Capcana de vise: Legendă, superstiții, simbol și semnificație


Probabil cel mai recunoscut simbol al indienilor, americanilor nativi, capcana de vise, numită în engleză  Dream Catcher este asociată cu cu legende și superstiții transmise din generație în generație în acest areal.

Amplasată, de obicei, în dormitor, deasupra patului, capcana de vise constă dintr-un cerc de lemn străbătut de o rețea de ațe, sfori, incluzând obiecte cu o semnificație sacră, precum pene și mărgele.  Cea veritabilă este confecționată manual, numai din materiale naturale și măsoară numai câțiva inch (1 inch= 2,54 centimetri).

Cercul este făcut originar dintr-o ramură curbată de salcie roșie. Pielea care învelește acest cerc, această ramă, îi confirmă adeseori autenticitatea. Câteodată, are în mijloc o gaură, sau o mărgea simbolizând un păianjen.

Deși, în prezent. este corelată cu nativii americani, în general, se crede că provine în particular de la tribul Chippewa sau Lakota. Cei mai mulți etnologi consideră a aceasta a fost creată inițial de tribul Ojibwe, și a fostrăspândită printre alți indieni prin căsătorii și comerț. De fapt, în limba Ojibwe, denumirea de "capcană de vise" înseamnă "păianjen."

Capcana de vise: Legendă, superstiții, simbol și semnificație


In vreme ce multe culturi, tradiții, consideră păianjenii ca fiind creaturi ciudate, rele, înfricoșătoare, poporul Ojibwe le-a văzut ca un simbol al protecției și liniștii. Potrivit legendei acestui trib, a existat odată o "Femeie Păianjen," o protectoare mistică, maternă, mai ales a copiilor. Pe măsură ce poporul Ojibwe a continuat să crească și să se răspândească în lungul și în latul lumii, Femeii Păianjen i-a venit tot mai greu să-i ocrotească pe toți membrii tribului. A creat, din acest motiv, capcana de vise ("dreamcatcher"). Urmându-i exemplul, mamele și bunicile tribului au început să confecționeze astfel de obiecte magice, având rolul de a le ocroti copii și familiile atunci când plecau departe de casă.

Bijuteriile din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

Numite câteodată  "Cercuri sacre," capcanele de vise Ojibwe au fost folosite tradițional, în superstiții ca talismane de protecție a oamenilor adormiți față de vise rele ori coșmaruri. Nativii americani credeau că văzduhul nopții este plin de vise, atât bune, cât și rele. Când este atârnată deasupra patului, într-un loc la care ajung razele soarelui, capcana de vise atrage și prinde în ea tot felul de vise. Cele bune trec prin ea cu ușurință și coboară, de-a lungul penelor, spre omul care doarme, însă cele rele, coșmarurile rămân prinse în plasa sa și, atunci când vine dimineața, sunt "arse," "dizolvate," nimicite de razele solare!

Se spune că forma circulară a capcanei de vise poartă semnificația "cercului vieții," a felului în care soarele și luna călătoresc zilnic în cer. Mărgelele sale sunt asociate cu păianjenii, țesătorii propriilor plase, sau sunt considerate a fi materializarea viselor bune.
Ațele, sforile capcanei de vise sunt legate, conectate în mai multe puncte din interiorul cercului, numărul acestora având diverse semnificatii în superstiții de la caz la caz:

- 13 puncte: Cele 13 faze ale lunii

- 8 puncte: Numărul de picioare ale Femeii Păianjen din legendă

- 7 puncte: Cele șapte profeții ale străbunilor indienilor

- 6 puncte: Vulturul sau curajul

- 5 puncte: O stea

Indiferent dacă crezi sau nu în magia, în superstiția capcanei de vise, aceasta poate reprezenta un cadou original, plin de farmec, cu un simbolism aparte (dacă nu este o marfă chinezească!), chiar și de Crăciun,  când este dăruit unei persoane îndrăgite, apropiate!

Numerele din vise | Interpretarea şi semnificaţia viselor


Capcana de vise: Legendă, superstiții, simbol și semnificație Capcana de vise: Legendă, superstiții, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 19, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.