O mică fabulă - Povestire de Franz Kafka

Povestirea "O mică fabulă" (în original, în limba germană, "Kleine Fabel") a fost scrisă de Franz Kafka între 1917 şi 1923. Cuprinzând doar un paragraf, dar plină de semnificaţii profunde, uimitoare prin şocul cu care ne cutremură mintea şi imaginaţia, această povestire nu a fost publicată în timpul vieţii lui Kafka, şi a apărut pentru prima dată în "Beim Bau der Chinesischen Mauer" (1931).

O mică fabulă - Povestire de Franz Kafka 


"Vai," spuse şoarecele, "intreaga lume devine tot mai mică zi de zi. La început, era atât de mare încât mă înfricoşa. Am fugit, şi tot fugit, şi mă simţeam bine când vedeam pereţii atât de îndepărtaţi în stânga şi în dreapta mea, dar aceşti pereţi lungi s-au îngustat atât de repede încât am ajuns deja în ultima cameră, iar în colţul său se află capcană către care alerg spre a fi prins." 

"Trebuie doar să-ţi schimbi direcţia," i-a zis pisica, şi l-a înghiţit pe dată. 


Această proză scurtă a lui Kafka poate fi o metaforă a goanei noastre din viaţă spre obiective mai mari sau mai mici, care ne face să pierdem noţiunea timpului, ajungând să ne trezim că am ajuns pe neaşteptate în faţa morţii. Ne îndreptăm inevitabil spre nefiinţă încă din clipă în care ne naştem şi poate chiar atunci când ne dăm ultima suflare ne dăm seama că am fi putut merge în "altă direcţie," mai împlinitoare în viaţă, atunci când aveam la dispoziţie o mai mare libertate de mişcare, mai multe opţiuni.

Visul unei pisici - O povestire de Osho

Dacă ai o altă interpretare a acestei povestiri, te rog să ne-o împărtăşeşti şi nouă în secţiunea comentarii.
O mică fabulă - Povestire de Franz Kafka O mică fabulă - Povestire de Franz Kafka Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 27, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Povestea lui Kafka seamănă, ca și idee cu Meșterul Manole! Dedându se planului material, omul, care este o ființă spirituală, extraterestru după deces, și a pus limite. Conceptele au devenit materialiste, iar zidurile ridicate de el prin intelectul legat de pământ, i au închis orizonturile spirituale și aspirația către Creatorul tuturor lumilor și al său! Astăzi omul trăiește încă în aceeași dramă existențială. Ieșirea?! Căutarea Adevărului de la Creator, care ne eliberează!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.