Superstiţii despre pâine

Pâinea este un simbol primordial, un aliment ritual în multe culturi şi regiuni ale lumii, aşa că nu este de mirare că a devenit, de-a lungul timpului, parte a numeroase superstiţii, credinţe şi mituri. Are, de asemeni, şi o semnficaţie religioasă, fiind asociată cu comuniunea, cuminecătura sau împărtăşania, ca şi întruchipare a trupului lui Iisus Hristos. În decursul Paştelui, pâinea nedospită reprezintă libertatea şi mântuirea evreilor dăruite de către Dumnezeu. În Mexic, Pan del Muerto, adică, "pâinea morţilor," este o ofrandă pentru cei decedaţi.

Superstiţii despre pregătirea şi coacerea pâinii 


Pe numeroase meridiane ale pământului, se crede că o femeie aflată la menstruaţie care atinge aluatul îl face să nu mai crească. Pe de altă parte, dacă aluatul se crapă în vreme ce se modelează o pâine sau când este pusă la copt, se spune că va avea loc în curând o înmormântare.

Există şi credinţă că băieţii trebuie să rămână departe de femei atunci când acestea frământă aluatul. Dacă sunt atinşi pe faţă de mâna uneia, nu le va mai creşte niciodată barba!

Semnul crucii peste paine
Adeseori, se face un semn al crucii în mijlocul pâinii înainte de a fi pusă în cuptor pentru a fi ţinută departe spiritele rele.

Potrivit unei superstiţii scoţiene, nu este permis să se cânte şi nici să se taie dintr-o pâine deja făcută în timp ce se coace o alta.

În Occident, duzina de pâini pusă în cuptor consta, de fapt, din 13 pâini, astfel încât să aibă şi diavolul una, şi să fie astfel înduplecat să nu se dedea vreunei şotii.

Dacă patru pâini lipite una de alta în răstimpul coacerii vestesc o căsătorie, cinci prinse împreună prezic o moarte iminentă în gospodărie.

Este important ca pâinile să fie introduse în cuptor de o singură persoană. Dacă acest lucru este făcut de două persoane, este riscul ca acestea să se certe mai târziu.

Pâinile trebuie să fie puse un cuptor cu mare grijă fiindcă, dacă vreo una din ele se răstoarnă cu susul în jos, este un semn că cineva din familie va muri peste puţin timp.

Superstiţii despre mătură şi măturat

Se zice că cine mănâncă o bucată de pâine coaptă de către o femeie al cărui nume de familie coincide cu prenumele său are oportunitatea să se vindece de o grămadă de boli.

Când cineva arde pâinea în cuptor, înseamnă că persoana sa iubită sau partenerul său de cuplu îi poartă sâmbetele, are o supărare!

În unele credinţe româneşti, pâinea arsă în cuptor dădea de veste că cel/cea care o făcuse nu mai avea mult de trăit! Pe de altă parte, atunci când scoteai pâinea din cuptor şi o udai cu apă, aveai parte de o moarte uşoară, deoarece o răcoriseşi.

Pentru a încerca dacă o pâine s-a copt este bine să nu se folosească un cuţit, ci un lemn ascuţit. La fel, o femeie sau o fată care înţeapă pâine în vreme ce se coace cu o furculiţă, riscă să fie copleşită de nefericire!

Un termen străvechi românesc pentru lopata/sapa cu care se introduceau pâinile în cuptor în gospodăriile ţărăneşti este "corciovă." În folclorul de pe plaiurile mioritice, se zicea că după ce au fost alungaţi din rai, lui Adam i s-a dat hârleţul ca să lucreze pământul, iar femeii i s-a dăruit corciova şi furca, pentru a hrăni şi îmbrăca casa. Cu corciova nu era bine să loveşti pe nimeni, ca nu cumva să se usuce pe picioare! La doi îndrăgostiţi care se despărţeau şi nu se puteau uita, ca să nu moară de oftică, li se dădea drept leac ceea ce se răzuia de pe corciovă şi rachiu!
Corciova sau lopata de pus painea in cuptor

Potrivit unor mărturii culese din popor de Elena Niculiţă Voronca, "Pâinea, când o plămădeşti, mai întâi se pregăteşte totul: covata, polonicul, ca să fie curate, şi când începi a cerne făina, faci cruce şi zici: Doamne ajută!. În plămădeală, după ce s-a răcit, se pune aluat dospit, oprit de la altă pâine - despre care s-a văzut la ajun - sau drojdie. Apoi se bate bine cu polonicul că nu aibă boţuri şi, când este gata, se presoară pe deasupra cu făină, se face cruce apăsând cu lungul mâinii în aluat şi să moţăie din gură ca să crească, se acoperă, şi se pune la loc cald.

După ce a dospit aluatul, se frământă şi se pune iar la dospit. Dacă se fac băşici, să nu te miri, tot astfel şi când pui în cuptor, şi vezi că creşte, căci se dioache şi se dă înapoi.

Când începi a tăia din aluat şi porneşti a face pâine, de adaus se poate adaugi, dacă este pâinea prea mică, dar de luat, ca să fie mai puţin nu se poate că este păcat; aşa să rămâie."

Când se aşeza la români pâinea în cuptor, se făcea semnul crucii cu lopata deasupra lui!

