţie, iar senzualitatea lor pare să fie perfectă pentru sărut!

Să revenim, însă, la oile noastre, şi să încercăm să descifrăm care sunt expresiile gurii şi semnificaţiile lor...

Sărutul 


Aşa cum spuneam şi mai înainte, buzele înglobează multe terminaţii nervoase şi sunt foarte sensibile la atingere. Pot fi înfiorate chiar şi de o simplă, slabă adiere a vântului, iar un sărut intens, înfocat are un efect impetuos asupra întregului nostru corp.

Am abordat pe larg acest subiect în articolul De ce sărutăm? Fiziologia şi psihologia sărutului

Gura încordată 


Gura incordata
Această expresie aproape că îşi relevă de la sine înţelesul. Buzele presate una de alta determină o linie subţire a gurii. Fălcile sunt frecvent închise, încleştate, un lucru ce semnalează o tensionare de ansamblu a feţei. Câteodată, buzele sunt chiar retrase, absorbite spre înăuntrul gurii.

Această expresie evidenţiază un fel de tensionare emoţională, autocontrol, stăpânire de sine, închidere emoţională. Poate fi dovada mâniei, tristeţii, supărării, frustrării, în funcţie de împrejurare. Buzele par a fi precum un baraj, împiedicând o revărsare clocotitoare a simţămintelor dinăuntru!

Deşi este asociată cu sentimente negative, acest tip de reţinere poate fi considerată ca un atu personal, ca o reflectare a forţei personalităţii, a voinţei cuiva de a-şi păstra o faţă imperturbabilă chiar şi în faţa celor mai rele, dramatice veşti ori circumstanţe ale vieţii. Asumată mai ales de britanici, această postură poate fi interpretată, totuşi, şi ca răceală emoţională sau, uneori, snobism.

Buzele uşor despărţite 


Buze despartite
O expresie a gurii caracteristică unor emoţii pozitive, incitante, excitante cum este întâlnită pe feţele unor îndrăgostiţi. Atunci când un cuplu este pe cale să se sărute sau unul din parteneri îşi doreşte asta, un semn semnificativ este deschiderea uşoară a buzelor şi o privire aţintită către buzele perechii sale. Acesta este, de fapt, un pas premergător sărutului, de care ar trebui să ţii cont pentru a nu face o gafă în stadiul de început al unei relaţii amoroase!

Gura pungă, simularea sărutului şi bosumflarea 


Gura punga
Atunci când buzele se fac "pungă," se strâng într-o formă rotundă, ţuguiată, încordată. Imaginează-ţi o bătrânică acră, cu o privire dură, însoţită de o astfel de expresie a gurii! În acest fel este oglindită dezaprobarea sau/şi o mânie mută, ţinută sub control.

Uneori, gura pungă exprimă nehotărâre, indecizie, cumpănirea a două opţiuni. Ea pare să înfăţişeze reţinerea cuvintelor înainte că ele să se repeadă înspre o descătuşare sau o afirmaţie decisivă!

În cazul în care încerci să convingi o persoană de ceva anume, un gest de acest tip al ei este unul de evaluare. În clipa când apare pe faţă sa, trebuie să dai tot ce ai mai mai bun în tine pentru a înclina balanţă în favoarea ta întrucât, de îndată ce se dă glas unei decizii, aceasta este cu mult mai greu să o schimbi!

Buze sarut
Buzele adunate ca într-un sărut sau mimând unul reprezintă un gest jucăuş, "drăguţ," tip flirt, care îşi are rostul numai la locul şi la momentul potrivit. Este un semnal sugestiv atunci când este adresat persoanei iubite dar a devenit un adevărat şablon, aproape de nesuferit, în pozele selfie.

Bosumflarea, presupunând ieşirea în afară a buzei inferioare, este specifică la copiii ce îşi arată în acest mod supărarea, neplăcerea, durerea, adeseori chiar înainte de a izbucni în lacrimi.
Gura bosumflata

Poate avea aceeaşi semnificaţie la unii adulţi (nedesprinşi cu totul de copilărie), mai cu seamă la unele femei, însă poate fi şi un gest glumeţ, de tachinare amoroasă, exprimând o cerere, o dorinţă cu o tentă copilărească, chiar şi un mijloc prin care o femeie încerca să manipuleze un bărbat pentru a obţine ceea ce îşi doreşte!

Linsul buzelor cu limba 


Poate avea mai multe înţelesuri în funcţie de context...

Buze linse
Lingerea erotică este un gest voit, în care limba începe să se mişte din colţul gurii, lingând pe rând buza superioară şi cea inferioară, într-o manieră lentă şi senzuală. În mod evident, are scopul de a ademeni, subliniind suculenţa şi culoarea buzelor, şi incluzând chiar şi o autoincitare având în vedere că buzele constitue o zonă erogenă!

Palmele în jos | Semnificaţia limbajului corpului

Un alt gen de lins al buzelor poate fi provocat de nervozitate, reprezentând o modalitate de liniştire, calmare a sinelui. Are drept menire eliberarea unei tensiuni interioare prin stimularea nervilor buzelor şi se manifestă frecvent prim mişcări repezi, scurte, parţiale, întrucât ajungem să ne dăm seama că ceea ce facem ne poate da de gol lipsa de siguranţă, nervozitatea, şi încercăm să ne stăpânim. Asemeni altor semnale ale închistării interioare, acest tip de lins al buzelor poate apare atunci când minţim, dar şi în cazul când nu suntem siguri de ceea ce spunem sau nu ne simţim confortabil într-o anumită situaţie. Nu este exclus să se ivească în decursul unor activităţi fizice îndelungate sau a unei concentrări foarte mari.

Muşcatul buzelor 


Muscat buze
Cumva la fel ca şi lingerea buzelor, muşcarea acestora trădează fie nervozitate, fie atracţie. De obicei, se petrece în trei feluri: muşcarea buzei superioare, a celei inferioare sau prinderea ambelor buze între dinţi.

Cea dintâi formă nu este prea graţioasă şi, în plus, poate lăsa nişte urme deloc agreabile! Cea de-a doua tinde să fie mai atractivă, "sexy," dacă ştii cum anume să o faci.

Când nu este conştientă, folosită într-un flirt, muscarea buzelor tinde să dezvăluie nesiguranţă, timiditate, jenă. Prinderea (şi muşcarea) între dinţi a uneia din buze poate fi o versiune extremă a "buzelor tensionate," un indiciu al stăpânirii sinelui, a menţinerii sub control şi ascunderii furiei sau a unor gânduri, emoţii...

Pe de altă parte, muşcatul buzelor poate fi eficace în flirturi pentru că scoate în evidenţă plinătatea buzelor. Pentru femei, este uneori un gest copilăresc asumat, o tactică de a stârni în bărbaţi sentimente de protecţie şi atracţie.

Scoaterea limbii în afară ştim cu toţii ce înseamnă... Un gest de sfidare, batjocură, victorie şi, câteodată, unul de flirt, de tachinare în dragoste.

Limbajul corpului şi dragostea 

Dacă am trecut cu vederea vreo expresie a gurii/buzelor semnificativă sau ţi se pare că am greşit cu ceva, nu ezita să mă contactezi în secţiunea de comentarii a blogului!
Gura şi buzele în limbajul corpului Gura şi buzele în limbajul corpului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 07, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Ce ar semnifica limba care apare intre buze, neiesinD totuși din gură, ci oprindu-se chiar intre buze, la sfârșitul unor propoziții anume sau al unor gesturi? Ar fi oare un fel de "na, ca am spus -o" sau "na, ca am făcut -o și pe asta "?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.