Legenda Anului Nou chinezesc

O străveche legendă chinezească povesteşte despre un monstru însetat de sânge numit Nuan sau Niansou, cu un cap prelung şi cu coarne ascuţite, care trăia în mare tot timpul anului şi ieşea pe uscat numai în ajunul Anului Nou chinezesc, pentru a mânca vitele şi oamenii din satul cel mai apropiat de ţărm.

Din această cauză, în fiecare ajun al Anului Nou, oamenii de pe acele meleaguri îşi luau cu ei bătrânii şi copiii, şi se ascundeau în creierul munţilor pentru a nu cade pradă ferocelui Nian.
Legenda Anului Nou chinezesc

După ce au trăit o vreme îndelungată cu frica în sân din pricina monstrului marin, odată, chiar în ziua de ajun a Anului Nou chinezesc, a poposit printre ei un bătrân cu părul alb şi rumen în obraji. Acesta a cerut să fie lăsat să rămână peste noapte şi a făgăduit că va pune pe fugă fiara înspăimântătoare. Sătenii nu i-au dat crezare, au încercat să-l convingă să se refugieze împreună cu ei în munţi, dar nu au reuşit să-l convingă.

Atunci când Nian a sosit să se înfrupte cu oricine îi ieşea în cale, bătrânul l-a izgonit graţie hârtiiilor roşii puse la uşile caselor, a pocniturilor iscate din bucăţi de bambus cărora le dăduse foc (precursoarele vestitelor pocnitori şi artificii chinezeşti), a felinarelor aprinse în fiecare locuinţă şi a hainelor roşii pe care le purta.

A doua zi, când au revenit acasă, oamenilor nu le-a venit să creadă văzând că satul lor nu mai fusese distrus! Au căzut cu toţii de acord că acel bătrân era un zeu venit la ei pentru a-i scăpa de monstrul Nian.

Anul nou – Simboluri şi semnificaţii 

După aceea, în fiecare ajun al Anului Nou chinezesc, sătenii au aşezat pe zidurile caselor lor bannere rosii, au ţinut aprinse toată noaptea în locuinţe felinare, au dat foc la pocnitori şi s-au îmbrăcat în roşu, iar monstrul Nian nu a mai fost văzut nicicând!

Aceste obiceiuri s-au răspândit cu timpul în intreagă Chină şi au devenit specifice sărbătorii "trecerii lui Nian" (în limba chineză, "Nian" înseamnă şi "an"). Aşadar, Guo NIan, sau "trecerea lui Nian" poate semnifica atât "celebrarea unui (nou) an,"cât şi înfrângerea monstrului Nian."

Anul nou chinezesc – Simboluri şi semnificaţii
Legenda Anului Nou chinezesc Legenda Anului Nou chinezesc Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.