Mitul lui Hero şi Leandru | Poveşti antice de dragoste

Mitul lui Hero şi Leandru, vestita lor poveste de dragoste, a inspirat poeţi precum Ovidiu, Virgiliu, George Gordon Byron, John Keats şi Alfred Tennyson, şi pictori precum Rubens, Turner şi Rosetti.

Îndrăgostiţii şi oraşele lor 


Cei doi îndrăgostiţi locuiau de-o parte şi de alta a unei întinderi de apă numită Hellespont, Hero în Testos, iar Leandru (Leander) în Abydus.

Hero, o preoteasă a Afroditei (Aphrodite), trăia în singurătate (din voinţa părinţilor ei), întovărăşită de o singură servitoare, la marginea oraşului Sestos, într-un turn înalt de lângă mare. După ce s-a îndrăgostit de Leandru, aprindea un felinar în vârful turnului, transformându-l într-un far care îi călăuzea pe întuneric iubitul către ea.

Leandru înota în fiecare noapte, traversând Hellespont-ul, de la Abydus până la Sestos, pe o distanţă de circa 1.300 de metri, pentru a rămâne până spre dimineaţă împreună cu alesa inimii sale. În zori, se întorcea în oraşul lui tot pe calea apelor.
Legenda dragoste Hero si Leandru

Sărbătoarea din Sestos - Întâlnirea dintre Hero şi Leandru 


Cu prilejul unei sărbători anuale din Sestos în onoarea lui Adonis şi a Afroditei, au sosit în acest oraş o mulţime de oameni din Frigia, dar şi din locuri îndepărtate, precum Tesalia, Cipru şi Liban. Astfel de evenimente erau apreciate în special de tineri întrucât le oferea oportunitatea de a înfiripa o idilă.

Mitul lui Narcis şi Echo | Legende antice ale dragostei

Hero nu avea vreun alt ţel în viaţă decât să se dedice misiunii sale de preoteasă. Cu toate astea, farmecul care îi radia din faţă şi trup a atras ca un magnet numeroşi flăcăi sosiţi la sărbătoarea din Sestus pentru a face sacrificii în cinstea zeilor nemuritori.

Orbiţi de strălucirea frumuseţii lui Hero, mulţi dintre tineri ar fi preferat să moară pentru a petrece o noapte împreună cu ea, sau ar fi ales să refuze nemurirea pentru a se căsători cu ea!

Leandru, îndrăgostit şi el de fata din Sestus, şi-a lăsat deoparte timiditatea şi temerile, şi s-a apropiat de Hero amuţit de sentimentele sale intense, dar demonstrându-şi-le prin gesturi elocvente şi înflăcărarea din ochi. A fost o dragoste la prima vedere pentru amândoi şi, fără a mai avea nevoie de cuvinte, s-au prins mână de mână, iar fata l-a condus în templul Afroditei. Acolo, Leandru a prins glas şi s-a rugat de Hero să aibă milă de el, de patima ce îi mistuia sufletul şi trupul. I-a spus că Afroditei nu îi plăceau virginele şi a îngenuncheat în faţa sa, declarând că este ca şi o zeiţă pentru el.

În cele din urmă, pătrunsă de fiorii dragostei, Hero i-a zis: "Străine, vorbele tale ar putea mişca până şi o stâncă." Faţă i-a amintit totuşi de faptul că părinţii ei nu i-ar fi îngăduit niciodată să se mărite cu un străin sau să mergă după un bărbat de pe alte meleaguri. Leandru i-a mărturisit că ar traversa oceanul pentru a fi împreună cu ea şi că locuia în Abydus, la o distanţă mult mai mică pentru a infrunta şi birui valurile ce l-ar fi împiedicat să o întâlnească. A implorat-o, drept urmare, să aprindă un felinar în turnul său, astfel încât să poată înota în întuneric până la ea.

Mitul lui Orfeu şi Euridice | Poveşti antice de dragoste

O dragoste tăinuită 


În acest fel, Leandru şi Hero au ajuns să se iubească în taină, felinarul din turn ajutându-i să învingă întunecimea nopţii şi împotrivirea faţă de iubirea lor a celor din preajmă. S-au înfruptat unul din celălalt numeroase nopţi fără somn, până zorii îi despărţeau. Nu-i de mirare că îşi doreau ca noaptea să vină cât mai repede şi dimineaţa cât mai târziu!

Se spune că uniunea dintre cei doi îndrăgostiţi a fost ca o nuntă fără dansuri, ca o cununie fără cântece şi că Hera, zeiţa căsătoriei, nu a fost onorată de ea. Nu trebuie să neglijăm că în vremea zilei Hero trebuia să ducă o viaţă de puritate ca preoteasa a Afroditei!
Pictura de Rubens: Hero si Leandru

Moartea lui Leandru şi a lui Hero 


Această legătură de dragoste nu a durat decât în perioada călduroasă a anului. Odată cu venirea iernii, marea s-a sălbăticit şi până şi navigatorii şi-au lăsat corăbiile la ţărm. Leandru nu s-a dat însă bătut, şi a luptat cu talazurile reci şi uriaşe pentru a fi alături de iubita lui. Într-o noapte, o furtună violentă a stins flacăra din felinarul turnului, aşa că Leandru s-a rătăcit în ape şi, în cele din urmă, s-a înecat.

A doua zi, Hero l-a zărit plutind fără viaţă în valurile ce spumegau spre malul din Sestos. Şi-a sfasit rochia şi s-a aruncat din turn, rămânând şi în moarte lângă Leandru!

În anul 1810, nimeni altul decât poetul Byron a înotat de la Abydus la Sestos, vreme de o oră şi 10 minute, deşi nu-l aştepta pe celălalt mal vreo frumoasă preoteasa a Afroditei...

Mitul lui Cephalus şi Procris - Povesti antice de dragoste
Mitul lui Hero şi Leandru | Poveşti antice de dragoste Mitul lui Hero şi Leandru | Poveşti antice de dragoste Reviewed by Diana Popescu on august 02, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.