Merele de Crăciun: Simbol și semnificație


În multe țări europene există încă tradiția de a se pune în bradul de Crăciun, printre alte ornamente, fructe, îndeosebi mere. De unde provine această tradiție, care este simbolul și semnificația sa?

În Evul Mediu, ziua de 24 decembrie era comemorată în catedralele europene occidentale cu piese de teatru ale misterelor, bazate pe texte biblice.
Brazii de Crăciun amplasați în astfel de locașuri de rugăciune, numiți și "Pomi aI Raiului,"  făceau referire, cu acest prilej, la povestea lui Adam și a Evei, fiind împodobiți cu mere ce simbolizau fructul oprit din grădina Eden, și cu azime, simboluri ale Sfintei Împărtășanii și Mântuirii Domnului.

Globurile au înlocuit merele din bradul de Crăciun!

Merele din bradul de Crăciun: Simbol și semnificație

Se spune că, întrucât, într-un an, recolta de mere din Germania a fost foarte slabă, un sticlar inventiv de pe acele meleaguri a creat niște globuri rotunde, roșii, strălucitoare pentru a fi așezate în brad în locul merelor!

Mărul tăiat în două


Marul taiat in doua de Craciun

Ai tăiat vreodată, din amuzament, un măr în două pentru a descoperi dacă semințele din interiorul său sunt aranjate asemeni unei stele?
Ei bine, în unele țări din Europa de Est, o astfel de practică era luată foarte în serios în Ajunul Crăciunului! De obicei, capul familiei tăia în acest fel un măr, iar dacă semințele sale aveau o formă perfectă de stea, se prevestea un an cu sănătate și noroc pentru toți membrii familiei!

Mere de Crăciun  la chinezi!




O tradiție devenită populară în China de Ajunul Crăciunului este să se dăruiască mere. Multe magazine chinezești sunt pline cu acest prilej cu astfel de fructe învelite în hârtie colorată. Explicația? Ajunul Crăciunului este numit în limba chineză "Ping' an Ye," însemnând "noapte pașnică / liniștită" (așa cum a fost tradus în chineză titlul colindului englezesc "Silent Night"), iar în limba mandarină mărul este numit "pingguo," un cuvânt a cărui pronunție se aseamănă cu cel al termenului "pașnic / liniștit."

România 


La români, când copiii mergeau să colinde "Bună dimineață la Moș Ajun" sau "Bun Ajunul lui Crăciun," primeau nuci, pere și mere!

Cum a apărut mărul lui Adam în gâtul bărbaților?

Te-ai gândit vreodată că merele din bradul de Crăciun ar putea reprezenta niște ornamente mai "sănătoase," mai "eco," fiind în plus înzestrate cu o simbolistică, cu o semnificație aparte, străveche?

Surse: 
- Greg Dues: Catholic Customs & Traditions: A Popular Guide
- Ace Collins: Stories Behind the Great Traditions of Christmas
- Antoaneta Olteanu: Calendarele poporului român

Mărul în vrăji și farmece de dragoste


Merele de Crăciun: Simbol și semnificație Merele de Crăciun: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.