În superstiţiile româneşti nu este bine să se numere pâinea pusă în cuptor, ca să nu crape sau să nu moară careva din apropiere.


Superstiţii despre servitul şi mâncatul pâinii 


Înainte ca o pâine să fie tăiată este de bun augur să se încrusteze semnul crucii pe ea. Prin acest ritual, diavolul este împiedicat să se aşeze pe pâine şi să aducă necazuri celor care o mănâncă.

În vremea felierii pâinii este indicat să nu se taie şi fundul de lemn sau masa pe care este aşezată pentru că nu cumva să fie pândit de moarte cineva din familie.

Pâinea nu trebuie să fie tăiată din amandouă capetele pentru că diavolul să nu zboare din ea şi să nu aducă nenorociri în casă.

Este cu ghinion să se taie o pâine necoaptă sau pe jumătate coaptă.

Ruperea unei pâini pe când este tăiată e de rău augur, întrucât iscă certuri în familie ori moartea unui membru al acesteia.

Tăierea pâinii în felii inegale este un semn că cel care face asta este un mincinos.

Dacă o felie de pâine tăiată cade de pe masă, înseamnă că te vor vizita nişte prieteni. Când îţi cade de pe masă intreagă pâine, ţi se dă de înţeles că vei fi vizitat de cei mai dragi amici.

Oricum, era auspicios ca prima pâine scoasă din cuptor să nu fie atinsă cu cuţitul, ci ruptă cu mâna.

Conform unei superstiţii ciudate, o femeie care aşează pe masă o pâine rotundă cu susul în jos este sortită să devină prostituată!

Descoperirea unei găuri în interiorul unei pâini are semnificaţii diferite de la o cultură la alta. Unii cred că semnalează faptul că femeia care a copt-o este gravidă, alţii că prezice o viaţă scurtă sau o moarte prematură a acesteia.

Pâinea sau felii din aceasta date pe lama unui cuţit sau cu unul înfipt în ele vesteşte sărăcie.

Într-o superstiţie de care ar trebui să ţină cont mai ales femeile, se spune că cine mănâncă multă pâine îi creşte o mulţime de păr pe piept!

Dacă toată pâinea făcută într-o casă este mâncată în aceeaşi zi, următoarea zi este una norocoasă.

Cine mănâncă ultima bucată de pâine trebuie să sărute persoana care a copt-o pentru a evita să fie bântuit de nenoroc.

Alte superstiţii despre pâine 


Este un mare păcat să arunci pâinea, indiferent cât de veche este întrucât, în acest fel, eşti condamnat la înfometare pentru tot restul vieţii. Este recomandat, mai degrabă, să hrăneşti cu ea păsările.

Totodată, dacă arunci pâinea în foc însemna că hrăneşti diavolul!

Pentru a feri un bebeluş de rău ori deochi, se obişnuia să i se pună o bucată de pâine în leagăn ori pătuţ, sub plapumă, atunci când dormea.

Este cu noroc să porţi o bucată de pâine în buzunar.

Dacă o fată găseşte un bob de grâu întreg într-o pâine, şi îl pune lângă intrarea în casă, numele primului om care va paşi peste ea va concide cu cel al soţului viitor al fetei.

În America, pâinea şi cafeaua aşezate sub casă o protejau faţă de fantome şi demoni.

Pe de altă parte, pâinea coaptă în Vinerea mare sau de Crăciun era înzestrată puteri deosebite de vindecare. Unii oameni o păstrau de-a lungul întregului an pentru a apăra casă şi pe cei care locuiau în ea.

Femeia singură trebuie să se ferească cu tot dinadinsul să mănânce ultima bucată de pâine pentru a evita să rămână nemăritată.

Superstitii coaja paine
Dacă unei persoane îi place să mănânce coaja pâinii, va avea parte de o mulţime de sărutări!

Eşti urmărit de un mare ghinion atunci când îţi împărţi pâinea cu un duşman ştiut ori neştiut.

În unele superstiţii, pâinea juca un rol de seamă în alinarea durerilor de dinţi, în lecuirea diareei şi a tusei măgăreşti. Pentru a avea efectele scontate, ea trebuia să fie îngropată în pământ o anumită perioadă înainte de a fi mâncată de cel suferind.

Superstiţii despre sare

Printre români, se spunea că fata căreia îi place să mănânce pâine vârtoasă o să se bucure de un soţ voinic şi sănătos, pe când cea care mănâncă doar pâine proaspătă şi moale o să aibă un bărbat moale, slab, nevolnic. Despre femeia care trăise cu mai mulţi bărbaţi, se zicea, "A mâncat pâine din mai multe cuptoare!"

În zona Botoşanului, un prunc abia născut era bătut uşurel cu pâine peste gură, ca să fie bun! La moldoveni, băiatul care obişnuia să mănânce mereu coltucul pâinii era sortit să facă o căsătorie bună. De asemeni, fetelor cărora le plăcea marginile pâinii sau colţurile acesteia, erau iubite de mulţi băieţi!


Bibliografie/Surse principale: 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- Max Cryer: Superstitions: and why we have them 
- Elena Niculiţă Voronca: Datinile şi credinţele poporului român 
- Diagram Group: Superstitions 
- Charles Raymond Dillon: Superstitions and Folk Remedies
Superstiţii despre pâine Superstiţii despre pâine Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.