Ikigai: secretul fericirii la japonezi (și la români?)


Ikigai este un concept japonez, ba mai mult decât atât, un simțământ, un sentiment stabil, statornic , ce te te călăuzește spre calea, secretul fericirii, spre sensul genuin al existenței tale. În limba japoneză, "ikigai" înseamnă "motivul de a fi / exista". Deși se aseamănă expresiei franțuzești "raison d'être", ce ne poartă cumva spre existențialișți, acesta investigare orientală a sinelui presupune o cufundare extrem de adâncă în lumea interioară!

Ikigai: secretul fericirii

Cuvântul japonez "ikigai" este compus din altele două: "iki", adică "viață", și "kai", cu semnificația de ", rezultat, valoare, efect, beneficiu". Ikigai poate fi definit, așadar, ca o cărare, o motivație  de a trăi autentic, un înțeles al trăirii ce merită cu adevărat încercat, îndrăznit.

În cultura japoneză din Okinawa, "ikigai" este privit  ca motivul de a te trezi dimineața zi de zi, ori de a te bucura din plin de trăire încă din primele ore ale fiecărei zile!


Cum îți afli  Ikigai-ul tău?

Ikigai este asociat adeseori cu diagramă japoneză Venn, în care se întrepătrund următoarele elemente:

- Ce iubești / Îți place?

De ce ești pasionat, dincolo de alți factori mărunți, neesențiali din viața ta? Poți fi conștient de acest lucru, sau să ți-l readuci în minte, dacă l-ai neglijat din pricina unor conjuncturi încurcate, complexe ale vieții, care te-au deviat cumva de la el. Pentru a fi sigur că afli răspunsul adevărat la această întrebare, poți să te gândești: dacă banii nu ar însemna țelul meu principal, cum aș prefera să-mi petrec timpul liber?

- La ce ești bun / priceput

Ce abilități, talente îți par să se ivească în mod natural din tine? Ce fel de talente ți le-ai cultivat, întreținut, și în ce privință te remarci cu ele chiar și atunci când nu faci asta intenționat? Dacă te cercetezi îndeaproape, îți poți dezvălui atuurile personale.

Autocontrol | O poveste Zen

- De ce are nevoie lumea

Pentru orice problemă există o soluție. În numeroase locuri din lume, inclusiv din apropierea ta, există probleme ce-și cer rezolvarea. Poți afla una care să te intereseze, și apoi să te călăuzească în împlinirea sinelui si a altora.

- Pentru ce poți fi plătit 

Ce servicii, valori ori abilități ți le poți pune în slujba altora? Ce lucruri poți face astfel încât oamenii să aibă nevoie de ele, să le aprecieze și să fie fericiți să te răsplătească în schimbul lor? Trebuie să fie ceva valoros în lucrurile care-ți plac și de care cei din jur au cu adevărat nevoie!




În zonele de intersecție ale acestor domenii (cercuri, din punct de vedere grafic) se găsește al tău ikigai. De fapt, jobul, serviciul, domeniul tău ocupațional zilnic pot să nu aibă cu nimic de a face cu ikigai-ul tău!

Pentru a-ți dezvălui ikigai-ul trebuie, până la urmă, să îți dai seama când intri într-un făgaș de curgere lină, armonioasă a personalității tale, de-a lungul căreia pari să pierzi noțiunea timpului. Ai fost, vreodată, absorbit atât de mult de o preocupare, acțiune, încât ai uitat să mănânci și să bei? Ce fel de / care activitate a fost aceasta? Al tău ikigai este probabil să se manifeste, să iasă la iveală într-un demers de acest tip!

Cum spuneam și mai înainte, ikigai-ul nu este focalizat exclusiv spre tine însuți. Îl poți simți cu acuitate numai când dorințele tale, iubirea și fericirea ta se întâlnesc cu cele ale altora.

Potrivit unor studii științifice, înalta longevitate a japonezilor, vârsta înaintată la care ajung (circa 81 de ani la bărbați, și 87 la femei) s-ar putea datora mai cu seama concentrării lor către un stil de viață guvernat de ikigai!

Superstiții și credințe japoneze | Semnificații și tradiții

Ikigai: secretul fericirii la japonezi (și la români?) Ikigai: secretul fericirii la japonezi (și la români?) Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.