Poveste de Osho: Viaţa nu are răbdare să-ţi aştepte mintea

Se spune despre Immanuel Kant, unul din cei mai sistematici filosofi ai lumii, că a fost odată cerut în căsătorie de o fată. Desigur, este nepotrivit ca o fată să se preteze aşa ceva, băiatul trebuie să fie cel care trebuie să o facă. Însă, fata aşteptase, şi tot aşteptase, iar Kant nu făcuse nici măcar o aluzie despre posibilitatea unei căsătorii. Nu îi trecuse niciodată prin minte ideea asta. Era atât de adâncit în capul său încât îşi nega iubirea. Aşadar, simţind că a irosit prea mult timp, fata l-a întrebat, în cele din urmă, dacă nu vrea să se însoare cu ea.

Kant i-a răspuns, "Mă voi gândi la asta."

Cum poţi să stai pe gânduri atunci când este vorba de dragoste? Aceasta există sau nu. Nu este deloc o problemă ce trebuie să fie soluţionată în vreun fel, ci o situaţie faţă de care trebuie să iei o atitudine.
Heraclit: Nici un om nu poate paşi în acelaşi râu a doua oară, căci nu mai este acelaşi râu şi nici el nu mai este acelaşi om.
Fie inima îţi spune da, fie îţi zice nu, şi gata! Ce crezi despre asta? Nu este o propunere de afaceri. Dar Kant a văzut-o în acest fel. O orientare prea mare către minte face ca orice să pară o afacere.

Osho: Iubeşte-te pe tine însuţi 

Aşa a gândit el, şi nu numai că a gândit, ci a mers şi la bibliotecă şi s-a cufundat în cărţi despre dragoste şi căsătorie. Apoi, şi-a notat din aceste cărţi ce era şi ce nu era împotriva mariajului. S-a gândit şi s-a tot gândit şi, se spune că după ce a cântărit cu grijă argumentele pro şi contra, s-a decis pentru căsătorie, întrucât avea câteva atuuri în plus.

După aceea, a mers până la casa fetei şi a bătut la uşă. I-a deschis tatăl ei, care i-a zis, "Este deja măritată şi are trei copii. A trecut atâta timp... Ai venit prea târziu."

Timpul este necesar pentru minte. Mintea ajunge întotdeauna prea târziu pentru că are nevoie de timp, şi pierde astfel oportunităţile. Şi atunci când baţi la uşă, afli că fata s-a mutat, că este mama a trei copii. Iar acest lucru se petrece mereu, în fiecare clipă. Aminteşte-ţi, când ajungi implicat într-o conjunctură a vieţii, acţionează; nu sta pe gânduri, pentru că acea conjunctură nu te va aştepta. Fata se va fi măritat deja... Şi, când vei fi gata să dai un răspuns, nu vei mai avea cui să i-l dai. Kant era gata, dar mintea sa avea nevoie de timp, iar situaţiile din viaţă se schimbă. Existenţa este o curgere, un flux, nu este statică. Altfel, mintea ar găsi răspunsurile. Dacă fata ar fi aşteptat... Însă fata înainta în vârstă, îşi rată viaţa. Ea nu putea să aştepte, trebuia să se mute pe un alt nivel al existenţei, să ia o decizie.

Miracolul încrederii | Poveste de Osho

Viaţa nu este statică. Dacă ar fi aşa, nu ar mai fi nevoie de meditaţie. Mintea s-ar putea descurca. Atunci, ai putea să te gândeşti cât vrei şi, oricând ai bate la uşă, după multe vieţi, fata ar fi acolo, aşteptându-te. Viaţa este însă un flux, o continuă mişcare. Se schimbă cu fiecare clipă, devine nouă în fiecare moment. Dacă pierzi o clipă, ai pierdut-o pentru totdeauna.

Sursă: Osho - A Bird on the Wing

Aşa cum spunea Heraclit, "Nici un om nu poate paşi în acelaşi râu a doua oară, căci nu mai este acelaşi râu şi nici el nu mai este acelaşi om."
Poveste de Osho: Viaţa nu are răbdare să-ţi aştepte mintea Poveste de Osho: Viaţa nu are răbdare să-ţi aştepte mintea Reviewed by Diana Popescu on iunie 11, 2016 Rating: 5

3 comentarii:

  1. It matters of Love follow the heart! Over thinking just messes thing up :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Love from heart.. Big words, Darrell! But I also agree with you!

      Ștergere
  2. Daca fata l-ar fi iubit cu adevarat, l-ar fi asteptat..doar parerea mea..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.