V.I.T.R.I.O.L : Simbol și semnificație

Atât în masonerie, cât și în alchimie, V.I.T.R.I.O.L  sau vitriolul este un simbol al purificării interioare, spirituale. În chimie, vitriolul este o denumire învechită pentru sulfat. Etimologic, provine din cuvântul latin "vitriolum", cu semnificația "sticlos", întrucât cristalele mai multor sulfați metalici se aseamănă cu bucăți de sticlă colorată.

În alchimie, vitriolul desemna acidul sulfuric. Acronimul V.I.T.R.I.O.L se bazează pe fraza latinească "Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lappidem", adică, "Vizitează interiorul pământului și "rectificându-te" (purificându-te) vei găsi piatra ascunsă". E un alt fel de a spune "privește înlăuntrul tău pentru a afla adevărul". De altfel acidul sulfuric ori vitriolul era, de fapt, utilizat, în alchimie, pentru sintetizarea, obținerea pietrei filosofale.
Vitriol : Simbol și semnificație

Simbolul vitriolului, așa cum apare în în imaginea din articol, constă dintr-un leu verde devorând soarele, în vreme ce din acesta se scurge sânge. Soarele reprezintă, desigur, sursa noastră vitală de lumină și căldură.

Acidul sulfuric este cunoscut ca o substanță toxică, otrăvitoare, care atacă metalele (cu excepția aurului). Din perspectivă alchimică, trupurile noastre sunt alcătuite din diverse energii chimice și metale. Acestea pot transforma chiar și un suflet de aur nemuritor, asociat cu cerurile înstelate, într-o carne muritoare putrezind verde a unui monstru care moare în propriul său iad alchimic. Nu ne dorim ca așa ceva să se întâmple corpurilor noastre, având în vedere că sunt compuse din aceleași chimicale din care este produs acidul sulfuric.

În masonerie, V.I.T.R.I.O.L  reprezintă o parte obișnuită a simbolicei "camere a reflecției", unde masonii contemplează, meditează asupra naturii morții.

Echerul și compasul ca simbol masonic
V.I.T.R.I.O.L : Simbol și semnificație V.I.T.R.I.O.L : Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.