Vaca sfântă din India

Simbol al vieţii, al generozităţii divine a pământului, vaca este respectată şi venerată în India de milioane de hinduşi care o văd ca pe o zeiţă (Devi), identificată cu însăşi Aditi, mama zeilor. În hindusm, acest animal este aşadar sacru, sfânt, care trebuie să fie protejat, să nu fie ucis ori mâncat cu orice preţ.

În India străveche, boii erau sacrificaţi zeilor, iar oamenilor le era permis să se hrănească cu carnea lor. Cu toate astea, chiar şi în acele vremuri era interzisă omorârea vacilor.

Deşi era îngăduit consumul de carne, scripturile vedice încurajau vegetarianismul. Într-unul din aceste texte se spunea, "Nu este păcat să se mănânce carne... însă abstinenţa de la ea poate aduce mari răsplăţi."

Mai târziu, în perioada indiana fertilă din punct de vedere spiritual care a generat jainismul şi buddhismul, hinduşii au încetat să se mai hrănească cu carne de vită, nu numai din cauza credinţei lor, ci şi din motive practice. Era costisitor să se omoare un animal pentru ritualuri religioase sau pentru onorarea unui oaspete, cu atât mai mult cu cât vaca furniza cinci produse esenţiale ( Pancagavya): lapte, cheag ori iaurt, unt, urină şi balegă.
Vaca sfântă din India

În primele secole după Hristos, vaca a fost desemnată ca un cadou potrivit pentru brahmani (preoţi din casta înaltă) şi, în curând, a ajuns să se creadă că ucidera ei era echivalentă cu asasinarea unui brahman.

De altfel, zeul Krishna, una din cele mai cunoscute divinităţi hinduse, este adeseori înfăţişat cântând din fluierul său pentru vaci sau dansând cu lăptăresele. Crescut ca păstor de vaci, Krishna poartă şi numele de "Govinda" ori Gopala," care au semnificaţia de "prieten şi protector al vacilor." Se consideră fi foarte auspicios pentru un credincios hindus să hrănească o vacă, chiar şi mai înainte de a lua el însuşi micul dejun.

În numeroase scripturi vedice se accentuează că vacile trebuie să fie protejate şi îngrijite. Până şi în zilele noastre, uciderea lor este un păcat şi e ilegală în multe state din India. Din acest motiv, ele umblă libere pe străzi, chiar şi în oraşe aglomerate precum Delphi şi Mumbai.

Familiile indiene din zonele rurale deţin cel puţin o vacă respectată ca şi un membru al acestora şi se bucură de laptele şi produsele lactate ale vacilor, recomandate cu insistenţă în Ayurveda. De aceea majoritatea hinduşilor sunt vegetarieni, dar nu vegani. Laptele proaspăt, iaurtul, laptele bătut, "paneer" (branza de casă) şi ghee (untul transparent tradiţional) sunt alimente apreciate pentru înalta valoare nutritivă şi reprezintă o parte importantă a hranei zilnice. Mai mult decât atât, sunt surse de "ojas" ("vigoare" în sanscrită, o energie esenţială pentru corp şi minte). Totodată, cele cinci produse (Pancagavya) sunt folosite în "Puja," rugăciuni rituale ale hinduşilor de căinţă, sau de venerare şi onorare a unor zei.

Bălegarul vacilor este adunat şi folosit ca şi combustibil pentru a genera căldură şi electricitate. Numeroase case de la ţară sunt zidite cu un amestec de bălegar şi lut, care izolează pereţii şi tavanul faţă de temperaturile exterioare foarte înalte sau scăzute. Întrucât este îmbelşugat în minerale, bălegarul este utilizat pe scară largă pentru fertilizarea ogoarelor. De asemeni, bălegarul este întrebuinţat pentru "tilak," un însemn ritual de pe frunte.

Vacile joacă un rol central în "Yagnas" sau "Agnihotras," ceremoniile hinduse ale focului sacru, sfânt, prin care se aduc mulţumiri zeilor şi sunt primite binecuvântările lor. În cadrul acestora, se arde bălegar şi "ghee," într-un proces care dincolo de aspectul religios are capacitatea să purifice aerul.

Fereşte-te de diavol ! | O poveste hindusă cu tâlc

Conform Ayurveda, afecţiunile fizice şi emoţionale nu pot fi vindecate numai prin diete şi ierburi anume, ci şi prin astfel de ritualuri vedice având potenţialul de a curăţa, purifica karma trecută. După ceremonii de acest fel, credincioşilor li se împarte "panchamrit," o băutură sfântă, o ambrozie sacră sau un nectar al zeilor, care are drept ingrediente lapte, iaurt şi ghee, miere şi zahăr. Se spune că cei care gustă acest dulce "prasadam" ("băutură sfântă") sunt infuzati cu energie divină şi lecuiţi de orice boală.

Cu ocazia unui eveniment anual tradiţional, numit "Gopastami," adică "sărbătoarea vacilor," acestea sunt spălate şi decorate în temple şi le sunt dăruite jertfe în speranţa că vor continuă să-i binecuvînteze pe oameni cu darurile lor de preţ.

Kamdhenu, Vaca Sacră, constitue un personaj important în mitologia hindusă. Ea îndeplineşte toate dorinţele şi rugile, este vaca belşugului care provine din Samudramanthan (învolburarea oceanului). Este numită şi Surabhi, Shaval, Aditi, Kamduh. E mama tuturor vacilor!

Potrivit unor istorisiri mitologice, Brahma a creat Brahmanii odată cu vacă, primii ca să recite vedele şi scripturile, iar cea de-a doua pentru a furniza ghee în ofrandele religioase.

Surse: 
- Wendy Doniger: On Hinduism 
- Suresh Chandra: Encyclopaedia of Hindu Gods and Goddesses 
- Sanjay Patel: The Little Book of Hindu Deities: From the Goddess of Wealth to the Sacred Cow 

Mica fermă şi vaca - O poveste de Paulo Coehlo
Vaca sfântă din India Vaca sfântă din India Reviewed by Unknown on iunie 08, 2017 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.