Superstiţii despre sughiţat

În mod curios, superstiţiile din diverse părţi ale lumii au un numitor comun în privinţa sughiţatului, şi anume că apare atunci când cineva te bârfeşte, vorbeşte despre tine sau se gândeşte la tine de bine ori de rău.

În India, se spune că sughiţul este provocat de cineva care-şi aminteşte de tine.

La turci, se crede că te copleşeşte fiindcă cineva îţi pomeneşte numele şi, există în acest caz obiceiul de a se spune "Dacă este prieten, fie lăsat să vorbească de mine; dacă este duşman, să plesnească pe loc!"

Unii sunt de părere că sughiţul este de folos tocmai pentru că îţi aminteşte în acest fel de rudele care călătoresc sau trăiesc într-un loc îndepărtat.
Superstiţii despre sughiţ

În Japonia, există credinţa că, dacă sughiti necontenit de 100 de ori, eşti sortit pieirii!

Superstiţii despre căscat

Într-o altă superstiţie, sughiţul ţi se iveşte-e întrucât eşti blestemat să ai ghinion şi Satana s-a cuibărit în sufletul tău!


Cum te opreşti din sughiţat? 


În tradiţia românească, pentru a-i opri cuiva sughiţatul, trebuie să sperii persoana respectivă, să o iei prin surprindere printr-un gest brusc, neanticipat de ea.

Indienii au şi ei opinia că sughiţul poate înceta graţie unei surprize sau a unei sperieturi straşnice, dar şi prin aplicarea pe gât a ceva rece, prin înghiţirea a două-trei guri de apă rece, a unei bucăţele de gheaţă sau a unei linguriţe de oţet.

Pe alte meridiane ale pământului, pentru a se pune capăt sughiţului, se crede că este necesar să ghiceşti numele celui din cauza căruia sughiţi deoarece vorbeşte despre tine. Astfel, intr-o superstiţie rusească, se recomandă să îţi treci rapid în revistă prietenii, reuşind să te opreşti din sughiţat atunci când ajungi la cel care te pomeneşte.

În Republica Dominicană, pentru a face să înceteze sughiţatul unui bebeluş, este indicat să i se pună pe cap un fir de păr al mamei sau o aţă din paturica să. În America de Sud, i se aşează copilaşului pe frunte o aţă din îmbrăcămintea mamei sale.

O superstiţie turcească presupune un ritual deloc simplu pentru a preveni sughiţatul unui copil. Se adună mai multe monede de la şapte bărbaţi ce poartă numele de Mohamed, care sunt date apoi unui fierar pentru a confecţiona din ele o amuletă având denumirea de Hazaazah, amplasată în hainele celui mic.

Într-o credinţă englezească, printre alte influenţe pozitive, norocoase, potcoava are darul de a lecui sughiţatul.

Alte metode de a opri sughiţul ar fi să-ţi ţii respiraţia şi să spui de nouă ori "sughiţ," să-ţi ţii respiraţia cât numeri până la 100, să ţi se strecoare o cheie rece pe spate, să bei o cană cu apă printr-un şerveţel, să îţi pui pe frunte o cruce tăiată din hârtie umezită, să inspiri dintr-o pungă, să îţi strângi policarul stâng în mâna dreapta, să te ţii de nas aplecandu-ţi capul pe spate şi luând câte o înghiţitură de apă pentru fiecare an din vârsta ta!

Superstitii despre dinti

În Italia, "tratamentul" împotriva sughiţatului constă din punerea a două paie în formă de cruce pe spatele persoanei afectate, schiţarea în secret a semnului crucii de trei ori tot în spatele acesteia, înghiţirea unei linguriţe cu zahăr în care s-au pus doi stropi de oţet.


Notă: aceste remedii contra sughiţului sunt pur informative, ţin de superstiţii şi nu trebuie sa fie puse in practică fara avizul unui doctor, a cuiva specalizat in medicină.

Surse: 
- Diagram Group: Superstitions 
- Thackers Indian Cookery Book, 1900 
- Andrea Malossini: Italian Superstitions 
- Thomas Joseph Pettigrew: On Superstitions Connected with the History and Practice of Medicine and Surgery
Superstiţii despre sughiţat Superstiţii despre sughiţat Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 12, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.