Trifoiul cu patru foi, simbol al norocului

Întâlnit pe medalioane, broșe, cercei și mărțișoare, trifoiul cu patru foi este un simbol aproape universal al norocului. După unii, cele patru frunze reprezintă speranța, credința, dragostea și norocul, iar după alții semnifică faima, averea, iubirea și sănătatea.

Se pare că șansa de a găși un trifoi cu patru foi este 1:10.000.

În antichitate, Sofocle era de părere că este o plantă cu o seva otrăvitoare, iar Pliniu cel Bătrân o recomanda ca un antidot pentru mușcătura șerpilor.
Trifoiul cu patru foi, simbol  noroc

În tribul Abourés, cine găsea un trifoi cu 4 foi era proclamat șeful tribului până când un alt membru al acestuia avea ocazia să afle un altul!

O legendă creștină


Potrivit unei legende creștine, Eva a luat cu ea un trifoi cu 4 foi atunci când a fost izgonită din rai. Așadar, se presupune că oricine intră în posesia unui astfel de trifoi are norocul să afle o părticică din binecuvântatul paradis.

4 este o cifra masculină, dar și una corespunzătoare crucii, brațelor acesteia.

Poți zări zânele sau să-ți afli sufletul pereche

Psihologia norocului | Superstiţiile care te ajută în viaţă!

O superstiție celtică statua că o persoană care poartă asupra sa un trifoi cu patru foi are capacitatea să vadă zânele, făpturile magice de pe pământ, dar și vrăjitoarele, spiritele rele care îi dau târcoale. Preoții druzi foloseau, de altfel, această plantă pentru a alunga duhurile malefice. Chiar și Iuliu Cezar, o înzestra cu darul de a te face să vezi demonii din jurul tău.

Alte superstiții cu noroc


Dacă reușești să dai peste un trifoi cu patru foi și îl pui în buzunarul persoanei iubite, această te va îndrăgi pentru totdeauna!

Dacă pui unul sub pernă sau sub pat, nici o fantomă nu te va deranja în somn și vei avea vise plăcute.

Un altul, uscat între paginile unei cărți (a unei Biblii), se zice că îți aduce norocul un întreg an.

În secolul al XVII-lea, în occident se obișnuia să se așternă trifoi cu 4 foi în calea miresei, astfel încât să aibă parte de fericire în noua să viață.

O fată care agață o astfel de plantă deasupra ușii de la intrarea în casă, se asigura că cel dintâi bărbat necăsătorit venea pe acolo și urma să-i fie soț.

De asemeni, se credea că un astfel de trifoi proteja față de ochiul rău (deochi).

Se crede că trifoiul cu patru foi te poate ajută să-ți afli adevărată dragoste. Unii și-l pun în pantofi pentru a le îndrepta picioarele spre sufletul lor pereche!

Trifoiul cu 4 foi este, de asemeni, un simbol al mășinilor italiene Alfa Romeo (în limba italiană, Quadrifoglio), unul apărut în 1923, când Ugo Sivocci, patronul firmei, i-a dăruit o plantă de acest fel piloților echipei sale înainte de începerea unei curse de automobile. Aceștia au ieșit învingători, ceea ce l-ar fi convins pe Sivvoci să adopte această emblemă pentru mașinile sale.

O poveste cu tâlc


La final, o poveste cu talc amuzantă. Hong-su l-a întrebat pe preotul buddhist Și-tien, "Poți să mă înveți cum să fiu mai perseverent când mă confrunt cu sarcini dificile?" Și-tien i-a răspuns, "Găsește un trifoi cu patru foi și adu-l mie." Hong-su a umblat în stânga și în dreapta vreme de două ore, dar nu a aflat nimic, așa că s-a întors la Și-tien și i-a zis, "Nu pot da peste nici un trifoi cu patru foi." Și-tien i-a replicat, "Găsește un trifoi cu patru foi și adu-l la mine." Hong-su a rătăcit pe coclauri tot restul zilei fără folos, apoi s-a întors la Și-tien și i-a spus, "Nu am găsit nici un trifoi cu patru foi." Și-tien i-a repetat, "Găsește un trifoi cu patru foi și adu-l la mine." După două zile de cercetări, Hong-su a reușit să descopere un trifoi cu 4 foi, l-a dus în grabă maestrului său și i-a zis, "Acum poți să mă înveți cum să fiu mai perseverent atunci când mă confrunt cu o sarcina dificilă?" Și-tien i-a răspuns, "Adu-mi un alt trifoi cu patru foi!"

Surse:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Theresa Hoiles, Elizabeth Carr: Love, Luck, And Lore: A Guide To Superstitions, Prayers, Spells, And Taking Chances în the Pursuit of Love
- David Bruce: Bride of the Funniest People în Religion and Families: 250 More Anecdotes Saints, Sinners, Rabbis, Zen Masters, and more...

De ce este potcoava un simbol al norocului?
Trifoiul cu patru foi, simbol al norocului Trifoiul cu patru foi, simbol al norocului Reviewed by Diana Popescu on februarie 28, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.