Podbalul: Superstiții, simbol și efecte asupra sănătății

O plantă dedicată planetei Venus, simbolizând în limbajul florilor dragostea maternă sau necesitatea să se facă dreptate, podbalul își deschide florile galbene la începutul primăverii. Din păcate, nu crește în toate zonele din România, așa că nu ne este la îndemână tuturor, asemeni ghioceilor.

Numele științific  al podbalului este Tussilago farfara, ce-și are în latinește originea în termenul "tussis", această plantă fiind folosită din vremuri străvechi pentru vindecarea tusei, frigurilor și afecțiunilor pulmonare.

Rădăcina sa era considerată de Hipocrate ca un remediu eficace, în amestec cu miere, pentru ulcerația pulmonară. Pliniu, Pedanius Dioscorides şi Galen credeau că fumul rezultat din frunzele sale poate ajuta la combaterea respirației îngreunate, astmei și a tusei. Se zice că gladiatorii o întrebuințau pentru a le lecui rănile căpătate în arenele române.
Podbalul: Superstiții, simbol și efecte asupra sănătății

Este interesant de menționat că, înainte de apariția tutunului în Europa, se "fuma" din frunzele uscate ale acestei plante în scopul ameliorării tusei, inclusiv a celei măgărești, și a bronșitelor.

Frunzele și florile tocate ale podbalului erau, totodată, indicate, în ceaiuri și băuturi tonice, pentru gripă, pleurezie, dureri în gât, inflamații, febră, diaree, indigestii, boli ale pielii, arsuri și înțepături ale insectelor.

Chiar și la chinezii, podbalul era prețuit pentru calmarea tusei și tratarea răcelilor.

Pentru că era prima floare apărută la începutul primăverii (chiar înaintea ghiocelului), cea de podbal era utilizată în superstițiile occidentale pentru farmece de dragoste, prosperitate și ritualuri de ghicire a viitorului.

Țăranii din Bavaria obișnuiau, În ziua de Paști, să facă ghirlande din florile cu aroma dulce a podbalului, pe care le aruncau în foc pentru a-și răspândi efectele binefăcătoare asupra oamenilor.

Floarea de brândușă – Legendă, mit , simbol

La români, îndeosebi în Vâlcea, pentru ca o femeie să nască ușor, era îndrumată să bea ceai din podbalul (podral) răsărit mai întâi primăvara.

Unii pretind că are proprietăți vindecătoare sub formă de tincturi, infuzii, picături, pentru răni,ulcerații, abcese, tăieturi, otite, dureri de urechi, răgușeală, tuse, bronșite, tuberculoză, silicoză, flebită...

În prezent, totuși, numeroși specialiști în medicină consideră că, din cauza alcaloizilor din componența sa, podbalul poate provoca creșterea tumorilor și efecte negative asupra ficatului. Ar trebuie, de asemeni, să fie evitat de femeile însărcinate ori cele care își alăptează bebelușii. Poate avea, de asemeni, influențe negative ținând de alergii și hipertensiune.

NOTĂ: Acest articol este pur informativ. Pentru a descoperi clar dacă podbalul vă este benefic sau nu este necesar să consultați un medic!

Floarea de ghiocel – Legendă, mit , simbol
Podbalul: Superstiții, simbol și efecte asupra sănătății Podbalul: Superstiții, simbol și efecte asupra sănătății Reviewed by Diana Popescu on martie 10, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.