Minotaurul: Legendă, simbol și semnificație

Un monstru fabulos, pe jumătate om, pe jumătate taur, închis într-un labirint gigantic, minotaurul este un simbol al puterii, haosului, relației dintre latura spirituală și cea animală a omului, sau al conflictului dintre acestea două, al cruzimii umane și al forțelor oculte care își fac mendrele în secret. Cuvântul "minotaur" derivă din limba greacă, fiind compus din numele "Minos" și cuvântul "tauros", cu semnificația de "taurul lui Minos". În Creta, i se spunea și Asterion, un nume împărtășit cu cel al tatălui vitreg al lui Minos.

Legenda minotaurului


După ce a ajuns pe tronul insulei Creta,  Minosse lupta pentru putere cu frații săi, așa că i s-a rugat lui Poseidon, zeul mării, să-i trimită un taur alb ca zăpada, ca semn al sprijinului său divin. Poseidon i-a îndeplinit dorința, atrăgându-, totuși, atenția că trebuia să jertfească animalul în onoarea sa. Fermecat de frumusețea taurului, Minos s-a decis însă să-i sacrifice un altul, din turmele sale. Poseidon s-a înfuriat și pentru a-l pedepsi pe rege, a făcut-o pe Pasiphae, soția lui, să se îndrăgostească nebunește de taurul alb (supranumit "taurul cretan").

Pasiphae l-a pus pe meșterul Dedalus să-i făurească o vacă goală pe dinăuntru și apoi s-a vârât în ea pentru a face dragoste cu taurul. În urma acestei legături amoroase s-a născut monstruosul minotaur, cu un trup uman și un cap și o coadă de taur. Pasiphae l-a hrănit, l-a îngrijit dar, după ce a crescut, a devenit extrem de feroce. Întrucât fusese procreat de o femeie și un animal  nu se putea hrăni în mod natural, și își potolea foamea înfulecând oameni. După ce a cerut sfatul Oracolului din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal să construiască în Knossos, în apropierea palatului său, un labirint enorm, complicat, în care să țină minotaurul.   
Minotaurul: Legendă, simbol și semnificație

Androgeus, fiul lui Minos, fusese ucis de atenienii invidioși pentru victoriile pe care acesta le repurtase la Jocurile Panatenaice. Într-o altă variantă a legendei, fusese omorât la Maraton de taurul cretan, într-un complot pus la cale de Aegeus, regele Atenei. Oricum, conform tradiției, Minos, dornic să se răzbune, a pornit un război împotriva atenienilor, unul în care i-a înfrânt zdrobitor pe aceștia și le-a impus ca odată la șapte ani, să trimită spre Creta câte șapte fecioare și șapte flăcăi, aleși prin tragere la sorți, pentru a fi devorați de minotaur.

Atunci când s-a apropiat termenul pentru al treilea astfel de sacrificiu, Tezeu (Theseus) s-a oferit voluntar să ucidă monstrul. I-a promis lui Ageus, tatăl său, că va arbora pânze albe pe corabia sa dacă se va întoarce victorios, și că îi va pune pe oamenii săi să arboreze pânze negre în eventualitatea că va muri. În Creta, Ariadna, fiica lui Minos, s-a îndrăgostit până peste cap de el și l-a ajutat să își croiască drum prin labirint. Se spune că i-ar fi dat lui Tezeu un ghem cu ață ce i-ar fi permis să aflea calea de întoarcere din acesta. Tezeu l-a omorât pe minotaur cu sabia lui Aegeus, și și-a călăuzit apoi tovarășii atenieni înapoi, în afara labirintului. Pe traseul revenirii lui acasă, a părăsit-o pe Ariadna pe insula Naxos. A uită, însă, să ridice pânzele albe pe catargele corabiei sale, iar regele Aegeus, care a zărit de pe Capul Sounio că sunt negre, a crezut că a murit și, în consecință, s-a sinucis, aruncându-se în mare. Acest lucru i-a asigurat lui Tezeu accesul la tronul Atenei. Capul minotaurului, luat ca trofeu de Tezeu, a devenit un simbol al puterii Atenei în decursul domniei sale.

Simbolul minotaurului


A trăi într-un labirint fără sfârșit, cu mâncare pe apucate, fără a avea vreo interacțiune umană reală, poate înnebuni pe oricine. Din acest motiv, minotaurul întruchipează uneori haosul din viețile noastre și conflictele noastre interioare.

Tragedia minotaurului poate fi interpretată și ca o reprezentare simbolică a cruzimii omenești față de ceea ce nu înțelegem sau percepem a fi diferit de noi.

Referitor la minotaur, Cirlot menționează că orice mit sau legendă care se asociază cu tributuri, monștri ori eroi victorioși ilustrează fie o situație cosmogonică (îmbrățișând ideile gnostice ale unui demiurg rău și a mântuirii), fie o implicare socială (de exemplu, a unui stat oprimat de un tiran, o molimă sau o altă forță ostilă), fie are o semnificație psihologică colectivă ori individuală (implicând predominarea animalului în om, și tributul sau sacrificiul părții sale cele mai bune: ideile, sentimentele și emoțiile sale).

Minotaurul reprezintă în cel mai înalt grad conexiunea dintre componentă spirituală și cea animală a ființei umane. Predominarea spirituală este simbolizată de erou, cavaler, în vreme ce prevalența monstruoasă este semnificată de centaur. Inversiunea acestuia, în care capul este asemeni celui al unui animal, iar trupul este omenesc, implică dominarea forțelor primare, instinctuale, până la extrema sa logică.

Totodată, simbolismul cifrei șapte (precum balaurii cu 7 capete, perioada de 7 ani, cele 7 fete și cei 7 flăcăi destinați sacrificării) denotă întotdeauna o relaționare cu seriile esențiale (adică zilele săptămânii, zeii planetari, planetele, păcatele capitale și virtuțile corespunzătoare lor).

Spirala: Simbol şi semnificaţie

Aflat în centrul labirintului (simbolizand subconștientul), minotaurul poate fi considerat și un simbol al impulsurilor iraționale și al unui libidou nedirecționat exprimat de "colajul" dintre un cap de taur și un trup omenesc.

Pe de altă parte, minotaurul este un simbol al forțelor întunecate, destructive, oculte sau care acționează în taină.

Atât Acefalul cât și Minotaurul ilustrează reacția ambiguă a avangardei față de fascism în anii 1930. Una din trăsăturile notabile ale "Omului acefal" al lui Bataille pare să fie o evocare a minotaurului. Pentru Bataille, personajul minotaurului este cu totul diferit de cel al suprarealiștilor, întrucât îl consideră un simbol al unei ființe animale, fiind pentru suprarealiști un simbol pur și simplu estetic al subconștientului. Bataille și Man Ray s-au îndepărtat de descrierea convențională a minotaurului, punând sub semnul întrebării dacă este în el însuși monstruos, și sugerând că monstruozitatea lui este o proiecție a dorințelor conflictuale din interiorul omului.

Surse principale:
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols
- Jackson Pollock: Interviews, Articles, and Reviews
- Udo Becker: The Continuum Encyclopedia of Symbols
- Amaleena Damlé, Aurélie L'Hostis: The Beautiful and the Monstrous 

Labirintul: Simbol şi semnificaţie
Minotaurul: Legendă, simbol și semnificație Minotaurul: Legendă, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.