Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație

Nodul gordian este un simbol avându-și originea în vremurile antice. Potrivit unei legende, un oracol (cel din orașul Telmissus, capitala Frigiei) a prezis că cei dintâi om care, la un moment dat, va intra în această localitate cu un car tras de un bou va deveni regele acestui ținut. S-a întâmplat ca acel om să fie un țăran sărac, pe nume Gordia ori Gordium. După ce a fost uns rege de către preoți, se spune că și-ar fi legat boul carului de o columnă folosind un nod extrem de complicat. Într-o altă varianta, Midas, fiul lui Gordia, ar dedicat carul înhămat la bou zeului frigian Sabazios (identificat de greci cu Zeus), legându-l de un stâlp cu un nod complex făcut din scoarță de coarnă (Cornus mas).
Simbol nod gordian

Un alt oracol a proclamat că cine va reuși să dezlege "nodul gordian" va pune stăpânire peste intreaga  Asie. Numeroși oameni au încercat fără succes să facă asta. În înțelepciunea sa, Alexandru cel Mare a recurs la o metodă neconvențională, și a tăiat nodul cu sabia sa în loc să se străduiască să-l desfacă (chipurile, în anul 333 î. Hr.).

Simbolizând o problemă aparent insolubilă, se spune că nodul gordian ne poate sprijini să ne deschidem mintea pentru a vedea, a evalua dintr-un unghi nou o situație dificilă, înarmându-ne totodată cu o reînnoită speranță și energie în acest sens.

În același timp, nodul gordian tăiat de Alexandru cel Mare este un simbol al labirintului, configurat în înnodarea sa aparent haotică sau încâlcită. Desfacerea nodului era era echivalentă cu aflarea mistică a Centrului existenței sau trecerea printr-un pasaj solar către iluminare.

Nodul gordian are o semnificație aparte în geometria sacră. El poate fi creat, de fapt, dintr-un tor (corp geometric care este generat prin rotirea unui cerc în jurul unei axe situate în planul cercului, dar care nu trece prin centrul cercului) tubular, cunoscut în fizică drept forma perfectă. Torul tubular a fost folosit ca un simbol al unității conștiinței cu universul. El reprezintă și infinitatea, eternitatea, care nu are început, nici sfârșit.

Nodurile celtice, aidoma celui tăiat de Alexandru cel Mare, trebuiau să fie retezate pentru ca sufletul să se elibereze în vederea începerii călătoriei sale spirituale.

 Nodul iubirii, străvechi simbol celtic

Pe de altă parte, putem distinge în nodul gordian trei ovaluri formate de linia, traiectoria sa continuă. Ele semnifică Sfânta Treime și unitatea sa, dar și cele trei forțe (pozitivă, negativă și neutră) care guvernează universul.

Nodul gordian este corelat cu structurile sacre ale Florii Vieții, Seminței Vieții și chiar cu Spirala proporției de aur sau Spirala lui Fibonacci.
Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație

Expresia "a tăia nodul gordian" descrie o modalitate inedită, ingenioasă, neconvențională, creativă, de a pune capăt unei probleme considerate insolubile.

Surse:
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols
- René Guénon, Samuel D. Fohr: Symbols of Sacred Science
- Derek Bryce: Symbolism of the Celtic Cross
- Wikipedia: Gordian Knot

Floarea Vieții - Simbol și semnificatie
Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 10, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.