Culoarea verde: Simbol şi semnificaţie


Cu o semnificaţie asociată îndeosebi cu lumea vegetală, verdele este a doua culoare,după albastru, în topul preferinţelor oamenilor.

Simbolism 

Verdele reprezintă natura, primăvara, echilibrul, renaşterea, reînnoirea şi revitalizarea. Este un simbol al prospeţimii, sănătăţii, armoniei, prosperităţii, progresului, evoluţiei, fertilităţii, dezvoltării, speranţei şi siguranţei.

Semnificatie culoare verde

Efecte fizice şi psihologice 

Culoarea verde are capacitatea de a stimula glanda pituitară. În consecinţă, muşchii ţi se relaxează, nivelul histaminei din sânge creşte, determinând reducerea simptomelor alergice şi dilatarea vaselor sanguine, ajutând la o contracţie musculară mai uşoară. În acest fel, verdele calmează, te eliberează de stres şi, niţel paradoxal, te învigorează. Totodată, are darul de a stimula creativitatea, debarasarea de depresii, de stări de nervozitate şi anxietate.

Semnificaţia culorii galbene

Din perspectivă psihologică, această culoare sprijină instaurarea unui echilibru emoţional, a unuia dintre minte şi inimă. Verdele ne infuzează capacitatea de a ne iubi şi a ne îngriji de noi înşine, ne inspiră pace, bună înţelegere cu semenii noştri. El ne revitalizează atunci când suntem secătuiţi nu numai din punct de vedere mental şi emoţional, ci şi fizic.

Semnificaţii şi asocieri pozitive 

Aşa cum spuneam, verdele este asociat cu vitalitatea, dezvoltarea, împrospătarea şi chiar bogăţia, ne furnizează sănătate, echilibru şi tinereţe, ne îndrumă să interacţionăm cu tact şi diplomaţie cu ceilalţi. În design, este utilizat pentru spaţii având menirea de a încuraja creativitatea şi productivitatea.

Este o culoare care insuflă claritate mentală şi optimism graţie graţie galbenului care o mijloceşte, şi linişte, seninătate emoţională şi pătrundere spirituală datorită celeilalte componente ale sale, albastrul.

Semnificaţia culorii albastre

Se spune că dăruieşte speranţă într-o mai mare măsură decât orice altă culoare. În acelaşi timp, verdele implică o desluşire clară între bine şi rău, o judecată sănătoasă. El este specific oamenilor care vor să fie în mijlocul naturii, în grădină sau în sânul familiei, şi care sunt înclinaţi, de obicei, să fie gazde exemplare. Câteodată, exprimă, totuşi, nepriceperea tinereţii, lipsa de experienţă.

Semnificaţii şi asocieri negative 

Pe lângă imaturitate, această culoare poate transmite imboldul de a pune stăpânire asupra lumii şi oamenilor, a privi existenţa prin prisma materialismului, a aduna cu orice preţ cât mai mute posesiuni. Alături de posesivitate, inclusiv în dragoste, verdele este corelat adeseori cu invidia şi gelozia. Pe de altă parte, este culoarea folosită ca avertisment faţă de substanţe chimice potenţial periculoase.

Vibraţiile verdelui pot sugera un spirit prea critic ori excesiv de prudent.

Culoarea verde în religie 

- În mai multe religii de pe pământ, verdele indică învierea şi regenerarea.

- Este conectat cu dragostea, atât cu zeiţa romană Venus, cât şi cu cea greacă, Afrodita.

- La celţi, acesta culoare era specifică zeului fertilităţii.

- În catolicism, verdele este asociat cu duminica. Este reprezentativ pentru catolicii irlandezi, în vreme ce protestanţii irandezi au drept culoare consacrată portocaliul.

- În religia islamică, este culoarea rezervată lui Mohammed, înfăţişat de altfel frecvent purtând un turban şi o mantie verde.

Semnificaţia culorii roşii

Semnificaţia culorii verzi pe cuprinsul lumii 

- În multe părţi ale lumii, verdele simbolizează siguranţa, securitatea.
- Este culoarea emblematică a Irlandei, semnificând vastele dealuri înverzite de aici, precum şi sfântul patron al acestei ţări, Sfântul Patrick.
- În cultura aztecă, era un însemn al regalităţii.
- La chinezi, pietrele verzi de jad reflectă virtutea şi frumuseţea.
- Albastrul, verdele şi albastrul verzui sunt culori sacre în Iran, simboluri ale paradisului.
- Pentru japonezi, verdele este simbolul vieţii eterne.
- În zonele muntoase din Scoţia, oamenii obişnuiesc să poarte haine de această culoare ca un însemn al onoarei.
- Din cauza asocierii cu primăvara, în Portugalia verdele este culoarea speranţei.

Alte lucruri interesante despre verde 

- Este culoarea zodiei Racului.
- În legendele despre regele Arthur, verdele este înzestrat cu daruri magice.
- Această culoare este reprezentativă pentru chakra inimii, numită şi Anahata. Localizată în regiunea pieptului, Anahata este conectată cu inima, sistemul circulator sanguin şi cu plexul. Chakra inimii face legătura dintre lumea fizică şi cea spirituală. Deschiderea acestei chakre îţi facilitează o sporită iubire, empatie şi compasiune.
- Verdele este utilizat pentru ochelarii cu vedere pe timp de noapte întrucât ochiul uman este cel mai sensibil şi mai capabil să discearnă umbrele graţie acestei culori.
- Panglicele verzi sunt folosite ca un simbol al transplantului şi donării de organe, al conştientizării afecţiunii bipolare şi al sprijinului acordat fermierilor americani.
- Multe companii farmaceutice şi nutriţioniste apelează la culoarea verde în logo-urile lor şi în publicitate pentru a sugera că produsele lor sunt sigure şi naturale.

"Verdele este culoarea dintâi a lumii, cea din care iese la iveală frumuseţea." 
Pedro Calderon de la Barca


Culoarea verde: Simbol şi semnificaţie Culoarea verde: Simbol şi semnificaţie Reviewed by Diana Popescu on iunie 01, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.