Bolul de cerşit - Poveste cu tâlc

Astăzi am să-ţi împărtăşesc o scurtă poveste, una din acelea care îţi pot opri timpul în loc, făcându-te să te întrebi ce ai făcut din viaţa ta şi ce îţi doreşti de la viaţă... 

Într-o dimineaţă, pe când ieşea din palatul sau, unui rege i-a sărit în ochi un cerşetor, şi l-a întrebat, "Ce îţi doreşti?" Cerşetorul a izbucnit în hohote de râs şi i-a spus, "Mă întrebi ca şi cum mi-ai putea împlini dorinţa!" Ofensat, regele i-a răspuns, "Desigur că pot. De ce n-aş putea?" Cerşetorul l-a avertizat, "Gândeşte-te de două ori înainte de a promite ceva."

Cerşetorul nu era, de fapt, unul obişnuit, ci maestrul spiritual al regelui din viaţa sa anterioară, care îi făgăduise, "Voi veni să te deştept în următoarea noastră viaţă. Ai ratat această viaţă, dar voi veni din nou să te ajut."
Poveste cu tâlc: Bolul de cerşit

Fără a-şi recunoaşte vechiul prieten, regele a insistat, "Îţi voi da orice îmi ceri, căci sunt un rege foarte puternic, care poate îndeplini ori dorinţă." Cerşetorul i-a zis, "Nu am decât o dorinţă, una foarte simplă. Poţi să-mi umpli acest bol de cerşit?" "Desigur!" a exclamat regele, şi i-a poruncit vizirului său, "Umple cu bani bolul de cerşit al omului ăsta." Vizirul a făcut întocmai, însă când banii au fost turnaţi în bol, au dispărut pe dată. Vizirul a deşertat alte monede în bol, dar şi acestea s-au făcut nevăzute.

Bolul de cerşit rămânea mereu gol.

Un cerşetor în rai? | O poveste de Osho

Zvonul despre această întâmplare s-a răspândit repede în regat, şi o mulţime de oameni s-au adunat în faţa palatului. În joc erau prestigiul şi puterea regelui, aşa că acesta i-a spus vizirului, "Dacă e să-mi pierd regatul, sunt gata să-l pierd, dar nu mă pot lăsa umilit, înfrânt de acest cerşetor." Aşa că a continuat să-şi reverse averea în bol.

Diamante, perle, smaralde. Visteria sa se golea văzând cu ochii.

Cu toate astea, bolul de cerşit părea să fie fără fund. Orice se punea în el, dispărea ca prin minune!

În cele din urmă, în vreme ce mulţimea stătea înmărmurită, într-o tăcere deplină, regele a căzut la picioarele cersetorului şi şi-a recunoscut înfrângerea. "Ai câştigat, dar înainte de a pleca, satisface-mi curiozitatea. Care este secretul bolului de cerşit?"

Cerşetorul i-a răspuns cu umilinţă, "Nu este nici un secret. Este făcut, pur şi simplu, din dorinţa omenească."

Acesta poveste reprezintă, cred, o lecţie de viaţă foarte importantă. Nu poţi satisface niciodată dorinţa umană. Imboldul de a cere mai mult, şi mai mult, este adânc împlântat în natura noastră. Din această cauza, suntem ispitiţi să adunăm bunuri materiale, averi, uitând câteodată cine suntem cu adevărat, pierzându-ne idealurile, credinţele, visele. 

Cerşetorul şi comoara lui neştiută | O poveste cu tâlc
Bolul de cerşit - Poveste cu tâlc Bolul de cerşit - Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on aprilie 06, 2017 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.