luni, 11 aprilie 2016

Plantarea și întreținerea afinilor de cultură

Plantarea afinilor de cultură a devenit un trend printre cultivatorii de arbuşti fructiferi din ţara noastră. Afinele sunt fructe foarte delicioase şi foarte bogate în vitamine, fibre şi antioxidanţi. Plantarea afinilor şi întreţinerea unor plantaţii de afin sunt activităţi ce mulţi le fac din plăcere, darşi din dorinţa de a face foarte mulţi bani, pentru că aceşti arbuşti fructiferi le aduc venituri considerabile tuturor celor care se ocupă cu aşa ceva. 

Lunile în care poţi planta sunt octombrie şi noiembrie, pentru zonele mai secetoase, iar martie sauaprilie, pentru zonele mai umede. Arbuştii de afin preferă solurile acide, adică cele cu pH de 4 sau 5. Înconsecinţă, va trebui să determini pH-ul solului, ca să ştii sigur dacă solul în care vrei să plantezi e favorabil pentru arbuştii de afin. Asta se face de obicei cu un an înainte de plantarea propriu-zisă.Bineînţeles, terenul trebuie şi curăţat înainte. Mai trebuie să ştii şi că rădăcina acestor fructepenetrează mai greu solul argilos, arbuştii de afin având un sistem radicular foarte fin. Deci, solul trebuie să fie acid şi plin de humus. Solurile argiloase trebuie evitate.


Distanţa între rândurile de arbuşti e bine să fie de aproximativ trei metri, iar cea între arbuşti de aproximativ un metru. Există două lucruri importante de reţinut: să nu se sape foarte adânc de-a lungul anului pentru a nu fi afectată rădăcina şi să nu se ude pe cât posibil fructele în timpul sezonului, deci irigarea să se facă înspre rădăcina. Deşi nu prea există dăunători, arbuştii trebuie protejaţi împotriva păsărilor. 

Utilizarea unui fertilizator va asigura o producţie ridicată. Gunoiul de grajd este foarte bun în cazul solurilor mai sărace. Curăţarea se face după primii patru sau cinci ani, prin tăierea ramurilorîmbătrânite, bolnave şi uscate. Poţi chiar să încerci să faci coroana arbustului mai rară, pentru că nu e bine ca ramurile să fie foarte dese. Orice plantaţie de afin necesită apă din plin, aşa că îţi trebuie şiun sistem bun de irigaţii. Dacă nu vrei să plantezi de la zero, găseşti afini care deja au o anumită vârstăîn pepiniere. Dacă te ocupi îndeajuns de plantaţie, vei avea o recolta bogată şi în consecinţă, un profitmare. 

S.C. Renard Olunden S.R.L. 

FINTEUSU MARE NR.59/A ŞOMCUŢA MARE, ROMÂNIA 437341 Alte articole in blog:
Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor
Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus Hristos
Salcia- legende, mituri, simboluri

Niciun comentariu: