Simbolurile speranţei

Cele mai cunoscute simboluri ale speranţei sunt rândunica, porumbelul şi ancora. Dacă rândunica a fost consacrată ca un astfel de simbol în literatura lumii, începând cu fabulele lui Esop, întrucât este prima pasăre călătoare care apare la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, simbolismul speranţei asociat cu porumbelul şi ancora îşi are originea în Biblie.

Porumbelul este menţionat în Geneza/Facerea 8: 8-12, către sfârşitul poveştii arcei lui Noe, atunci când acesta "A dat drumul şi unui porumbel, ca să vadă dacă scăzuseră apele de pe faţa pământului." Ramura de măslin adusă înapoi, în cele din urmă, de pasăre îi infuzează lui Noe speranţa că rătăcirea sa peste ape este pe cale să se sfârşească.
Simbolurile speranţei

Pe de altă parte, atât în Vechiul cât şi în Noul Testament, porumbelul este un mesager al lui Dumnezeu şi un simbol al Sfântului Duh. Duhul lui Dumnezeu s-a coborât asupra lui Iisus Hristos atunci când era botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.

Rândunica în mituri şi legende

Ancora ca şi simbol al speranţei este pomenită în Evrei 6: 18-19: " pentru că, prin două lucruri care nu se pot schimba şi în care este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte, pe care o avem ca o ancora a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinăuntrul Templului..." Creştinii timpurii foloseau ancora ca pe un fel de cruce deghizată şi ca un însemn ce îi călăuzea spre locurile lor de întânire secrete în timpul persecuţiilor Imperiului Roman.

În DEX, ancora este definită ca o "Piesă grea de metal cu braţele ca nişte gheare, care se coboară cu un lanţ, o frânghie sau o parâmă de pe o navă în fundul apei, unde se agaţă pentru a ţine nava în loc." O ancoră te ajută să rămâi locului, să nu fii luat de curenţi. Speranţa îţi ţine sufletul în siguranţă, la adăpost, ca şi cum ar fi ancorat într-un port. Care este portul tău sigur? Este casa ta? Sau poate că este familia ori persoanele dragi care-ţi sunt asemeni unei familii? Care este altarul sau spaţiul tău special de meditaţie? Cu toate astea, când valurile se izbesc de vasul tău, când eşti în mijlocul unei mări în furtună, nu îţi doreşti să arunci ancora ca nu cumva să te scufunzi. Vasul îţi permite să nu stagnezi, ci să navighezi în apele învolburate, să-ţi păstrezi direcţia, echilibrul, indiferent dacă talazurile care te asaltează sunt griji, temeri, îndoieli, conjuncturi complicate, duşmănia ori reaua credinţă a unor oameni din preajma ta.

Şarpele - Simbol şi semnificaţie
Simbolurile speranţei Simbolurile speranţei Reviewed by Diana Popescu on februarie 03, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.