Precum deasupra, la fel şi dedesubt

Aceste cuvinte se află la începutul "Tabletei de smarald" a lui Hermes Trismegistus şi înglobează întregul sistem al ocultismului tradiţional şi modern. De fapt, citatul exact din această lucrare este: "Ceea ce este dedesubt corespunde cu ceea ce este deasupra, şi ceea ce este deasupra corespunde cu ceea ce este dedesubt, pentru a împlini miracolul Unicităţii."

Se spune că această frază conţine cheia tuturor misterelor universului. Macrocosmosul este la fel ca şi microcosmosul. Universul este asemeni lui Dumnezeu, Dumnezeu este asemeni omului, omul este asemeni celulei, celulă este asemeni atomului, şi aşa mai departe, la infinit.
Precum deasupra, la fel şi dedesupt

Se teoretizează astfel că omul este echivalentul lui Dumnezeu pe pământ, aşa cum Dumnezeu este echivalentul omului în ceruri, reluându-se o credinţă străveche conform căreia acţiunile omului de pe pământ întruchipează acţiunile lui Dumnezeu din rai.

De fapt, atunci când ştiinţa şi-a extins observaţiile spre galaxiile de deasupra şi către microbii de dedesubt a ajuns la o descoperire suprinzătoare: un atom se dovedeşte a fi foarte asemănător cu un sistem solar. Şi unul, şi celălalt menţin pe o orbită corpuri/particule graţie gravitaţiei unui miez energetic. Tehnologia modernă a reiterat în acest fel înţelepciunea anticilor, ajungând la aceeaşi concluzie: precum deasupra, la fel şi dedesubt!

Paradisul este în tine | O poveste cu tâlc

Expresia "Precum deasupra, la fel şi dedesubt" este adeseori completată cu o alta, "precum înlăuntru, la fel şi în afară." Învăţăturile care se bazau pe aceste precepte pretindeau că este imposibil să studiezi universul fără a studia omul şi viceversa, că este imposibil să studiezi omul fără a studia universul.

Omul este, în mod evident, cel mai apropiat obiect de observaţie de către sine însuşi, cu mult mai uşor de studiat decât un atom microscopic ori o galaxie desluşită numai cu telescopul. Cu toate acestea, orbirea sa inerentă faţă de el însuşi îl împiedică să vadă ceea ce este evident. Poate că, tocmai de aceea, adeseori omul s-a uitat mai curând în afară sau la ceea ce se afla desupra sa, învăţând din exterior despre interiorul său. Din acest motiv, "precum deasupra, la fel şi dedesubt; precum înlăuntru, la fel şi în afară," rezonează cu un alt străvechi precept, "Cunoaşte-te pe tine însuţi."

Cunoaşte-te pe tine însuţi | O poveste cu tâlc
Precum deasupra, la fel şi dedesubt Precum deasupra, la fel şi dedesubt Reviewed by Diana Popescu on februarie 05, 2017 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.