Superstiţii despre intersecţii, răscruci, răspântii sau încrucişări de drumuri

Intersecţiile, răscrucile, întretăierile, răspântiile sau încrucişările de drumuri reprezintă simbolic în superstiţiile lumii locuri în care se întrepătrund diverse dimensiuni ale realităţii, universului, diferite lumi, inclusiv ale oamenilor în viaţă şi ale celor morţi, mai cu seamă cu prilejul unor evenimente, sărbători cum este cea de Halloween.

Exista credinţa că duhurile nu puteau călători decât în linie dreaptă. Labirinturile, nodurile şi împletiturile (inclusiv  din capcanele de vise ale indienilor, americanilor nativi), erau înzestrate cu capacitatea de a le rătăci, a le împiedica să poposească printre oameni. Răspântiile de drumuri de odinioară avea aceeaşi menire!
Superstiţii despre intersecţii, răscruci, răspântii sau încrucişări de drumuri

Nu întâmplător, în tradiţiile occidentale, erau îngropaţi la încrucişările de căi vampirii, sinucigaşii, aici erau spânzuraţi ucigaşii. Se credea că în acest fel sufletele lor nu vor mai reuşi să se îndrepte spre casele lor, rudelor lor, să le facă rău oamenilor pe care îi întâlniseră în viaţă!

În secolul al XI-lea, într-o omilie, predică, intitulată "De Falsis Deis," se preciza, " Exista un om numit Mercur, foarte meşteşugit în vorbe, ispititor, înşelător. Păgânii l-au desemnat ca zeu şi obişnuiau adeseori să-i ofere ofrande la încrucişări de drumuri, sub îndrumarea diavolului. Aceste zeu fals adorat de păgâni era numit la danezi Odin."

În Occident, "calea celui mort" era cea pe care era dus un sicriu la cimitir, una care trebuia să fie cât mai dreaptă, mai scurtă. În cazul în care ajungea la o intersecţie, purtătorii coşciugului se opreau, şi îşi schimbau între ei locurile de la marginea acestuia, într-un ritual ce simbolia posibil trecerea de la viaţă spre moarte.

Superstiţii despre călătorii şi vacanţă

La români s-a păstrat tradiţia opririi carului funerar la fiecare răspântie de drumuri, în drumul spre cimitir. Cu această ocazie, preotul rosteşte o scurtă rugăciune iar rudele mortuluu aruncă bani, monede prin preajmă, pentru cei sărmani.

În ţările catolice se aşează mici altare sau statui ale Maicii Domnului la intersecţii. În România, aflăm frecvent troiţe, cu un rol de protecţie, la răspântii de drumuri.

Oricum, superstiţia potrivit căreia întretăierile de drumuri sunt bântuite de demoni, Satana, vrăjitori, fantome, strigoi, spirite rele şi vampiri este regăsită în folclorul din multe ţări.

În mitologie, Artemis, zeiţa greacă, era asociată cu luna, asemeni zeiţei Diana din panteonul roman. Aceasta era confundată adeseori cu Hecate, zeiţa nopţii şi protectoarea vrăjitoarelor, şi cu Hades, corelat cu magia. În antichitate se amplasau fecvent statui ale lui Hecate şi Artemis la intersecţii.

Pe Isle of Man, oamenii aveau obiceiul de mătura încrucişările de drumuri în scopul de a le purifica.

În Scoţia, de Halloween, se amplasa un scaun cu trei picioare la o răspântie de căi, atunci cand clopotele bisericilor vesteau miezul nopţii, pentru a se află cine din împrejurimi urma să moară în următorul an. Se spunea că cine lua un articol de îmbrăcăminte de la cel vestit că îşi va da duhul, şi îl arunca în aer, pronunţându-i numele, avea putinţa să-l salveze de la moarte!

În Anglia şi sudul SUA se zicea că un legământ cu diavolul putea fi încheiat, semnat numai la o răspântie de drumuri.

La ruşi, există credinţa că "cei nemorţi" aşteaptă la răscruci pentru a bea sângele călătorilor ce aveau ghinionul de a trece pe acolo.

Pentru vampirii înmormântaţi la intersecţii se lua o măsură suplimentară de a-i opri să revină la casele, în satele lor, înfingându-li-se în inimă o ţepuşă.

În Germania se credea, totuşi, că reuşeai să scapi de o fantomă sau un vampir numai atunci când te adăposteai într-o intersecţie!

La englezi, puteai scăpa de negi dacă îngropai câteva boabe de grâu la o răspântie de drumuri. Tot la ei, pentru a evita frigurile, răceală, era necesar, înainte de miezul nopţii, să te roteşti de trei ori în jurul tău într-o încrucişare de drumuri, să baţi în centrul ei cuie, şi să să te îndepărtezi apoi rapid de ea înainte ca orologiul să bată 12 noaptea.

Surse: 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Diagram Group: Superstitions 
- Harry Oliver: Black Cats & Four-Leaf Clovers: The Origins of Old Wives' Tales and Superstitions în Our Everyday Lives 

Superstiţii despre ceasuri rele
Superstiţii despre intersecţii, răscruci, răspântii sau încrucişări de drumuri Superstiţii despre intersecţii, răscruci, răspântii sau încrucişări de drumuri Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.