Cea mai mare jignire! | Și tu, Brutus?


De unde poate veni cea mai mare jignire a vieții tale? Desigur, nu de la un dușman, ci de la un  prieten, din viermii nerecunoștiinței acestuia. Nu degeaba se zice că trebuie să te ferești mai mult de prieteni, decât de dușmani!
Prieteni Cea mai mare jignire! | Și tu, Brutus?

Poate că cea mai vestită trădare a unui prieten se rezumă cel mai expresiv în  în sintagma latină "
Et tu, Brute?", adică, în românește, "Și tu, Brutus?"

Pe 15 martie (Idelele lui Marte), din anul 44  î. Hr. , Cezar a fost asasinat de un grup de senatori, dintre care făcea parte și un bun prieten și protejat al lui, pe nume Brutus.               
Bine, aceste vorbe nu sunt atribuite nici măcar de Suetonius lui Cezar, în clipele dinaintea morții sale, dar au ajuns să fie celebre fiindcă sunt incluse în  piesa de teatru a lui William Shakespeare, "Iulius Cezar".

Nu întâmplător, din numele lui Brutus s-a dezvoltat cuvântul "brută"!

Ei bine, dacă ar fi să aleg între brute și viermi, eu le-aș alege pe cele din urmă. Viermii știu cum să trăiască din moarte, să se hrănească cu ea, și nu-ți fac nici o surpriză urâtă, te așteaptă până nu îți mai bate inima, nu-ți fac surprize neplăcute atunci când mai ești în viață!

În plus, chiar dacă se târăsc, trăiesc "de la de la o leafă la altă" (o meschinărie), din unii dintre ei se mai nasc și fluturi, adică niște creaturi care știu cum să se bucure și strălucească în trăirea lor efemeră!
Cea mai mare jignire! | Și tu, Brutus? Cea mai mare jignire! | Și tu, Brutus? Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.