Stafii, strigoi sau zombie de Sfântul Dumitru

Deşi stafiile, strigoii, ori,  în subcultura populară occidentală, zombie, capătă mare putere de Sfântul Andrei, aceste creaturi se trezesc la viaţă cu prilejul zilei de Sfântul Dumitru, din 26 octombrie (cel puţin, aşa ne îndrumă Antoaneta Olteanu, în cartea "Calendarele poporului român.")


De Sâmedru (Sfântul Dimitrie/Dumitru), cei din morminte se preschimba în moroni, strigoi, stafii, vârcolaci şi alte făpturi rele, malefice, stricandu-le pacea, liniştea oamenilor ce au neşansa să fie în viaţă!!!
Stafii, strigoi sau zombie de Sfântul Dumitru

Sărbători, tradiții de Sfantul Dumiru

Dacă nu ai avut grijă de rudele tale îngropate, aşezate în mormânt, acum o să înceapă să te bântuie, să te scoată din minţi, să te dea deoparte de pe căile obişnuite ale vieţii, aducându-ţi aminte că nu le-ai aprins o lumânare sau ai uitat să le faci o pomană!

Nu este întâmplător că usturoiul, un remediu consacrat în superstiţii că fiind nemaipomenit de eficace împotriva vampirilor, stafiilor, strigoilor, nu mai are rost să îl semeni după Sfântul Dumitru!

Dacă Sfântul Gheorghe este corelat cu renaşterea vieţii, Sfântul Dumitru este legat cu moartea naturii, cu venirea frigului, gerului şi a creaturilor rele, adică a dracilor, diavolilor, fantomelor, stafiilor, strigoilor, ori vârcolacilor!

Poate că este bine ca de Sfântul Dumitru să aprindem o lumânare în plus pentru morții noștri, să ni-i aducem aminte, să facem niște pomeni. Poate că este bine să ne amintim cum ar fi sa îi regasim printre noi!

Cum ar fi să simți o mână rece ,fără viață pe umărul tău, aducându-ți aminte ca poți muri și tu mâine...?!?
Stafii, strigoi sau zombie de Sfântul Dumitru Stafii, strigoi sau zombie de Sfântul Dumitru Reviewed by Diana Popescu on octombrie 25, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.