Miracolul încrederii: Poveste cu tâlc de Osho

"În Tibet", ne spune Osho, "există o poveste frumoasă despre un om simplu, pe nume Marpa. Poate că nu este adevărată, însă are un tâlc aparte, o semnificație cutremurătoare despre încredere!

Nu-mi pasă prea mult despre fapte reale. Pun accentul pe tâlc, semnificație și adevăr, lucruri cu totul diferite.

Marpa auzise despre un maestru spiritual. L-a căutat, a mers la el, și și-a predat întreaga ființă în mâinile sale, a crezut în el total. Apoi, și-a întrebat mentorul, "Ce urmează să fac acum?"

Maestrul i-a răspuns, "De îndată ce mi te-ai încredințat în totalitate, nu ar trebui să mai faci nimic. Numai să crezi în mine. Numele meu este singura ta mantră secretă pentru tine. Ori de câte ori ești în dificultate, amintește-ți doar numele meu, și totul va fi bine."

Marpa i-a atins cu respect, venerație, picioarele. Și a făcut de îndată o încercare! La urma urmei, era un om atât de simplu! A mers pe suprafața răului! Altor ucenici, care fuseseră împreună cu maestrul de mulți ani, nu le-a venit să le creadă ochilor. Marpa mergea pe apă!
Poveste cu tâlc de Osho Miracolul încrederii

I-au zis maestrului, "Nu ai înțeles acest om. Nu este unul obișnuit, simplu, are puteri extraordinare, el merge peste ape!"

Maestrul a replicat plin de stupoare, "Ce? Cum?"

Au dat cu toții fuga la râu și Marpa mergea acolo dezinvolt peste ape, cântând și dansând, în culmea fericirii. Când a ajuns la mal, maestrul l-a chestionat, "Care este secretul?"

Marpa a îngăimat, "Care secret? Este același secret pe care mi l-ai dăruit, numele tău. Mi-am adus aminte ce mi-ai spus. Mi-am zis, "Maestre, îngăduie-mi să merg pe apă, și s-a întâmplat întocmai."

Maestrului nu-i venea să creadă că numele său avea o putere așa de mare. El însuși nu mersese peste ape. Dar, poate că îi era în putință. Nu încercase niciodată.

S-a gândit că ar fi bine să verifice încă câteva lucruri înainte să încerce. I-a zis lui Marpa, "Poți să sari de pe dealul de colo, în prăpastie?"

Marpa i-a răspuns cu însuflețire, "Orice îmi poruncești!" S-a urcat pe deal și a sărit de pe el. Toți discipolii așteptau în vale, sub prăpastie, imaginandu-și că Marpa se va face bucăți! Era un deal foarte înalt, o prăpastie foarte adâncă!

El a coborât însă lin, zâmbind, stând în postura lotusului. A ajuns sub un copac din vale și s-a așezat pe pământ. L-au înconjurat cu toții. L-au examinat cu atenție, și nu avea nici măcar o zgârietură!

Maestrul a remarcat, "Da, este o mare realizare. Ai folosit numele meu?"

"Da, numele tău."

Maestrul a cugetat, "Asta îmi este îndeajuns. Voi încerca și eu", și, după primul pas peste apă, s-a dus la fund.

Marpa a rămas uluit. Ucenicii au sărit în râu și și-au adus cu greu maestrul la liman. Acesta era pe jumătate mort. I-au scos apa din plămâni și a supraviețuit.

Marpa i s-a adresat, "Care este problema?"

Încrederea | O poveste de Osho

Maestrul i-a spus, "Trebuie să mă ierți. Nu sunt un maestru, doar mă prefac că sunt unul!"

Marpa a rămas surprins, "Dacă te pretinzi maestru, și nu ești, atunci cum m-a ajutat numele tău?"

Falsul maestru spiritual i-a mărturisit, "Nu numele meu te-a ajutat, ci încrederea ta. Nu contează în cine te încrezi. Este importantă încrederea, dragostea, în totalitatea lor. Eu nu mă încred în nimeni. Îi înșel pe toți, cum să am încredere? Și mi-a fost întotdeauna frică să nu fiu tras pe sfoară de alții, tocmai pentru că îi înșel.

Încrederea este imposibilă pentru mine. Tu ești un om inocent, te-ai încrezut în mine. Datorită încrederii tale s-a petrecut acest miracol."

Indiferent dacă această poveste (cu tâlc) este adevărată, ori nu, nu are nici o importantă. Un lucru este sigur, că nefericirea voastră este provocată de greșelile voastre, iar fericirea voastră este determinată de încrederea, iubirea voastră."

Sursă: Osho - Beyond Enlightenment

Această lume nu e decât un scurt popas | O poveste cu tâlc
Miracolul încrederii: Poveste cu tâlc de Osho Miracolul încrederii: Poveste cu tâlc de Osho Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.