Legenda dovleacului de Halloween

De ce se obişnuieşte să se facă felinare din dovleci cu prielul sărbătorii de Halloween? Potrivit legendei, această tradiţie a reprezentat iniţial un mijloc de apărare, protecţie faţă de diavol!

Asemeni altor poveşti din folclor, legenda lui "Jack-o'-lantern" (felinarul lui Jack), cel confecţionat dintr-un dovleac în zilele noastre, are mai multe variante. Toate versiunile sale implică însă un personaj pe nume Jack, un beţivan isteţ care a reuşit să păcălească diavolul.

Conform legendei, în Irlanda secolului al XVIII-lea, Stingy Jack (Jack cel sărac), un beţiv spurcat la gură şi cu o reputaţie cât se poate de proastă, a îndrăznit odată să îi ceară diavolului să i se alăture la un pahar de băutură. Satana a acceptat invitaţia şi după cei doi au dat mai multe pahare pe gât, a sosit vremea să achite nota de plata! Fiecare dintre ei s-a aşteptat ca celălalt să scoată banii din buzunar... Întrucât nu avea anici o leţcaie, Jack l-a convins pe diavol să se transforme într-o monedă de 6 penny pentru a plăti băutura. Necuratul a fost de acord, însă Jack a şters-o din cârciumă fără să mai achite nota de plată şi a strecurat moneda într-un buzunar în care se afla o cruce de argint.
Legenda dovleacului de Halloween

Diavolul s-a trezit prizonier în buzunarul lui Jack, imobilizat, prins în capcană de cruce. Jack s-a decis, totuşi, să fie "băiat bun", şi i-a zis că-l lasă să iasă afară dacă încornoratul promitea că nu va veni după el o perioadă de la un an până la zece ani, în funcţie de povestitor. Împieliţatul nu a avut încotro, şi i-a făcut acest jurământ. După ce moneda a fost scoasă din buzunar, el a revenit la forma sa iniţială, şi a plecat apoi pe drumurile sale nu prea curate. La sfârşitul perioadei convenite, Satana l-a întâlnit pe Jack pentru a-şi lua revanşa! Într-un fel sau altul, beţivanul notoriu, dar cu mintea ageră, l-a convind pe diavol să se urce într-un pom ca să-i aducă un măr înainte de a-l duce în iad. Încornoratul i-a făcut pe plac însă, de îndată, ce s-a căţărat pe o creangă, Jack a scrijelit o cruce pe trunchiul copacului, jucându-i din nou o farsă. Diavolul nu mai putea coborî din pom!

Poveşti de groază de Halloween

Jack i-a spus că-l lasă să se dea jos din copac cu condiţia de a nu-l mai căuta niciodată ca să-i ducă sufletul în iad. Prins iar între ciocan şi nicovală, Satana a încuviinţat! După ce Jack a murit, Sfântul Petru nu i-a permis să între în rai din cauza păcatelor sale. Pe de altă parte, diavolul nu avea cum să-l ia în iad din pricina jurământului pe care i-l făcuse! În cele din urmă, i-a dat lui Jack un felinar cu cărbuni încinşi, ca să-i lumineze calea prin purgatoriu. Acest felinar era făcut dintr-un nap.

Familiile irlandeze au transmis aceasta legendă de la o generaţie la altă şi au instaurat tradiţia de a pune felinare din napi la ferestre pentru a împiedica pe Stingy Jack şi pe alţi strigoi să le între în case. Unele dintre acestea erau create asemeni unor feţe înspăimântătoare pentru a pune pe fugă orice neavenit. Odată ce această tradiţie a ajuns în America, în SUA, emigranţii irlandezi şi-au dat seama că dovleacul de pe acele meleaguri era nemaipomenit de potrivit, de uşor pentru a fi tăiat, transformat în ornamentul lor specific de alungare a diavolului, duhurilor rele. De aici provine obiceiul de a se crea şi aşeza, de Halloween, felinare din dovleci pe verandele sau la ferestrele caselor!

Legenda lui Jack O' Lantern | Legende de Halloween
Legenda dovleacului de Halloween Legenda dovleacului de Halloween Reviewed by Diana Popescu on octombrie 18, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.