Ne pierdem în milioane de reflexii - Poveste de Osho

Această poveste a lui Osho ne îndrumă să facem deosebire între ceea/cine suntem în realitate şi reflexia noastră în alţii, dar şi între cine sunt ceilalţi cu adevărat şi reflexia lor în noi. Când te oglindeşti în prea multe lucruri şi fiinţe, îţi pierzi identitatea, şi ajungi să devii o persoană bântuita de fantomele oglindirilor tale! 

Într-o poveste veche, se spune că un rege a făcut un palat deosebit, unul numit Palatul Reflexiilor. Podeaua, pereţii, tavanul acestuia, totul era acoperit de milioane de oglinzi, oglinzi mici, micuţe, minuscule. Nu exista nimic altceva în palat; era unul al oglinzilor.
Ne pierdem în milioane de reflexii

Odată, câinele regelui a fost lăsat, din greşeală, singur în palat în timpul nopţii, măreaţa clădire fiind închisă pe dinafară. Câinele s-a uitat în jur şi i s-a făcut frică. Peste tot erau milioane de câini. Erau reflexiile lui, apărute din toate direcţiile, în sus, în jos, în dreapta şi în stânga. Milioane de câini! Nu era un câine obişnuit, aparţinea - nu-i aşa? - regelui! Era un patruped viteaz dar, cu toate astea, se trezise singur singurel în acel loc neobişnuit!

Oglinda în legende, credințe, superstiții și magie

A fugit dintr-o încăpere în altă, dar nu avea nici o scăpare, nu aveau unde să se ducă. Câinii erau răspândiţi peste tot! S-a înfricoşat tot mai tare şi mai tare. A încercat să iasă afară, dar nu avea cum. Uşa era încuiată!

Pentru a-i băga în sperieţi pe ceilalţi câini a început să latre la ei însă, în clipa următoare au pornit şi ei să latre, fiindcă erau, pur şi simplu, reflexii ale sale. A recurs la o altă metodă... S-a azvârlit ameninţător către aceştia, dar şi ei s-au aruncat imediat înspre el. Ceilalţi câini se repezeau spre el, se loveau de el. Dimineaţa, câinele regelui a fost găsit mort.

În momentul când a murit, toţi ceilalţi câini au murit. Palatul era acum pustiu. Nu fusese în el decât un câine cu milioane de reflexii ale sale.

Ceea ce cauţi este deja înăuntrul tău | O poveste de Osho

Acesta este punctul de vedere al lui Pantajali, învăţat şi filosof indian, considerat fondatorul Yoga, conform căruia există numai o singură realitate şi milioane de reflexii ale sale.
Dacă reuşeşti să nu mă mai vezi ca pe o reflexie, să mă separi de ea, iar eu sunt capabil de acelasi lucru ,atunci ne îndreptăm către realitate şi separarea dispare, fiind întrul Unul!

Sursă: Osho – “Yoga: The Alpha and the Omega” (Yoga: Alfa şi Omega)
Ne pierdem în milioane de reflexii - Poveste de Osho Ne pierdem în milioane de reflexii - Poveste de Osho Reviewed by Diana Popescu on august 11, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Vai capul lui si Osho...poate vorbeste despre el insusi. Normal ca se pierde in iluzii cand sustine ca nu exista Dumnezeu, ca Iisus de fapt n-a murit pe nicio cruce etc etc. (cine l-a citit si cine e tare in credinta ortodoxa stie despre ce vorbesc). Dar oamenii ca el (prin care lucreaza marele ispititor) sunt facuti sa prosteasca pe prosti si sa-i intareasca si mai mult pe cei aflati pe calea adevarata. Dumnezeu sa va lumineze mintea!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.